Genremelange: Marina

op 30 oktober 2017 door

Samen met drie leden van andere clubs van tien, las Sanne het boek Marina, van Carlos Ruiz Zafón. Een boek dat officieel een Young Adult is, wordt door Science Fiction, Thriller en Feelgood uitgebreid onder de loep genomen. Is deze YA een boek dat maar weer eens bewijst hoe breed het feelgood-genre is?

Door Sanne

Een korte samenvatting

Marina is een Young Adult waarin we kennismaken met Oscar, een tiener die woont en lessen volgt op een internaat in Barcelona. Het boek begint wanneer hij na een afwezigheid van zeven dagen en nachten door een agent wordt gevonden in de metro. Daarna begint zijn verhaal en wordt bladzijde na bladzijde duidelijk wat er is gebeurd.
Op een van zijn struintochten door de stad komt Oscar bij een verlaten huis, waar hij naar binnen glipt. Uiteindelijk blijkt dit het huis van Marina en haar vader Germán, die ernstig ziek is, te zijn. Oscar en Marina proberen vriendschap te sluiten. Op een dag neemt Marina Oscar mee naar het kerkhof, waar ze zien hoe een zwarte koets aan komt rijden en een in het zwart geklede en gesluierde vrouw uitstapt. Bij een naamloos graf legt ze één rode roos. Als Oscar en Marina de vrouw volgen, raken ze verzeild in een mysterieus en duister geheim.

Over de schrijver

Carlos Ruiz Záfon is roman- en scenarioschrijver en dat is te merken in zijn verhalende en gedetailleerde manier van settings creëren in zijn boeken. Hij debuteerde met de Young Adult De nevelprins, waarna er nog meer YA van zijn hand verscheen. Met Marina sluit hij zijn YA-periode af. In 2001 verscheen zijn eerste boek voor volwassenen; De schaduw van de wind. Op 7 november 2017 verschijnt het laatste deel van dit vierluik; Het Labyrint der geesten. 

Verwachting vooraf

Ik kende Zafón al van zijn boeken voor volwassenen. Marina kende ik nog helemaal niet. Ik had ook geen andere YA van hem gelezen en was er erg benieuwd naar, vooral omdat zijn andere boeken smaakten naar meer. Ik had van te voren verwacht dat het een gruwelijk en mysterieus boek zou zijn, vooral door de pikzwarte voorkant met bloedrode roos en rode versieringen. Of dit echt feelgood zou zijn, daar had ik mijn twijfels over, ik had van te voren niet verwacht dat het veel romantiek zou bevatten, maar omdat YA veel overeenkomsten heeft met feelgood, wilde ik het een kans geven. Tot slot had ik de verwachting dat, in vergelijking met de boeken van Zafóns hand voor volwassenen, Marina wat toegankelijker en minder ingewikkeld zou zijn.

In hoeverre is Marina nou feelgood?

Tijdens het lezen werd ik aangenaam verrast doordat juist vriendschap, liefde en relaties centraal staan in het boek. Zeer feelgood dus. Ook de lezers uit de club van 10 SFF en Crime noemen dit aspect. Yvette (SFF): "Er is sprake van een ontluikende liefde en vriendschap tussen Marina en Oscar (en Germán). Ik vind trouw aan vrienden zijn ook terugkomen. Bescherming van andere mensen komt ook terug. De pracht van en de liefde voor de architectuur van de stad komt ook goed terug (in al zijn boeken overigens). De liefde tussen de personages maakt het waarschijnlijk ook tot de YA die het is." En Chantal (Crime) zegt daarover: "In eerste instantie is het een coming-of-age boek met een ontluikende liefde tussen Marina en Oscar, waardoor het een YA boek wordt met een hint van Feelgood."
Het verhaal krijgt op het einde een bepaalde wending die ik wel een beetje aan voelde komen, maar die me toch aangreep. Ondanks deze ontroerende wending en het thema liefde dat een belangrijke rol heeft gekregen, is dit geen standaard feelgood roman. Het is geen rozengeur en zoetsappige liefde. En dat bevestigt eens te meer hoe veelzijdig feelgood kan zijn.  

Conclusie genremelange

Doordat iemand door liefde gedreven wordt tot lugubere handelingen, neigt het boek naar horror, de zoektocht geeft het boek mysterie mee, het surrealistische karakter een toon van fantasy en de liefde een zweempje feelgood. Een combinatie van ingrediënten die zorgt voor een heel fijne genremelange, waar iedereen, maar zeker de breed geïnteresseerde lezer, van kan genieten. De feelgoodlezer die feelgood leest náást thrillers, literatuur of fantasy zal hier zeker van genieten!

Ken jij Marina van Carlos Ruiz Zafón? Wat vond je er van en in hoeverre vind jij dit passen binnen feelgood?

Wil je ook de artikelen van de andere clubs lezen? Je vindt hier het artikel op We Love Crime, en hier het artikel op We Love SciFi & Fantasy.Reacties op: Genremelange: Marina

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964-2020) is een Spaanse roman- en scriptschrijver. Hij de...