Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groepsrecensie: Mijn beeld van jou - Susan van Eyck

op 08 februari 2018 door

Susan van Eyck is een nieuwe naam in feelgoodland. Nathalie, Marleen en Janneke mochten haar debuutroman Mijn beeld van jou lezen. In deze groepsrecensie lees je of de duimpjes omhoog of naar beneden gaan! Lees je mee?

Door: Janneke

Susan van Eyck

Susan van Eyck is naast schrijfster ook fotograaf. Ze woont met haar man en twee kinderen in Leiden. Op de cover van het boek is een sticker geplakt met de tekst: Voor de fans van Jojo Moyes. Dat spreekt direct aan, maar zijn ook grote schoenen om te vullen! 

Mijn beeld van jou

Emma is begin dertig en haar leven lijkt helemaal voor haar uitgestippeld. Ze heeft al jaren een relatie met Lukas, en ze is verzekerd van een baan in de gallerie van haar moeder. Dan loopt ze onverwacht fotograaf Boris tegen het lijf. Haar hele wereld staat op zijn kop als ze stapelverliefd op hem wordt. Maar net als er tussen hen beiden voorzicitig een vonk overgeslagen lijkt, bezweert Boris haar dat hij het niet waard is om haar leven voor overhoop te gooien en is hij opeens verdwenen. 

Waarom wil Boris niet dat Emma voor hem kiest? Wat heeft hij te verbergen? En hoe ver moet je gaan voor een kans op geluk? Emma ziet zich gedwongen eens goed te kijken naar wat zij eigenlijk zelf wil in haar leven. 

Spoilers?

Maak je geen zorgen, we gaan zeker geen spoilers in deze recensie zetten. Maar na het lezen kwamen er alledrie achter dat het schrijven van een recensie voor Mijn beeld van jou wel heel moeilijk is en we moesten er goed op letten om toch niet per ongeluk een spoiler te geven. Dit omdat we verrast werden door een aantal heftige gebeurtenissen. Tijdens het lezen voelden we het al wel een beetje aankomen, maar omdat er geen enkele hint op het omslag staat en in de tekst op de achterflap, was de plottwist toch een verrassing. Dus zonder een spoiler te geven: zet je schrap voor een verhaal met een onverwacht, heftig thema! 

Personages

Wat betreft de personages verschillen we van mening. Emma krijgt als hoofdpersoon behoorlijk wat voor haar kiezen, maar niet iedereen kon met haar meeleven. Nathalie: 'De hoofdpersonage vind ik niet goed genoeg neergezet. Ik leefde niet goed mee met Emma. Ze is te wisselvallig en haar beslissing om Boris vind ik te kortzichtig. Te ongeloofwaardig. Ik mis haar sleur, die zij wel zou hebben, maar die niet wordt uitgebeeld. Ook mis ik de vonken bij Emma. Als die wel goed waren neergezet was haar motivatie veel geloofwaardiger.'   

Janneke denkt daar iets anders over: 'Ik vind de vragen die Emma aan zichzelf stelt, goed passen bij haar leeftijd. Ze is begin dertig en denkt: is dit het nu? Wat wil ik met mijn leven. Op zich hele rechtvaardige vragen voor iemand van die leeftijd en die ook nog eens al ruim vijftien jaar een vaste relatie heeft. Bij mij kwam de verliefdheid tussen haar en Boris vrij plotseling. Dit zou wat minder overtuigend over kunnen komen, maar ik zet me over dat minpuntje heen en liet me meevoeren door het verhaal.' 

Marleen: 'Emma is een dapper en moedig personage, maar tegelijkertijd is er ook een soort stemmetje die zegt dat je haar eigenlijk niet leuk ‘mag’ vinden. Echter is ze zo herkenbaar en krachtig dat ik haar niet kon haten. Ik kon me helemaal in haar inleven, ondanks dat ik (gelukkig) nooit in haar schoenen heb gestaan en dat heeft Susan van Eyck heel erg sterk gedaan'.

Schrijfstijl

Wij waren erg enthousiast over de schrijfstijl van Susan van Eyck. Helemaal als je bedenkt dat Mijn beeld van jou haar eerste boek is! Marleen zegt daarover dat het niet een schrijfstijl is die je bij een debuut verwacht: 'Het is mooi en er zit een fijne vaart in. Hoewel het behoorlijk snel is geschreven, als een soort achtbaan, beschrijft het tegelijkertijd ook heel goed het verhaal en in welke rollercoaster Emma is belandt. Misschien had het allemaal net iets uitgebreider gemogen en had Susan van Eyck iets gas terug mogen nemen op sommige momenten, maar alsnog is Mijn beeld van jou een roman waar je niet zomaar uit kunt stappen voordat je de hele rit hebt gehad.'

Janneke: 'De vaart zit flink in het verhaal en dat leest heerlijk. Vooral omdat de plottwist vrij snel komt, voorkomt de vaart dat het verhaal inzakt en moeilijker te lezen wordt. Echt heel erg knap gedaan! Daarnaast vond ik het ook origineel gedaan dat je de personages voor een groot deel leerde kennen via de dialogen. 

Nathalie vond het verhaal na een derde deel lekker op gang komen en vond het fijn lezen. Ze noemt ook de voor haar bekende setting, namelijk Leiden. Erg leuk om locaties te horen die je kent!

Geloofwaardigheid

Nathalie benoemde het al eerder dat ze het verhaal op sommige punten niet helemaal geloofwaardig vond. Janneke had ook enkele scenes die ze een beetje ongeloofwaardig vond, maar stoorde zich daar verder niet aan. Marleen vond de oorzaak ervan bij de snelheid van het verhaal n de keuzes die Emma daarin maakte. Marleen: 'Mijn beeld van jou bevat het ultieme liefdesverhaal dat niet mis kan gaan, maar dat haalde de geloofwaardigheid er wel een heel klein beetje uit'.

Conclusie

Ondanks een paar kleine minpuntjes gaan alle duimpjes omhoog! 

cadf85698fc3fdbfda9eb79a1aefab1a.pngNathalie: Ondanks een paar kanttekeningen gaat mijn duimpje op! Met Mijn beeld van heeft Susan van Eijck een mooi verhaal geschreven. Knap, een debuut met zo’n heftig thema. 

cadf85698fc3fdbfda9eb79a1aefab1a.pngMarleen: Mijn beeld van jou is een absolute aanrader als je fan bent van emotionele en ontroerende rollercoasters. Hoewel dit Susan van Eyck eerste roman is, merk je dat absoluut niet tijdens het lezen en doet het gelijk verlangen naar meer boeken van deze auteur. Ik sta dan in ieder geval in de rij!

cadf85698fc3fdbfda9eb79a1aefab1a.pngJanneke: Wow wat een debuut! Marleen gebruikt de woorden ontroerende rollarcoaster en daar sluit ik me bij aan! Het is een heerlijk, bijzonder en heftig verhaal. Een voorzichtige vergelijking met Jojo Moyes is zeker niet onterecht en ook als je van de boeken van Dani Atkins houdt, is Mijn beeld van jou zeker een aanrader!

Houd onze spot goed in de gaten want maandag lees je hier een interview met Susan van Eyck.

Komt Mijn beeld van jou ook op jouw nog te lezen lijstje te staan?Reacties op: Groepsrecensie: Mijn beeld van jou - Susan van Eyck

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Susan van Eyck

Susan van Eyck

Susan van Eyck schrijft en fotografeert. Ze woont met haar man en twee kinderen ...