Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Historische romans van Nederlandse bodem

op 20 februari 2018 door

De maand februari staat in het teken van de historische roman. Maar wat is nu precies een historische roman? De Feelgood club zocht het uit en maakte gelijk een overzicht met historische romans geschreven door Nederlandse schrijvers en schrijfsters, die leuk en interessant zijn voor de Feelgoodlezer.

- door Marieke -

1a8042b151d892efe6808f4d940d9ea7.jpg

De historische roman

In een historische roman is de verhaallijn gebaseerd op historische gebeurtenissen, welke echt zijn gebeurd en/of met personages die echt hebben bestaan.

Daarbij is het van belang dat het leven in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt goed wordt neergezet. Alles moet kloppen en er is dan ook gedegen onderzoek voor nodig om alles goed te kunnen weergeven. Elke historische periode heeft zijn eigen kenmerken. Geldende normen en waarden, pruiken en waaiers, kleding en vervoersmiddelen, wonen en leven. Dat alles samen maakt dat een verhaal kloppend is.

Er is inmiddels een enorme keus aan historische romans. Het beperkt zich niet tot een bepaalde periode, hoewel de Gouden eeuw en de Eerste en Tweede Wereldoorlog regelmatig terugkomen in boeken. Opvallend is dat er veel vertaalde romans zijn, ook die zich afspelen in Nederland.

Voor deze blog wilden wij eens kijken wat er te vinden is aan historische romans van Nederlandse schrijvers en schrijfsters.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Historische romans van Nederlandse bodem

In Nederland hebben we inmiddels diverse schrijvers en schrijfsters die ervoor hebben gekozen om historische romans te schrijven. Daarbij valt het gelijk op hoe breed de keuze van een onderwerp voor een historische roman kan worden getrokken. Of het nu de tijd van de Romeinen is, de pruikentijd of een recentere gebeurtenis als de watersnoodramp, er is inspiratie genoeg.

Nederlandse schrijvers en schrijfsters van historische romans

Femke Roobol

De romans van Femke Roobol zijn zeer divers. In haar boek Springtij staat de watersnoodramp centraal. Maar ze gaat ook verder terug in de tijd. De verhaallijn in Tulpenliefde speelt zich af in de Gouden Eeuw, met schilders en zoals de titel doet vermoeden: tulpen. In haar roman De erfenis van Mozart reist ze af naar de pruikentijd in het muzikale Keizerrijk Oostenrijk. Totaal verschillende verhalen, maar voor liefhebbers van de historische roman de moeite waard.
(Interview met Femke Roobol: klik hier)

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt schrijft in het thriller genre, maar wisselt af met historische romans. Zo schreef ze het boek Rode sneeuw in decembereen historische roman tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog.
Het boek Ginevra brengt de lezer een romantisch liefdesverhaal in 1347 in Italië.
Ook de Nederlandse geschiedenis vinden we terug in haar romans. Jacoba dochter van Holland gaat over Jacoba van Beieren (1401-1436). Met de roman De lege stad beschrijft ze het Rotterdam van 1940. In 2016 verscheen Nachtblauw een verhaal dat zich afspeelt in het Delft van de jaren 1650.
(Buddyread Nachtblauw: klik hier)

Marja Visscher

Marja Visscher heeft gekozen voor het schrijven van fictieve verhalen over historische personen waarbij Marja’s uitgebreide en gedegen research merkbaar in de romans terug te vinden is.
De historische roman Tussen rang en stand van Marja Visscher is gebaseerd op het leven van Sara Louisa du Faget van Assendelft. En haar roman Maannachten gaat over de schilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891) gezien vanuit het perspectief van Joséphine Fesser.

Ton van der Lee

Dat er een hoop diversiteit is te vinden in de historische roman blijkt al wel als we op zoek gaan naar nog meer historische romans van Nederlandse bodem.
Zo heeft Ton van der Lee gekozen voor een boek over de VOC, het reizen per schip, het leven in die tijd, zowel in Nederland als in ‘de Oost. Een stukje geschiedenis wordt uitgewerkt als ook J.P. Coen een rol krijgt in zijn boek: Een meisje loos.

Lydia Rood

Lydia Rood neemt in haar roman De dochter van de zeemeermin de lezer mee naar 1403, de Middeleeuwen: een tijd van oorlog, bijgeloof en van strijd om de troon.

Brenda Meuleman

Brenda Meuleman heeft inmiddels twee historische romans geschreven, waarbij ze bij de eerste nog verder terugging in de tijd, namelijk naar de Romeinse tijd met Griekse slaven Het verraad van Julia.
In 2017 kwam haar tweede roman Felle streken uit, waarin de schilder Peter Paul Rubens centraal staat.

Tanya Commandeur

Het boek De man die alles achterliet gaat over een man die begin 20ste eeuw Nederland achter zich laat voor een nieuwe toekomst in Amerika. Zijn zoon reist hem 11 jaar achterna.
Voor haar tweede historische roman heeft Tanya Commandeur gekozen voor het leven van Tuschinski en zijn familie. In Uit liefde, meneer Tuschinksi wordt de opbouw van het theater imperium van Tuschinski beschreven, evenals de liefde voor zijn schoonzus.

Suzanne Wouda

In Roeien naar Volewijck neemt Suzanne Wouda ons mee naar Amsterdam, 1679 en laat ons kennis maken met twee meisjes uit het burgerweeshuis. Roeien naar de Volewijck is een verhaal over vriendschap, verlies en vechten tegen spoken uit het verleden.
(Buddyread Volewijck: klik hier)

Henriette de Smet

Zij schreef haar eerste historische roman Last en liefde, waarin het begin 20e eeuw niet gemakkelijk is voor de vrouw. Strijd om vrouwenrechten en de strijd voor gelijkheid zijn thema’s die terug te vinden zijn in deze roman.

Anke Werker

Deze schrijfster heeft een origineel historisch what-if verhaal geschreven. Wat als er van Jane Austen een dagboek was overgebleven? Het boek Jane Austen onder vier ogen geeft een kijkje in het leven van Jane en Cassandra Austen. Het verhaal is fictie, maar bevat ook waargebeurde elementen. 

Gerda van Wageningen

Deze schrijfster heeft zoveel boeken geschreven, dat het teveel is om hier allemaal te noemen. Haar boeken zijn vaak een combinatie van een historische roman met romantiek. Ze schrijft standalone boeken, maar ook series. De Vlas-trilogie bestaat uit: Hoeve Sofie , De vlasfabriek en Bloeiend vlas en heeft als rode lijn de vlasteelt in de Hoeksche waard. 
Haar nieuwste roman Het water komt gaat over de watersnoodramp in 1953.

Margriet de Moor

Het mag dan gewoon onder literatuur en roman staan, De schilder en het meisje is ook een historische roman. Anders dan de historische romans die hierboven zijn genoemd, maar voor de lezer die van een uitdaging houdt is dit een bijzonder boek.

Cato van Aa

Ook Cato van Aa heeft ervoor gekozen om een sterke vrouw en de strijd voor vrouwenrechten centraal te stellen in haar boek Fameuze dames. Een verhaal over liefde, vriendschap en onafhankelijkheid, geïnspireerd op ware gebeurtenissen   

Janine van der Hulst-Veerman

Zij schreef twee romans over het leven van vissers in een dorpje aan de Zuiderzee. Lieve hart is het eerste deel, welke ook is opgenomen in Gevangen wind, waar het leven verdergaat in Friesland. Fictie gebaseerd op waarbeurde feiten.

Dineke Epping

Deze schrijfster kiest ervoor om in haar romans de romantiek en de geschiedenis te combineren.
In haar eerste roman Op de vleugels van de wind maken vier jonge mensen de oversteek van Engeland naar Amerika in 1856, met hoop voor de toekomst. In het romantische en meeslepende Thuis op Dunleigh hall van Dineke Epping, ontvouwt een kil verstandshuwelijk zich tot een diepe liefde.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Conclusie

Keuze te over voor de liefhebber van de historische roman, waarbij een historisch persoon of een gebeurtenis is bewerkt tot een mooi verhaal. Laat je meeslepen naar lang vervlogen tijden en lees over de geschiedenis van Nederland en ver daarbuiten.

Wat is jouw favoriete historische roman? Lees je ze graag en kies je dan een boek van een Nederlands schrijver of liever een vertaalde roman? Wij zijn benieuwd.Reacties op: Historische romans van Nederlandse bodem

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) hoort bij de top van de Nederlandse thrillera...

Femke Roobol

Femke Roobol

Femke Roobol (1966) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en werkte als taal...

Suzanne Wouda

Suzanne Wouda

Als ik lees wil ik schrijven, als ik schrijf wil ik lezen... Toch is het gelukt ...

Marja Visscher

Marja Visscher

Marja Visscher (1951) is journalist en auteur. Ze schrijft historische romans ov...

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen is een Nederlandse schrijfster van romantische en hist...

Lijsten

De historische romanreeks van Ambo|Anthos

op 01 november 2017 door Hebban Crew 14 boeken 31 volgers 5 reacties 6 likes