Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Valentijnfestival 2023

op 27 mei 2023 door

Zaterdag 13 mei, Ermelo. Het zalencentrum vlak bij het station was helemaal klaar voor Beachclub Valentijn, het Valentijnfestival vol romantische boeken. Naast de uitslag van de schrijfwedstrijd, de uitslag van de Valentijnprijs voor de beste roman en de uitreiking van de oeuvreprijs, werd het programma aangevuld met zang, een loterij, lekkere hapjes en drankjes wat zorgde voor een enerverende middag.

d940e09f40c213939a35ea1c41091b7e.png

Sinds 2022 is de Valentijnprijs weer terug van weggeweest. Helma schreef er in 2021 al een blog over. De Valentijnprijs is een prijs voor het beste romantische boek van Nederlandse bodem. Waar het ooit begon met voornamelijk hedendaagse romans en streekromans, is het inmiddels uitgebreid met chicklits, realgood verhalen, new adults en historische en/of oorlogsromans met een romantische verhaallijn. De juryleden krijgen daardoor uiteenlopende verhalen te lezen, maar er kan er maar eentje winnen. Vorig jaar won Aline van Wijnen met haar historische roman: Het geheime kistje van Elle.

Ook dit jaar waren Marieke, Helma, Renate en Amarins onderdeel van een vijftien-koppige jury en kregen we een flinke leeslijst en een paar maanden tijd om de boeken te lezen en te beoordelen. Daarna was het inleveren van de jury-rapporten en afwachten tot 13 mei, om mee te maken welke schrijver met de Valentijnprijs 2023 naar huis mocht.

d940e09f40c213939a35ea1c41091b7e.png

Zaterdag 13 mei

Het is een prachtige dag. We (Helma, Renate, Amarins en Marieke) hebben met een aantal mensen afgesproken om te lunchen in Ermelo, voorafgaand aan het festival. Het is zonnig en warm en we eten buiten. We hebben elkaar al een tijd niet gezien en er is veel te bepraten. Langzaamaan smelten we in de zon, en gaan binnen kijken bij de kraampjes met boeken en accesoires. Het zalencentrum loopt ondertussen gezellig vol en iedereen geniet van een tropische cocktail, passend bij het thema van dit jaar: Beachclub Valentijn.

Daarna neemt iedereen plaats in de grote zaal. Kirstin Rozema en Diana Kooistra nemen dit jaar de presentatie op zich. Zij zijn ook de organisatoren van het event, samen met Han Peters en Gerard Nanne. Vannessa Thuyns zorgt voor de muzikale noot, ze kan, naast het schrijven van heerlijke feelgoodverhalen ook nog eens prachtig zingen en we genieten van haar optredens.

De prijsuitreiking begint met de schrijfwedstrijd. De top drie schrijfster mogen op het podium komen. Eerst beantwoorden ze een paar vragen van Diana, daarna lezen ze een stukje voor uit hun verhaal. Het is Selma Hoste die de wedstrijd heeft gewonnen. Haar verhaal en de verhalen van de andere twee schrijfsters, zijn samen met nog twaalf verhalen te lezen in de bundel: Beachclub Valentijn. Deze bundel kan worden gelezen via Kobo plus en de Online bibliotheek, maar is ook als ebook of paperback te koop.

Tussendoor vindt er een loterij plaats, er waren diverse tasjes met mooie boeken te winnen. Het is Helma die heel gelukkig met een van de goedgevulde tasjes naar huis gaat.

De volgende uitreiking is die van de Valentijnprijs. Er is een top vijf voortgekomen uit alle boeken die door de jury zijn gelezen.

- Gillian King - Je moest eens weten
- Jet Nijland - Zwaluwdans
- Olga van der Meer - Op roze wielen
- Mienke Fijen - Vluchtgedrag
- Marjon Revet - Weerink - Op het verkeerde spoor

Ook deze dames worden aan de tand gevoeld door Kirstin en Diana en mogen daarna een 'naamgedicht' voordragen, waarin ze iets over hun roman vertellen. Het is spannend en dat is te zien, maar het verlossende woord komt: Mienke Fijen wint de Valentijnprijs 2023. En heel terecht, want het winnende boek een prachtige roman!

Olga mag nog even blijven zitten, als de andere dames van het podium gaan. Niet zonder reden. Olga van der Meer heeft al heel wat romans op haar naam staan en is niet meer weg te denken in de wereld van het romantische boek. Daarvoor wordt ze beloond met De oeuvre prijs en ontvangt ze het prachtige beeldje dat daarbij hoort.

Het podiumgebeuren wordt afgesloten met een optreden van Vannessa, een laatste loterij en daarna kunnen we napraten en borrelen met heerlijke hapjes. Wie wil kan nog op de foto in de 'fotobooth'. De paperback met verhalen kan worden gekocht en dan is de middag voorbij.

Het was een mooie dag, leuk om weer zoveel mensen te zien en te spreken. Prijswinnaars gefeliciteerd! En wie weet tot volgend jaar.

Thema 2024 is: Ik vertrek
De foto's zijn gemaakt door Anna Czerednik en Cora van Rumpt-Groeneweg
2192158a4a618ae551788001222d9cb9.png

2192158a4a618ae551788001222d9cb9.png



Reacties op: Het Valentijnfestival 2023

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gillian King

Gillian King

Gillian King (1978) woont samen met haar man en twee kinderen in Den Haag. Ze he...

Jet Nijland

Jet Nijland

Jet Nijland (1979) werd geboren op de Veluwe en verhuisde voor haar studie naar ...

Olga van der Meer

Olga van der Meer

Olga van der Meer is een Nederlandse schrijfster van romantische fictie. Ze schr...

Mienke Fijen

Mienke Fijen

Als kind zat ik vaak met mijn neus in een boek en was regelmatig in de bibliothe...

Marjon Weerink

Marjon Weerink

Marjon (1987) woont met haar man Jeffrey in Hengelo, Twente. Nadat ze jarenlang ...

Vannessa Thuyns

Vannessa Thuyns

Vannessa Thuyns is naast het schrijven werkzaam als zangeres en toert al jaren l...