Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Challenge #6 Een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur

op 09 juni 2019 door

Maand zes in de Hebban Challenge 2019 en deze keer een challenge die niet zoveel problemen hoeft op te leveren, want er zijn heel veel Nederlandse en Vlaamse auteurs en ze hebben allemaal eenmaal een debuut geschreven. Het is alleen even zoeken welke boeken dat zijn. Wij zetten een paar voor je op een rijtje.

- door Marieke

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Aline van Wijnen - Halsoverkop

Halsoverkop van Aline van Wijnen, de winnaar van de Vriendin-schrijfwedstrijd! In Halsoverkop brengt de single dertiger Nicole haar tijd het liefst door met Dan, Dave en Paulo (Brown, Eggers en Coelho dus, in papieren vorm). Ze slaagt er echter niet in om een leuke man van vlees en bloed te vinden. Totdat ze op het plekje waar ze altijd gaat lezen in haar lunchpauze een man ziet zitten... met een boek in zijn handen. Halsoverkop is een heerlijke feelgoodroman van debutant Aline van Wijnen. Zij werd door de jury unaniem uitgeroepen tot winnares van de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en het tijdschrift Vriendin.

Astrid Harrewijn - Ja kun je krijgen

"Opgevoerde rollators, verdacht riante vooruitzichten, lachwekkende bazen, bommeldingen: in het leven van Anne de Bree gebeuren de gekste dingen. Ze is begin dertig, heeft een grote vriendinnenkring en een boeiend liefdeleven, maar de hoofdmoot van haar drukke bestaan is haar werk op een advocatenkantoor in Amsterdam. Als een oude vriendin haar naam leent om een boek te publiceren, neemt Annes leven een hilarische wending.

Charlotte de MonchyZes maanden zonder

Als je op je achtentwintigste nog bij je zus in huis woont, uit verveling met je baas slaapt en een baan hebt waarbij je het grootste gedeelte van de tijd op de wc afleveringen van The Killing op je telefoon zit te kijken, weet je dat het tijd is voor een rigoureuze verandering, vindt Robin. Aangezien drank en mannen in haar leven meestal voor problemen zorgen, gaat ze met haar zus een weddenschap aan om een half jaar geen alcohol te drinken en met niemand naar bed te gaan.

Via een advertentie op internet komt Robin in contact met ene Connor McFarland, die op zoek is naar een kindermeisje in een gehucht in Ierland. Dat lijkt Robin de perfectie locatie om haar weddenschap te winnen. Ze stapt zonder aarzelen op het vliegtuig, maar Connor blijkt een totaal ander type dan ze dacht; ze hebben binnen tien minuten ruzie en de baan is ook niet wat hij haar had voorgespiegeld.

Toch blijft ze, bij gebrek aan beter plan. Die impulsieve beslissing brengt haar een onverwachte vriendschap, hilarische verwikkelingen en… de kans om eindelijk de liefde van haar leven te vinden.

Gaby Rasters - Follow

FOLLOW het leven van Mila in deze roman van Gaby Rasters. Dat leven is niet alleen ingewikkeld, maar ook herkenbaar en verslavend. Dertiger Mila is op zoek naar warmte en liefde. Haar zoektocht speelt zich grotendeels af op het internet, want Mila zit vanwege het werk van haar man in Zuid-Frankrijk. Ze krijgt weer contact met een oude liefde in Nederland en de digitale vonken spatten eraf, tot ze ook in real life een wel erg leuke man ontmoet. Hmm... Extra tof aan FOLLOW is dat Mila en de andere personages te vinden zijn op social 

Iris Houx - Scoop!

Esmée Evers verhuist naar de grote stad, waar ze een baan krijgt als redactiechef. Althans, dat vertelt ze haar vriendinnen, in werkelijkheid is ze redactieassistente. Haar leugentje is lastig vol te houden als één van haar vriendinnen haar bazin wordt bij hetzelfde magazine. Wanneer een bekende tv-ster noodgedwongen moet onderduiken, krijgt Esmée de kans zichzelf te bewijzen. Ze bedenkt een plan dat niet alleen de media op zijn kop zet, maar ook haar eigen carrière, vriendschappen en relatie...

Ivonne Schouten - Entre Nous

Architecte Fenna heeft ogenschijnlijk een onbezorgd leven, tot blijkt dat haar man Maxime vreemdgaat. Fenna lijkt er in de echtscheidingsprocedure bekaaid vanaf te komen, maar haar advocaat bedenkt een list en stuurt haar met een ongebruikelijke opdracht naar Zuid-Frankrijk. Twee vriendinnen van Fenna hebben hun eigen problemen. De keurige Anne Fleur gaat de strijd aan met de minnares van haar echtgenoot en gooit alle remmen los. Kunstenares Joyce houdt niet van dingen die perfect zijn en haalt inspiratie uit haar
schildersleerlingen, vier eigenzinnige tachtig-plussers. Ze lijkt happy als single, maar is ze dat wel?

De drie vrouwen zoeken ieder een oplossing voor de tegenslagen in hun leven. Hierbij hanteren ze niet-alledaagse methoden, wat leidt tot verrassende wendingen.  Zullen hun inspanningen het gewenste resultaat hebben, of heeft het lot ietsanders voor ze in petto? Entre Nous is een roman met humor en passie waarin vriendschap en liefde centraal staan en waarin de hoofdpersonen laten zien dat er meer mogelijk is dan je denkt.

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Jackie van LarenZin

Iedereen kent de schathemelrijke, razend aantrekkelijke Wessel Quist, bijnaam Q. Hij is een wereldberoemde trance-dj, producer, en de oprichter van het Moonbeam-event: een internationaal openlucht dance-feest bij volle maan waar alles en iedereen in zilver is gehuld. En ondanks zijn overvolle agenda slaagt Q er ook nog in er een woest liefdesleven op na te houden: hij is een beruchte player met een onnavolgbare seksdrive.Nina de Wit solliciteert bij Q Productions op de vacature van personal assistant voor Q. Ze wil na haar hippieachtige, grenze­loze opvoeding niets liever dan een burgerlijke baan, huis en man. Maar Q, gedreven door iets onbespreekbaars uit zijn verleden, blijkt allesbehalve burgerlijk te zijn

Kaat de Kock - Het is ingewikkeld

Esther dumpte haar vriend omdat hij geen kinderen wilde en zijn ambities geen ruimte lieten voor haar carrière. Nu is het háár beurt om haar dromen na te jagen. Helaas blijken haar droomjob én haar droomman niet zomaar in haar schoot te vallen en zit ze vast in een saaie, uitzichtloze job en een piepklein flatje. Tot ze op een dag een aanbod krijgt dat ze niet kan weigeren. Vindt Esther op deze manier de liefde? En wat gebeurt er als ze per ongeluk met de foute man slaapt, wat weleens heel veel invloed zou kunnen hebben op haar carrière én haar leven?

Lis Lucassen - Hitte

Onder de hete zon, duizenden kilometers van huis, probeert Lynn Stevens haar leven weer op te pakken om de herinnering aan die ene fatale nacht te vergeten. Ze ontmoet Daan, de jongen met het wispelturige gedrag en de broeierige bruine ogen, die verplicht met zijn ouders op vakantie is. In hem ziet ze haar eigen worsteling weerspiegeld, iedere keer als ze te dichtbij dreigt te komen. Daan houdt er niet van aangeraakt te worden. Maar als hij erachter wil komen welk geheim Lynn met zich meedraagt, betekent dit dat hij zich wel moet blootgeven.

Petra Vollinga - Vandaag houden we het droog

Een verrassend en sprankelend debuut over beslissende keuzes en grote gevolgen
Eva heeft als jonge vrouw een drastische keuze gemaakt die haar de liefde van haar leven heeft gekost. Ze heeft leren leven met de consequenties, en met de leugens die toen onvermijdelijk leken. Tot ze op haar vijftigste beseft dat het roer om moet. Dochter Portia is al jaren het huis uit en haar huwelijk heeft zijn glans verloren. Ze vertrekt naar een kuuroord in Thailand om ‘zichzelf terug te vinden’ tijdens een ontspannende week voor body & soul.
Abe, ooit een veelbelovende muzikant, probeert zich neer te leggen bij zijn bestaan als muziekleraar op een middelbare school. Alleen zijn dure loft herinnert nog aan betere tijden. Vrouwen blijven nooit langer dan een paar maanden, en misschien is dat maar beter ook, houdt hij zichzelf voor; de ware liefde heeft hij al gekend, inclusief de pijn van het verlies. Maar als een van zijn oude bandleden voorstelt om een reünieoptreden te geven in hun vroegere stamkroeg, komt er iets van het vuur in hem weer tot leven.
Eva en Abe waren ooit elkaars grote liefde, maar een leugen dreef hen uit elkaar. Toch zijn ze elkaar nooit echt vergeten. Is het nu eindelijk tijd voor de waarheid?

Renee Olsthoorn - De Franse slag

Romantiek, misverstanden, bedrog en een levensbedreigende situatie... En dat allemaal in hartje Den Haag. 
Fotografe Eva Boterenbrood is op zoek naar de liefde. Ze bezoekt diverse datingsites, maar zonder succes. Ze verlangt vurig naar een real life klik. In het restaurant van haar vader, dat te koop staat, loopt ze Fransman Lucien Lamoureux tegen het lijf. De aantrekkelijke chef-kok is een potentiële koper. Als de zaak beklonken is, vraagt Lucien Eva of ze hem wegwijs wil maken in Den Haag. Nou, dat wil ze wel. Komt van het een het ander? En welke rol speelt haar soms knotsgekke Haagse familie?

Wendy Brokers - Geluk bij een ongeluk

In Geluk bij een Ongeluk weigert Suus Versluis de gevolgen van een tragisch ongeluk te accepteren. Haar onderlichaam werkt misschien niet meer, haar afweermechanisme des te beter.
Jacco Reehorst lijkt de zoveelste hulpverlener die haar wel even zal helpen. En als er iets is wat Suus niet wil, is het geholpen worden. Jacco blijkt zich echter niet zo maar uit het veld te laten slaan door Suus' gedrag en sarcastische opmerkingen. Integendeel. Zijn gevoelens voor Suus liggen dieper dan zij kan weten. En hij doet er alles aan om haar te bewijzen dat haar handicap voor hem geen beperking is.
Suus is nooit bang geweest voor intimiteit, maar nu heeft ze gelijktijdig te dealen met een sexy man en een onderlichaam dat niet werkt. De ontdekkingsreis waarop Jacco haar meeneemt, leert Suus dat ze in staat is meer te voelen dan ze ooit voor mogelijk hield.
Geluk bij een ongeluk is een sexy liefdesverhaal. Het is een verhaal over een aan een rolstoel gebonden cynicus tegenover een eeuwige optimist, een verhaal over accepteren tegenover veroordelen en vooroordelen. Een verhaal over vriendschap en vergeving. Maar bovenal is Geluk bij een Ongeluk een absoluut niet zoetsappig verhaal over liefde.

a8302a8651ee65ed2d82ed0d43a4ce6a.jpg

Het is maar een kleine selectie van een grote serie debuten. Voor de challenge van 2018 maakten we ook al een overzichtje.
Welk debuut ga jij lezen voor deze Hebban maand challenge?



Reacties op: Hebban Challenge #6 Een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur

Meer informatie

Gerelateerd