Advertentie

Groepsrecensie: Café Zon & Zee van Jenny Colgan

op 31 januari 2018 door

Jenny Colgan is al lang een bestsellerauteur in Engeland en inmiddels ook een aantal jaren in Duitsland. In Nederland is ze nog vrij onbekend, maar volgens uitgever Luitingh Sijthoff is de tijd nu ook rijp voor Nederland om kennis te maken met Jenny’s heerlijke romans.

Renate, Marieke, Marleen en Nathalie lazen Café Zon & Zee. Wat is hun oordeel? Gaan de duimpjes omhoog of omlaag? 

- door Nathalie -

Jenny Colgan

Jenny Colgan is geboren in Schotland, heeft een tijdje in Frankrijk, Nederland en Engeland gewoond, maar is weer terugverhuisd naar Schotland. In 2000 publiceerde Jenny Colgan haar eerste chicklit-roman, die destijds ook naar het Nederlands is vertaald (Hebbes). Daarna schreef ze meerdere boeken, maar op een tweede vertaling naar het Nederlands hebben we heel lang moeten wachten, die verscheen pas deze maand, namelijk Café Zon & Zee. De Feelgood club stond natuurlijk te popelen om dit boek te gaan lezen.

Café Zon en zee

Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad. Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden.

Setting

Het Schotse eiland Mure waar het verhaal zich grotendeels afspeelt bestaat helemaal niet. Jenny Colgan wilde het verhaal eerst laten afspelen op een van de Schotse eilanden, maar ze heeft zich bedacht. Ze wilde niet over een bestaande plek schrijven en het verkeerd doen. Ze hoopt met haar bedachte eiland Mure de sfeer en de essentie van het Schotse eilandleven goed neer te hebben gezet.
En is dat gelukt? Een volmondig 'Yes!' wordt door ons in koor geroepen. Dit is haar héél goed gelukt!
Marleen werd verliefd op Schotland en kon de mensen gewoon horen praten (Aye!). Voor Marieke voelde het alsof ze daar rondliep: geen moment voelde het ongemakkelijk of gekunsteld'. 
'Je hebt niet het idee dat je leest over een niet bestaand eiland. Haar liefde voor de Schotse eilanden en de prachtige natuur komt hierin wel naar boven', vindt Renate.
'De tradities en eilandgewoonten komen overtuigend over alsof de schrijver het eiland en de mensen echt heeft gekend', vindt Nathalie.

Schrijfstijl

Het boek heeft een prettig leesbare schrijfstijl en door de niet al te lange hoofdstukken lees je er snel doorheen.
Toch vond Nathalie het eerste hoofdstuk te overdreven geschreven met een afstandelijk vertelperspectief, maar na het eerste hoofdstuk verandert dit: 'Gelukkig, vanaf hoofdstuk twee is het een veel fijner vertelperspectief.'
Marleen vindt de schrijfstijl in het begin van het boek juist goed: 'Het boek begint vooral erg sterk met een soort alwetende verteller die de lezers gezellig mee neemt en dit vooral met een hele grote knipoog doet. Ik had gehoopt dat deze wijze van vertellen meer in het verhaal zou terugkomen.'

Personages

De personages zijn goed neergezet, ze zijn herkenbaar volgens Marieke, Renate en Nathalie. Renate schrijft hierover: 'Ze zijn herkenbaar en hebben allemaal wel iets leuks en ook minder leuke eigenschappen.' 
'De personages zijn goed neergezet, een aantal met specifieke eigenschappen zoals je ze ook tegen kan komen, koppig en toch hartelijk,'  vindt Marieke en Nathalie schrijft hierover: 'Flora en Joël zijn menselijke personages die hun gebreken hebben.'

Conclusie

a24c88a63f86b9519abf460eae8c98fc.pngRenate:
Dit was mijn kennismaking met Jenny Colgan, maar dit smaakt zeker naar meer.
Jenny Colgan heeft een fijne schrijfstijl. De hoofdstukken zijn niet lang, de taal is niet moeilijk en ze gebruikt best veel humor en herkenbare situaties. Het is een boek dat je vrij snel doorleest en waar je, net als op de boekcover staat, een flinke dosis vitamine F van krijgt. Heerlijk boek om een vrolijk gevoel van te krijgen.

a24c88a63f86b9519abf460eae8c98fc.pngMarieke:
Of ik meer van Jenny Colgan ga lezen? Ja, als ik haar andere vertaalde boek tegenkom in de bieb, dan zal ik die zeker lenen en lezen.
In een prettige wijze van schrijven en met niet al te lange hoofdstukken, leest het boek vlot. Waar voorspelbaarheid op de loer ligt, weet Jenny Colgan toch te verrassen door het net anders te doen. Een origineel verhaal met een happy end, het ideale boek om lekker bij weg te dromen.

a24c88a63f86b9519abf460eae8c98fc.pngMarleen:
Wauw, ik had niet verwacht dat ik dit boek zo leuk zou gaan vinden. Ik kan maar beter direct met de deur in huis vallen, maar wat is dit een toppertje! Hoewel het nog steeds een relatief standaard feelgood roman is, biedt dit boek nog zoveel meer! Het is absoluut een van de betere romans die ik in tijden heb gelezen en ik wil 'm dan ook aan iedereen aanraden.

a24c88a63f86b9519abf460eae8c98fc.pngNathalie
Ik keek erg uit naar dit boek. Haar boek Hebbes heb ik heel lang geleden gelezen. Café Zon & Zee was zeker het lange wachten waard. Het eilandleven dat Jenny Colgan beschrijft voelt zo echt aan. Café Zon & Zee is een heerlijk feelgood boek.

Meer weten over Jenny Colgan?

Wat hebben Jenny Colgan en haar personage Flora gemeen? En wat heeft Jenny Colgan met de serie Doctor Who? Heb jij Café Zon & Zee al gelezen en ben je benieuwd of we opnieuw heel lang zullen moeten wachten op een nieuw vertaald boek?

Nathalie vroeg dit en nog veel meer aan Jenny Colgan. Binnenkort te lezen op onze spot!
Reacties op: Groepsrecensie: Café Zon & Zee van Jenny Colgan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jenny Colgan

Jenny Colgan

Geboren in Prestwick, Ayrshire, Schotland, Verenigd Koninkrijk, 1 januari 1972.J...