Advertentie

Het begon met een kort verhaal

op 22 december 2019 door

Op de Feelgood spot hebben we vier keer samengewerkt met Nederlandse schrijvers en schrijfsters die speciaal voor ons en voor jullie een kort verhaal schreven. We plaatsten twee keer een serie decemberverhalen en twee keer een serie zomerverhalen. Vier schrijvers en schrijfsters stopten niet met de verhaallijn en de personages die ze hadden bedacht, maar gingen verder met een bijzonder resultaat.

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

Jeske Meinema

d4a3ad79cdd3e956902e1546c1ae196e.jpg

Op 28 december 2017 plaatsten wij het kerstverhaal Christmas lights van Jeske Meinema, over fotografe Sasha die met haar familie op cruise was naar Noorwegen. Dat mooie verhaal eindigde in een zeer romantisch moment onder het Noorderlicht.

Bij een kort verhaal weet je als lezer een heleboel niet. Waarom was Sasha op die cruise? Wat was er toch met haar familie en wie is die reisgids? En vooral: Hoe gaat het nu verder met Sasha? Op al die vragen is er nu antwoord. Jeske Meinema heeft het verhaal van Sasha helemaal uitgeschreven en haar ebook Het perfecte plaatje is te lezen via koboplus.

Marieke:
Het korte verhaal van Jeske Meinema was zo leuk en romantisch, echt een fijn kerstverhaal. Toch vroeg ik me niet direct af hoe ze op die cruise kwam en hoe het verder ging. Voor mij stond het als een paal boven water dat het ook daarna nog een happy zou hebben. Maar toen Jeske met dit boek kwam, werd ik toch nieuwsgierig.

Door Het perfecte plaatje komen we nu het waarom van de cruise te weten en leren we de hele familie kennen. Sasha staat voor een hoop keuzes en heeft het niet makkelijk. Haar familie maakt haar gek en dat levert hilarische en serieuze momenten op. Ook de liefde staat voor de deur, maar dan moet ze die wel herkennen. Deze combinatie zorgt voor een fijne roman op een prachtige locatie met mooie natuur en ja, er is ook een happy end! Ik heb het met plezier gelezen.

Een zomer feuilleton

Het bleef voor Jeske Meinema niet bij dit ene verhaal. In juli 2019 schreef ze opnieuw een lang verhaal voor de Feelgoodspot: Dus je moet van mij houden. Het was een feuilleton dat ze samen met haar vader Eduard Meinema schreef. De eerste aflevering vind je hier. De linkjes naar de andere delen van het feuilleton staan in dit zomerverhalen overzicht.

Renée Olsthoorn

f15dc7907ba17721456126a354321ab0.jpg

Op 9 augustus 2019 plaatsten wij een zomerverhaal van Renée Olsthoorn Tessa Treurniet en de reizende imker. Het was een verhaal dat zeer in de smaak viel bij de lezers. Renée was ook nog niet klaar met het verhaal rondom Tessa Treurniet en ging ermee verder op haar eigen site Bed of roses en het werd een feuilleton waar inmiddels elf afleveringen van zijn te lezen!

Marieke:
Het idee van een jonge vrouw die gaat liften door Frankrijk voor een onderzoek over liften is uiterst origineel. En dat ze daarbij uitgerekend een leuke vrachtwagenchauffeur tegenkomt, die met bijen rondrijdt is mooi meegenomen. Oltshoorn slaat twee vliegen in een klap, want het zorgt voor een leuke wisselwerking tussen deze twee mensen en ze stelt gelijk het probleem van de bijen aan de orde. (Steeds minder bijen door vervuiling en juist die bijen zijn zo belangrijk voor het bestuiven van onze gewassen).
Na het korte verhaal, wat af was, bleven er toch nog veel vragen over, want hoe zou het toch verder gaan met Tessa? Dan is het leuk om te weten dat het verhaal niet stopt, maar nog verder gaat.

May Harper

5fd24941fffc0cb4f5ba3c57950b4316.jpg

In de serie van zomerverhalen van 2019 schreef May Harper een bijzonder verhaal voor ons: Bruidssluier, over een jonge vrouw (Miriam) met een overheersende man. Wanneer ze gaat werken in een verzorgingstehuis ontmoet ze Gideon. Hij zit in een rolstoel en heeft zich vanalles afgesloten. Maar Miriam weet met haar geduld en oprechte interesse door zijn pantser heen te breken en vervolgens gaat er voor haarzelf ook een nieuwe wereld open.

Het verhaal werd zeer goed ontvangen. Een verhaal dat anders is dan anders door de omstandigheden waarin de personages zich bevinden en het leverde reacties op als "Geweldig, prachtig, origineel verhaal, ik heb ervan genoten en Dat einde zag ik echt niet aankomen". Het was voor May Harper genoeg aanleiding om het verhaal uit te breiden tot een novelle: Onbeperkt dat als ebook is te lezen via kobo plus.

Marieke:
Het verhaal van May Harper wist me te raken. Jonge mensen, beide met problemen, die gezien de omstandigheden verrassend goed bij elkaar blijken te passen. De brave Miriam die erg beschermd is opgevoed en zo rolt in een net zo beschermende relatie, waarbij de verhoudingen van macht helemaal scheef liggen, en de stoere Gideon die al een leven vol seks, druk en rock'n roll achter de rug heeft en helemaal klaar is met het leven.

Hoewel het een compleet verhaal was, kreeg May Harper vragen over de verdere verloop van het verhaal, waarbij men wilde weten hoe een relatie is waar een man een dwarslaesie heeft. Ze ging zich erin verdiepen en bewerkte het korte verhaal tot een novelle, waarin ook de seksuele relatie een plekje kreeg. Daarmee is Onbeperkt een bijzonder New Adult verhaal geworden.

Met haar novelle steunt May Harper de stichting Sick and seks. Van elk verkocht boek gaat er 1 euro naar die stichting.

Stefan Tetelepta

197c1bbcb1d4ac4e1757cca1a743d8d2.jpg

De Leidse Stefan Tetelepta is bekend van Kismet. Een prachtige roman die hij, bij gebrek aan een uitgever, als ebook weggaf in ruil voor een recensie. Geen slechte keus, want het boek is inmiddels 295 keer gelezen, beoordeeld en heeft 161 vijf sterren recensies. Ook Mandy en Marieke lazen het boek voor een buddyread. Toen we hem vroegen of hij het leuk zou vinden om een verhaal te schrijven voor de Feelgood spot was hij dan ook erg enthousiast. Op 29 december 2018 trakteerde Stefan ons op een spin-off verhaal van Kismet: Unbesmirched, van maar liefst 28 pagina's.

De reacties waren enthousiast, maar lezers vonden het ook jammer dat er een eind aan kwam, terwijl het verhaal nog verder kon. Voor Stefan de uitdaging om Unbeschirched verder uit te schrijven en daar is hij nu volop mee bezig. Het wordt net als Kismet een volledige roman.

Marieke:
Unbesmirched heeft niet de makkelijkste titel om te onthouden, maar het verhaal blijft wel hangen. Het was een mooi verhaal om te lezen en net als veel lezers wilde ik graag weten hoe het verder zou gaan. Daarom is het bericht dat Stefan Tetelepta het uit gaat werken tot een ebook ook heel goed nieuws.

Maar Stefan zit niet stil, want Kismet heeft meer verhaallijnen die kunnen leiden tot zelfstandige verhalen. Voor de zomerverhalen van 2019 schreef hij het mooie Nioma. Nioma had in Kismet een kleine rol en nu is er haar eigen verhaal, een bijzonder kort verhaal met een bovennatuurlijk tintje.

cad5be5b3b3efd5168d5655b557f7e5e.jpg

Ter afsluiting een december-verrassing

Dit jaar hebben we geen serie met kerstverhalen, maar Stefan Tetelepta heeft toch speciaal voor het Feelgoodcafé een nieuw verhaal geschreven: Tegenkleuren een historisch verhaal dat speelt in Leiden. Aan het eind van deze maand is het verhaal in twee delen exclusief in het feelgoodcafé te downloaden.Reacties op: Het begon met een kort verhaal

Meer informatie

Gerelateerd

Over

May Harper

May Harper

Hoi, leuk dat je komt lezen! May Harper is een pseudoniem waaronder ik feelgood...

Renee Olsthoorn

Renee Olsthoorn

Auteur, blogger en vertaler Engels en Frans. Trotse moeder en grootmoeder. Werkt...

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta

Stefan Tetelepta publiceerde in de zomer van 2018 KIsmet, een feelgoodroman met ...

Jeske Meinema

Jeske Meinema

Mijn passie voor schrijven begon bij het slecht bijhouden van dagboeken. Nee, ec...