Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Valentijn Festival 2022

op 17 mei 2022 door

Afgelopen zaterdag, 14 mei, was het eindelijk zover: het Valentijn Festival terug van weggeweest en daarmee ook de Valentijnprijs. Deze prijs was ooit in het leven geroepen ter promotie van het Nederlandstalige romantische boek en werd uitgereikt tijdens het Valentijn Festival als terugkerend evenement. Helaas kwam daar na een paar jaar een eind aan. Grote inspirator om de prijs en het festival nieuw leven in te blazen is Kirstin Rozema. Samen met de hulp van uitgever Han Peeters en Diana Kooistra is ze daar geweldig in geslaagd.

- door Marieke, Renate en Helma -

88f5ebf9f072fc506b21b0458da79e8c.jpg

Het idee om het Valentijn Festival opnieuw te organiseren werd de Nederlandse boekenwereld in geslingerd. Natuurlijk hoopten ze op enthousiaste reacties, maar dat het zo'n grote vlucht zou nemen was bijna boven verwachting. Het voorstel kon rekenen op een warm onthaal van schrijvers en lezers, maar ook de uitgeverijen stonden in de rij om hun Nederlandse feelgoodboeken mee te laten dingen voor het voor de prijs van het beste romantische boek van 2022. Gevolg was dat eind vorig jaar Kirstins huis volgepakt stond met stapels boeken die allemaal in drievoud werden aangeboden en er geen boekvrij plekje meer te vinden was. De volgende stap was om alle boeken te verdelen over de juryleden, in grote dozen te verpakken en te versturen. De juryleden kregen zo'n vier maanden te tijd om de boeken te lezen en hun mening te geven. Daarna begon de grootste administratieve klus om alle die juryrapporten te verwerken en de shortlist en de winnaar te bepalen.

Maar daarmee was de klus nog lang niet geklaard, want de verhalenwedstrijd, het tweede onderdeel van het Valentijn Festival, moest ook nog geregeld worden. En ook daar was de response hoog en moesten de inzendingen verdeeld worden en verstuurd naar de juryleden.

Nu het logistieke deel erop zat, kon er begonnen worden met de organisatie van het Festival: datum prikken, locatie zoeken en mensen zoeken voor de presentatie, de muzikale omlijsting en standhouders. Maar ook de goodiebags samenstellen, consumptiebonnen, naamkaartjes, lunchmogelijkheden, bloemen en minstens zo belangrijk: de trofee. En het is allemaal gelukt.

Afgelopen zaterdag was het zover. In Het Zalencentrum in Ermelo kwam alles bij elkaar: organisatie, lezers, schrijvers, jury, muziek en sprekers. Toen wij daar naar binnen wandelden was er al een hele berg werk verzet. Dat er zoveel aan vooraf is gegaan on alles van een leien dakje te laten verlopen, ontgaat je als bezoeker en dat betekent dat de organisatie prima werk heeft geleverd.

88f5ebf9f072fc506b21b0458da79e8c.jpg

De middag

Wij (Renate, Helma en Marieke) waren om twaalf uur bij het Zalencentrum. Een mooie locatie die gevestigd is in een kerk met voldoende ruimte om alle bezoekers van het Festival te kunnen ontvangen. We mochten het nog niet eerder onthullen maar we zaten alle drie in de jury voor de Valentijnprijs. We kregen direct een mooie goodiebag in onze handen gedrukt en maakten daarna kennis met een aantal andere aanwezige juryleden. We ruilden wat boeken met elkaar en schoven daarna aan tafel voor soep en broodjes. Een zeer gezellige lunch. Altijd leuk om 'online' boekenmensen nu eens in het echt te treffen.

Om een uur was de grote zaal open met een minimarktje met uiteraard boeken maar waar ook andere artikelen als brillendoekjes, sleutelhangers en zelfs een 'boekig' babyrompertje gekocht kon worden. Toen iedereen een plaatsje had gevonden ging het officiële gedeelte van start. Patrick Haagmans (bekend als de man van...) was de spreker van de dag en praatte de verschillende onderdelen op zijn eigen wijze aan elkaar.

Feelgood auteur Vannessa Thuyns zong samen met haar gitarist Joost Dobbe de sterren van de hemel tijdens het muzikale intermezzo. Ze wisten zelfs de zaal te verleiden om mee te zingen (nou ja, een beetje).Dat ze fijne feelgoodverhalen schreef wisten we al, maar veel minder bekend is dat ze dus ook prachtig kan zingen.

Sarah Scholts, dorpsdichter van Ermelo, las haar gedicht Eerste liefde voor. Passender bij het thema van de dag en natuurlijk de afgelopen boekenweek kon het niet.

Prijsuitreiking

De deelnemers aan de schrijfwedstrijd schreven hun verhaal onder pseudoniem, zodat voor de juryleden de ware identiteit niet bekend was. De winnares van de schrijfwedstrijd was Anja Janssen met haar verhaal De vlammende pijl. Erik van der Velden en Mienke Fijen waren de runners up.

Leuk om te weten dat de beste achttien verhalen zijn gebundeld in een boek Lentekriebels. Nu alleen nog te verkrijgen als papieren boek, maar binnenkort ook als e-book en luisterboek. De gehele opbrengst van het boek gaat naar Stichting Villa Pardoes. Alleen daarom zou je het boek al kopen en dan krijg je er gewoon nog achttien feelgoodverhalen bij!

De bekendmaking van de Valentijnprijs was minstens even spannend. Het beeldje, een ontwerp van kunstenares Yvonne Telleman, en de geldprijs ging naar Aline van Wijnen met haar roman Het geheime kistje van Elle. Marieke had een vooruitziende blik want enige tijd geleden interviewde ze Aline over deze mooie roman. Het interview kan je hier teruglezen.

Daarna was het tijd voor de uitreiking van de oeuvreprijs. Diana Kooistra hield het spannend, door meerdere auteurs die hun sporen ruimschoots verdiend hebben met tientallen boeken en nog lang niet uitgeschreven zijn te noemen. Speciale aandacht ging naar Clemens Wisse, die onlangs op 86-jarige leeftijd is overleden. Later dit jaar zal zijn laatste boek postuum worden uitgegeven. Hierna maakte ze bekend dat Marja Visscher de oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen. Welverdiend met haar historische romans waarin sterke vrouwen centraal staan.

Tot slot werden Kirstin, Diane en Han nog in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet om dit festival weer mogelijk te maken. De datum en thema voor volgend jaar zijn bekend: 13 mei 2023, de dag van de cocktail en daarom is het thema voor de schrijfswedstrijd van volgend jaar Beachclub Valentijn. Meer informatie is te vinden op de website van de Valentijnprijs.

Maar er is nog meer nieuws: er komt nog een bundel met verhalen in het najaar. Heb je schrijfaspiraties en wil je meedoen? Ook deze informatie is terug te vinden op de Valentijnprijs website.

88f5ebf9f072fc506b21b0458da79e8c.jpg

Party time

Nadat het officiële gedeelte achter de rug was, was het tijd voor een drankje en een hapje. En natuurlijk even neuzen bij de kraampjes en persoonlijk kennismaken met auteurs die we meestal alleen online treffen: Tamara Haagmans, Jet Nijland, Marieke Douwes, Lily Frank, Vannessa Thuyns, Aline van Wijnen, Wendy Brokers, Suzanne Peters, Jen Minkman, Simone Foekens, Chantal Claassen, Dani van Doorn, Martin Scherstra en Anne-Marie Hooyberghs. En in alle drukte hebben we ongetwijfeld auteurs gemist, zoals Esther Stui, Gerda van Wageningen, Anne May, Afra Beemsterboer, Petra Heckman, Marjan van deb Berg en Jacodine van de Velde en wie we nog meer zijn misgelopen!

Wij hebben in ieder geval genoten van het festival (en van de hapjes, die waren om je vingers bij op te eten). We kijken ernaar uit om volgend jaar weer op deze locatie terug te komen. Het Valentijn Festival heeft een geweldige comeback gemaakt en lijkt die plek niet meer af te willen staan. Kirstin en Diana steken ondertussen de handen opnieuw uit de mouwen voor het spannende broertje Het Hermes Festival dat in oktober gaat plaatsvinden.

Tot slot natuurlijk onze welverdiende felicitaties aan de winnaars Aline van Wijnen, Anja Janssen en Marja Visscher,. Wij kijken uit naar jullie nieuwe verhalen en boeken. En natuurlijk ook naar die van alle andere auteurs, die wellicht bij het volgende festival in de prijzen vallen.

Tot volgend jaar!

a82fb0820cc03213f87ac34d4f927524.jpg

(foto's zijn gemaakt door Marja Visscher, Aline van Wijnen en Marieke Scheers)Reacties op: Het Valentijn Festival 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen

Aline van Wijnen won de schrijfwedstrijd van uitgeverij Zomer & Keuning en h...