Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groepsread + winactie Langste. Kerst. OOIT.

op 08 december 2022 door

Feelgood en kerst zijn 'a match made in heaven', dus toen we het langverwachte kerstboek Langste.Kerst.OOIT. van Lisette Jonkman voorbij zagen komen moesten we dat natuurlijk lezen. En we verhogen de kerstsfeer nog extra omdat we van LS Amsterdam maar liefst drie exemplaren (twee via dit blog en een via Instagram) mogen weggeven! Wat je daarvoor moet doen, lees je onder aan dit artikel. Maar eerst vertellen Mandy, Sanne en Helma wat zij van het boek vonden.

- door Mandy, Sanne en Helma -

fdd6d99c038f266b25791a5774618f2c.jpg

Over Langste.Kerst.OOIT.

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de halve tafel vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker... Op eerste kerstdag.

Onze mening

Om ons helemaal onder te dompelen in de kerstfeer van het boek maakten we onze eigen kerstplaylist om het boek te bespreken.  

'Why couldn't it be Christmas everyday?' (Bianca Ryan)

Helma: Nadat ik het boek gelezen had, kan ik alleen maar heel hard uitroepen: omdat dat gewoon geen goed idee is!!! Die arme Noëlle die keer op keer op Eerste Kerstdag wakker wordt en de dag begint met dit liedje van Bianca Ryan als haar wekker afloopt. Ik luisterde het boek en Lisette zingt (mooie zangstem trouwens!) deze eerste regel bij de start van elke nieuwe Eerste Kerstdag, met als gevolg dat ik de hele dag met het liedje in mijn hoofd zat. Bedankt, Lisette!

Mandy: Ik heb het boek gelezen en geluisterd en sluit me aan bij Helma dat Lisette een pakkende (zang)stem heeft, dus luisteren is sowieso al een hele leuke ervaring op zich. Alleen het idee dat ik dit liedje als wekker zou hebben, zoals Noëlle dat heeft, spreekt me minder aan, haha. 

Sanne: Ik heb dit boek ook deels geluisterd, omdat ik soms gewoon moest weten hoe het verder zou gaan en ik moet je zeggen dat ik Lisette (die het boek zelf voorleest) nog steeds dit liedje hoor zingen. Hahaha, het zit nu echt in mijn hoofd en elke keer als ik aan het boek denk hoor ik het liedje weer. Ik zou als ik Noëlle was echt gek worden als ik elke ochtend weer dit liedje zou horen.

'Last Christmas (I gave you my heart)' (Wham)

Helma: De reden van Noëlles obsessie wordt gedurende al die Eerste Kerstdagen langzaam maar zeker duidelijk. En het heeft veel te maken met wat er een paar jaar eerder tijdens kerstmis is gebeurd. En ja, dan kan ik tot op zekere hoogte wel begrijpen dat ze alles perfect geregeld wil hebben. Denk: een eikel van een ex! Wat een vreselijke vent zeg, en nog erger: Noëlles ouders vinden hem nog steeds geweldig. Hoezo dan?

Mandy: In het begin stelt Noëlle zich echt op als kerstzilla en wint ze zeker niet de prijs van meest sympathieke hoofdpersoon. Maar met elke nieuwe kerstdag leer je haar beter kennen. Hoe het komt dat ze zo wanhopig graag de controle over alles houdt en aan haar ex vasthoudt. Al verdient ze veel beter dan dat, maar ook dat heeft een paar Eerste Kerstdagen nodig om dat ook zelf in te zien. Ondanks dat ze dus elke dag hetzelfde mee maakt, leert en groeit ze daar wel door. 

Sanne: Nog zo'n heerlijk kerstnummer en heel goed passend bij het verhaal. Zonder nou heel veel te verklappen vat de songtekst van Wham heel goed samen waar het boek over gaat. Wat geen geheim is, is dat Noëlle Eerste Kerstdag opnieuw en opnieuw beleeft. Ik was in het begin bang dat het op den duur saai zou worden, zeker toen Noëlle in het begin alles heel krampachtig perfect wilde doen en ik nog niet echt een klik met haar had. Maar gedurende de kerstdagen werd me steeds meer duidelijk en kreeg ik meer feeling met Noëlle.

'The 12 Days of Christmas' (Bing Crosby en The Andrews Sisters)

Helma: Het zijn dan wel geen 12 eerste kerstdagen voor Noëlle, maar geloof me: 7 dagen is echt meer dan genoeg voor haar. Voor mij had het best nog wat langer mogen duren, want elke eerste kerstdag verloopt net even iets anders. De personages zijn allemaal hetzelfde, maar hun doen en laten is door de ingrepen van Noëlle toch elke keer weer verrassend anders.

Mandy: Het idee om een week lang kerstmis te moeten vieren zonder dat je weet wanneer en of het eindigt lijkt me echt verschrikkelijk. Juist voor iemand die zo de controle wil houden, moet het niet te doen zijn om hier geen controle over te hebben en elke ochtend wakker te moeten worden met de hoop dat die ene kerstdag eindelijk voorbij is. Het voordeel is dat ze op een gegeven moment weet welke situaties eraan komen en dat ze actief op zoek gaat naar dat wat ze die dag anders moet doen om eindelijk verder te kunnen. En dan blijkt de oplossing dichterbij dan ze denkt. Lisette heeft daarmee een leuk concept neergezet. 

Sanne: Ik had het al bij het begin van het boek en als ik er op terugkijk dan heb ik het nog steeds: ik zou het echt verschrikkelijk vinden als het 12 (of 7) dagen Kerst zou zijn! Ik ben zelf weliswaar de dag voor Kerst geboren, maar mij doe je er echt geen plezier mee. Maar ik heet dan ook geen Noëlle. Ik vroeg me ook telkens af of Noëlle er wel echt plezier aan beleefde. Wat een stress had ze als alles in de soep loopt! Wat natuurlijk wel handig is, is dat je in het geval van Noëlle het elke keer anders kunt doen. Je kunt zo ingrijpen op momenten dat het misgaat. Maar wat ik stiekem nog leuker vond: je kunt dus ook dingen out of the blue doen, er is morgen toch niemand die het zich kan herinneren als het opnieuw eerste kerstdag is!

'When a child is born' (Susan Boyle)

Helma: Leuke rol van Noëlles zus die heel stoer als single bewust alleenstaande moeder hoogzwanger denkt dat ze de hele wereld nog aankan met haar dikke buik en in de weer is met zware boodschappen, op een stoel klimt om de kerstslinger goed te hangen en die elke kerstdag weer opnieuw de weeënstorm moet doorstaan. Alleen die baby wordt maar niet geboren. Gelukkig heeft ze er zelf geen weet van. 

Mandy: Noëlle is met kerst geboren en krijgt waarschijnlijk ook met kerst een nichtje of neefje. Omdat de weeënstorm 's avonds pas op gang komt en haar zus naar het ziekenhuis moet en Noëlle niet mee mag en dus maar gaat slapen, duurt het lang voor ze erachter komt waar haar zus nu van bevallen is en of alles goed is gegaan. Kerst staat in ieder geval letterlijk voor nieuw leven in dit gezin.  

Sanne: Het wordt haast saai, maar oo wat past ook dit nummer goed bij het boek! Niet alleen Noëlles zus staat op het punt te bevallen met Kerst, net als de verloofde van haar Noëlles ex, maar Noëlle zelf is ook met Kerst geboren. Kerst is dus voor haar niet alleen Kerst, maar ook nog eens haar verjaardag. En keer op keer lukt het door alle hectiek niet haar cadeautje open te maken.

'Driving home for Christmas' (Chris Rhea)

Helma: De leuke verrassing van Noëlles broer om onverwacht vanuit Australië voor de deur te staan en dan ook nog een vriend mee te nemen: Oeps! Die verrassing is zo niet aan haar besteed. Bij alles wat er al misliep, komt daar ook nog een mislukte tafelstyling bij: ze heeft namelijk maar vijf borden in dezelfde kleur. Verschrikkelijk toch? Nou, niet voor mij hoor! Zo'n tafelindeling zou wel het laatste zijn waar ik aan zou denken als mij dat zou gebeuren. Haar broer is leuk en heeft ook zo zijn geheimen, waar je elke nieuwe Eerste Kerstdag meer over te weten komt.

Mandy: Jaaaaa, haar broer en mystery guest. Wat was het de eerste keer schrikken voor Noëlle en hoe moeilijk moet het zijn om de overige keren verbaasd te reageren als je weet dat iemand voor de deur staat die daar eigenlijk staat als verrassing. En wat een relaxte jongen is David. Die overal keer op keer in mee gaat, de chaos voor lief nemend en zo rustig blijft. 

Sanne: Argh, zoals Noëlle open doet en haar broer en goede vriend ontvangt als ze onverwachts voor haar deur staan, helemaal vanuit Austrlië! Niet erg hartelijk en een groot drama in Noëlle haar kerstplanning. Hier had ik de eerste keer een beetje last van plaatsvervangende schaamte moet ik eerlijk bekennen, haha. Totaal niet passend bij de gedachte van Kerst. Gelukkig had Noëlle nog een heleboel dagen om dat over te doen.

'Santa tell me' (Ariana Grande)

Helma: David, de vriend die Noëlles broer meeneemt is een echte lieverd. En natuurlijk niet helemaal verrassend: er is een klik tussen hem en Noëlle, maar dat gaat niet zonder slag of stoot natuurlijk. Want die verschrikkelijke ex is ook nog niet uitgespeeld. Had ze nou ook maar net als Ariane Grande aan de kerstman gevraagd of hij de juiste persoon was. Maar ja, dan hadden wij natuurlijk een heel ander verhaal gehad.

Mandy: Ik kende dit liedje nog niet, maar het dekt zeker de lading! Zoals ik hierboven al schreef is het wel echt een hele goede gast. Zo eentje mag best onverwacht voor de deur staan. Hij is niet bang om zijn handen vies te maken in ieder geval en cijfert zichzelf weg voor Noëlle en gaat mee in sommige van haar gekke plannetjes. 

Sanne: Ik heb de songtekst van dit liedje even op moeten zoeken om te kijken wat er nou eigenlijk wordt gezongen en ja hoor, ook dan is het weer heelijk toepasselijk. Bij Kerst hoort natuurlijk ware liefde en er zit zoveel liefde verpakt in dit boek van Lisette Jonkman. Heerlijk! Kom er zelf maar achter. Wie weet heb je geluk met onze winactie!

Kortste.Recensie.OOIT.

Als tegenhanger voor al die eerste kerstdagen besloten we onze recensie ultra kort te houden: zeven kerstdagen, zeven woorden.

Helma: Van stress naar relax in hilarisch kerstverhaal.

Mandy: Hilarisch boek waarmee je in kerstsferen komt.

Sanne: Een chaotisch kerstverhaal vol humor en liefde.

2e239ecad6fe0f2dbc83fa03e2b9510d.png

WINACTIE  WINACTIE  WINACTIE

En dan is het nu tijd voor de winactie. We geven in totaal drie exemplaren weg: twee via dit blog en een via Instagram. Wat moet je daarvoor doen?

Noëlle heeft een strakke kerstplanning, waardonder een kleurenthema die tot in de puntjes wordt doorgevoerd en als echte traditie: de groepsfoto! Wat is jullie kersttraditie? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel en wie weet breng jij straks de kerstdagen door met Langste.Kerst.OOIT. En, net zo belangrijk, natuurlijk niet vergeten om ons blog te volgen. Succes!

De actie sluit op 14 december!Reacties op: Groepsread + winactie Langste. Kerst. OOIT.

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman (1988) is journaliste, fanatiek blogster en schrijft al haar hel...