Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fifty Shades of Grey: Waar het allemaal mee begon

op 26 juni 2018 door

Het was zomer 2011 toen de hele wereld in de ban raakte van een nieuwe boekenserie: Fifty Shades of Grey, of in het Nederlands: Vijftig tinten grijs. De boeken vlogen als zoete broodjes over de toonbank en de boeken domineerden maandenlang de hitlijsten in verschillende landen. Mensen - en vooral vrouwen - raakten geïntrigreerd en nieuwsgierig naar die knappe miljardair Christian Grey en de relatief nieuwe SM-wereld in boeken. Vanaf dat moment kon je geen boekwinkel of bibliotheek meer binnenlopen zonder erotisch getinte boeken tegen te komen. Sindsdien zijn er heel veel goede en betere titels verschenen, maar het begon allemaal in die zomer van 2011. 

Door: Marleen

Fifty shades of grey is geschreven door E.L. James, een pseudoniem van Erika Leonard. Ze begon met schrijven in 2009 op een fanfictionwebsite als reactie op Twilight. Al snel werden de boeken opgepakt door major uitgeverijen wereldwijd en de rest... tja, dat is geschiedenis zullen we maar zeggen. 

Voor Vijftig tinten grijs in de winkels lag, waren er uiteraard al erotische romans. Seks is natuurlijk niet iets wat E.L. James zelf heeft uitgevonden en al voor 2011 wisten mensen al: sex sells. Echter zijn er amper echt populaire boeken te vinden waarin de seksuele aantrekkingskracht een grote rol speelt in het verhaal. Sinds de verschijning van FSOG stroomden de winkels vol met erotische romans. Namen zoals Sylvia Day, Jennifer Probst en Maya Banks waren niet meer weg te denken uit de boekenwinkels en je kon het niet afknipperen of er lag wel weer een nieuwe titel op de planken. Fans konden en kunnen hun hart ophalen. 

De boeken waren enorm populair en zetten een hele nieuwe stroming binnen het boekenvak in werking, in ieder geval in Nederland. Het was dan ook niet zo heel erg gek dat er een boekverfilming aan zat te komen. Maandenlang speculeerden de fans over wie toch die felbegeerde (is het nou wel zo felbegeerd? Ik vraag het me af) rol zou krijgen van dé Christian Grey. Matt Boomer, Charlie Hunnam en Henry Cavill werden genoemd, maar uiteindelijk kreeg de relatief onbekende Jamie Dornan de rol. De laatste film draaide sinds afgelopen februari in de bioscopen en hoewel de recensies over het algemeen allesbehalve positief waren bleven de bezoekers maar komen. 

Over het algemeen krijg je een rare blik als je zegt dat je hebt genoten van Vijftig tinten grijs. Ja, het is misschien een beetje plat en ja, er zijn zoveel betere boeken verschenen in het subgenre, maar alsnog zijn het geen slechte boeken. Er zit een goed verhaal achter al die 'duistere' seksscènes en het is ook niet heel erg gek dat Anastacia verliefd wordt op Mr. Fifty Shades of fucked up. Ik vind het in ieder geval niet heel raar dat Christian Grey miljoenen fans heeft over de hele wereld.

Ben je toch niet zo'n fan van hem, maar lees je wel graag af en toe een erotische roman? Of wil je het juist een keertje proberen, maar ben je te huiverig voor FSOG? Dan ben je hier aan het goede adres, want ik heb een fijn lijstje met boekentips! 

Boekentips à la Vijftig tinten grijs, maar dan in de categorie net iets beter. 

♥ Crossfire-serie (Eerste deel: Verslaafd aan jouvan Sylvia Day. Ook in deze serie staat er een beschadigde, veel te knappe man centraal. Waar in FSOG de vrouwelijke hoodpersoon een verlegen muisje is, is Eva in Verslaafd aan jou een toffe kickass dame. De serie is een van mijn favorieten in het genre en een stuk beter dan bovenstaande serie waar het (voor mij) mee begon. Het einde is misschien niet het allerbeste, maar de serie is het absoluut waard om verslonden te worden. 
♥ Mijn man (Eerste deel: Mijn man: obsessie) van Jodi Ellen Malpas. Man, man, wat hou ik van deze serie. De boeken zijn misschien wat aan de dikke kant, maar laat je niet afschrikken door het aantal pagina's, want de chemie tussen Ava en Jesse is prachtig. Na deze drie boeken nog niet genoeg van Jesse? Snap ik helemaal hoor! Gelukkig verschijnt er dit jaar een (compleet onverwacht) vierde deel! Yay! 
Ademloos-trilogie (Eerste deel: Geheim verlangen) van Maya Banks. Vind je de spannende scènes in FSOG niet erg en ben je op zoek naar meer van dit soort boeken? Lees dan zeker de Ademloos-trilogie van Maya Banks. Dit zijn de eerste boeken die op de Nederlandse markt van deze auteur verschenen, na de Vijftig tinten-hype en ook voor mij de eerste boeken die ik van haar las. Daarna zijn er nog heel erg veel boeken verschenen, maar deze serie blijft voor mij de beste. 

Wist je dat... 

... het gebouw Escala waar Christian Grey woont ook daadwerkelijk bestaat? Het is het op 37 na hoogste gebouw van Seattle. Echter heeft het geen helicopterplatform zoals in de boeken. Moet je toch een andere parkeerplek zoeken voor jouw Charlie Tango. ;)

... een kringloop in het Verenigd Koninkrijk zelfs een fort kon bouwen met alle gedoneerde boeken van E.L. James?

... het eerste boek Fifty Shades of Grey een record heeft in het Verenigd Koninkrijk van ''the fastest-selling paperback of all time''? 

... er deze zomer een film in de bioscopen zal draaien die gebaseerd is op FSOG? De film draait om vier vriendinnen die het boek bespreken in hun maandelijkse boekclub. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn, haha! Leuk voordeeltje: er spelen een aantal hele goede actrices in mee. 

Heb jij de Vijftig tinten-boeken gelezen? Wat vond je ervan? 



Reacties op: Fifty Shades of Grey: Waar het allemaal mee begon

Meer informatie

Gerelateerd

Over

E.L. James

E.L. James

E.L. James werkte tot voor kort als uitvoerend televisieproducent in Londen. Ze ...

Sylvia Day

Sylvia Day

Sylvia Day is een Amerikaanse schrijfster. Ze publiceert zowel onder haar eigen ...

Jodi Ellen Malpas

Jodi Ellen Malpas

Jodi Ellen Malpas schreef lange tijd voor zichzelf totdat ze in oktober 2012 het...

Maya Banks

Maya Banks

Maya Banks is een Amerikaanse auteur. Ze schreef inmiddels dan vijftig romantisc...