Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Groepsrecensie: "Oorlogskind geeft een nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog."

op 29 april 2018 door

Een bijzondere carrièreswitch maakte auteur Mechtild Borrmann. Na een carrière als dans- en theaterpedagoog, gestalttherapeut en personeelsmanager besloot zij het schrijversvak te leren kennen. In Duitsland hebben haar romans al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Oorlogskind is haar debuut in Nederland. Janneke, Marieke, Renate, Diana en Helma lazen samen met Vrienden van de Hebban Feelgood Club Franciska den Otter, ChantalH, Sandra1968 en Tanneke Burggraaf Oorlogskind nog voor de verschijningsdatum.

- door Diana -

Het verhaal

De jonge Hanno Dietz probeert vlak na de Tweede Wereldoorlog, samen met zijn moeder en zusje te overleven in het platgebombardeerde Hamburg. Stenen houwen, brandhout en oud ijzer verzamelen tussen het puin, gevonden spullen verhandelen op de zwarte markt - het is zijn dagelijks bestaan.

Maar op een dag vindt hij tussen het puin een dode vrouw. En vlak bij haar een jongetje van een jaar of drie, in opvallend nette kleding. Het kind praat niet, en er is niemand die bij hem hoort. Hanno neemt hem mee en de jongen zal uiteindelijk opgroeien in het gezin Dietz.

Jaren later bevindt deze wees uit de puinhopen zich op het spoor van een misdaad met banden naar zijn werkelijke familie.

Nieuwe inzichten

Het is al snel duidelijk dat de lezeressen niet vaak na hadden gedacht over wat de Tweede Wereldoorlog met Duitsland had gedaan. “Vergeten wordt vaak dat ook in Duitsland gewone burgers het moeilijk hebben gehad, ook daar zijn steden platgebombardeerd en waren er grote tekorten op elk gebied”, vertelt Marieke. Ook Janneke valt het op: “Wat dat betreft had dit tafereel zich in elk land in Europa kunnen afspelen, maar dat het er ook zo in Duitsland zelf aan toe ging, staan we vaak niet bij stil.” Ook vriendin Sandra kreeg nieuwe inzichten over de Tweede Wereldoorlog door Oorlogskind: “Niet alleen Europa heeft verschrikkelijk geleden onder het bewind van Adolf Hitler maar de Duitse bevolking is er zeker ook niet zonder kleerscheuren vanaf gekomen.”

Onbevangen sfeervol

Met dit in het achterhoofd krijgt Oorlogskind al een bijzondere lading mee. “Tijdens het lezen voel je het verdriet van de personages maar zeker ook hoe zwaar en moeilijk het voor hun moet zijn geweest, hoe zwaar hun verleden op hun leven blijft drukken jaren later”, zegt Renate nadat ze het boek gelezen heeft. Ook Marieke voelde de sfeer in Duitsland: “Gewone burgers moesten ook daar zien te overleven en Mechtild Borrmann laat dat zien vanuit een gezin van een moeder en twee kinderen, waarvan de vader was opgeroepen om te vechten.”

Verhaallijnen komen goed samen

“Hoewel de waarschijnlijke identiteit van Joost niet echt verrassend is, is de bijna schokkende ontknoping van Anna’s verhaallijn dat zeker wel”, vooral Helma is erg verrast door het eind van het verhaal. Marieke: “De afwisseling van de hoofdstukken en de personages in verschillende tijden is precies goed om telkens iets meer te weten te komen, tot de verhalen op het einde samen komen.” Janneke is het hier helemaal mee eens: “En wat ik zo bijzonder vind is dat het geheel uiteindelijk zo mooi bij elkaar komt. De auteur heeft het verhaal rondom de puinmoorden erbij verzonnen en dat zit zo goed in elkaar. Precies op het juiste moment krijg je een extra stukje informatie en wisselen de verhaallijnen zich weer.”

Eindoordeel

Oorlogskind wordt door alle lezeressen goed ontvangen. “Oorlogskind geeft een kijkje in een stukje geschiedenis waar velen nooit over nagedacht hebben. Alleen daarom is het al een must read”, zegt Diana. De lezeressen geven niet minder dan vier sterren aan het boek. Gemiddeld wordt Oorlogskind beoordeeld met 4,5 ster.

Francisca geeft 5*****: “Een boek dat stemt tot nadenken en als je dan op tv beelden van oorlogen in andere landen ziet vermoed je dat het er wellicht heden ten dage in oorlogsgebied nog best wel eens zo aan kan toegaan…”
ChantalH geeft 4****: “Het is een spannend, ontroerend en vlot geschreven verhaal. Ik heb dit verhaal met heel veel plezier en interesse gelezen.”
Renate geeft 4****: “Een mooi boek, dat qua verhaal gewoon goed in elkaar zit, wat je blijft aantrekken om te lezen, een heel indrukwekkend verhaal over hoe de Duitse bevolking leed in de nadagen van de oorlog en hoe de oorlog nog generaties heeft beïnvloed."

Op 17 mei ontmoeten wij samen met 'onze' vriendinnen Mechtild Borrmann in Amsterdam. Hou onze spot in de gaten voor het verslag van deze unieke meet and greet!



Reacties op: Groepsrecensie: "Oorlogskind geeft een nieuwe kijk op de Tweede Wereldoorlog."

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mechtild Borrmann

Mechtild Borrmann

Mechtild Borrmann (Keulen, 1960) begon pas na een carrière als dans- en theaterp...