Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Historische romans: Vroedvrouwen

op 24 juni 2019 door

Het is tegenwoordig heel normaal dat je als je een baby krijgt, je wordt bijgestaan door een verloskundige of, wanneer er complicaties worden verwacht, door een gynaecoloog. Maar die zorg is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Sterfte onder moeders en kinderen was groot door onvoldoende zorg en slechte hygiëne. Toch zijn er altijd wel vrouwen geweest die zich specialiseerden in hulp bij bevallingen: de vroedvrouw.

724ffae4a10139ab4e3b07d63e658c67.jpg

Bij het maken van lijstjes van 'Deze boeken staan nog ongelezen in de kast en wil ik graag lezen', ontdekten Renate en Marieke dat ze allebei een boek hadden over een vroedvrouw. Renate had Vroedvrouw tegen wil en dank in de kast, en Marieke Haal de vroedvrouw. En daarmee was het idee voor deze blog geboren.
We besloten ieder het boek te gaan lezen en daarnaast eens te gaan kijken wat er nog meer voor boeken te lezen zijn over vroedvrouwen. En dat zijn er best veel!

Marieke over Haal de Vroedvrouw

Het boek Call the midwife van Jennifer Worth is het eerste deel van een serie van drie, maar het is ook een serie op Netflix die gaat over jonge verpleegsters die zich hebben gespecialiseerd in zorg voor moeder en kind en hulp bij bevallingen in een achterstandsbuurt van Londen in de jaren '50. Jonge vroedvrouwen, die inwonen bij nonnen, die het vak ook uitvoeren en door hen worden opgeleid. De serie heb ik nooit gezien (wil ik misschien weleens gaan kijken) en daardoor had ik misschien een verkeerd beeld bij dit boek. Ik had echt gedacht dat het een roman zou zijn, maar het zijn ervaringsverhalen van de schrijfster zelf die als jonge vroedvrouw haar werk deed in Londen. Het was dus even wennen, maar daarna was het wel erg leuk om te lezen. Ze maakt nogal wat mee en komt op de meest vreselijke locaties. Eenmaal gewend aan de opbouw van het boek en de schrijfstijl bleek het nogal verslavend te zijn om te leven wat ze allemaal meemaken. Af en toe schrijnend, zo slecht als de mensen eraan toe waren omdat ze woonden in krotten die op de nominate stonden om te worden afgebroken maar vervolgens nog 20 jaar lang werden bewoond. Geen stromend water, met tien kinderen in een of twee kleine ruimtes. En ook toen waren er al loverboys die meisjes recruteerde voor de prostitutie. Maar er zijn ook hele mooie verhalen. Over de Spaanse Conchita en haar Engelse man Len die hun 24e kindje kregen. Een prematuurtje en hoe ze daar mee omgaan.
Een bijzonder mooi boek.

In deze boeken serie zijn nog twee delen te lezen: De kinderen van het armenhuis en Afscheid van de vroedvrouwen.

Renate over Vroedvrouw tegen wil en dank

Vroedvrouw tegen wil en dank van Patricia Harman gaat over de verpleegster Becky Myers. Ze zorgt voor haar voormalige baas, de huisarts Isaac Blum. Een man die na een trauma helemaal van het padje is en eigenlijk niks meer alleen kan. Als ze dan ook het huis uit worden gezet, gaan ze naar het oude huis van Dr. Blum. In een dorpje waar ze beiden vroeger werkten: Hope River.
Hier is de crisis aardig toegeslagen dus het huis is weg, maar gelukkig vinden ze onderdak via Patience, een vroegere vriendin en de vroedvrouw van Hope River.
Becky probeert haar oude beroep weer op te pakken, gaat mensen helpen, verzorgen en verplegen. Ook moet ze af en toe helpen bij een bevalling en dat is iets wat echt haar ding niet is. Als ze dan ook nog door omstandigheden alle bevallingen van Patience moet overnemen, is dat best lastig.

Nu had ik gedacht dat een verhaal over een vroedvrouw alleen daar over zou gaan, maar dat is helemaal niet zo. Het gaat ook over de crisis in Amerika na de eerste wereldoorlog en de spannings tussen de rassen. Het is daarnaast ook een heel mooi boek, dat de verpleging en zorg voor anderen een warm hart toe draagt. De liefde en de wil om anderen te helpen. Het is een heel mooi verhaal eigenlijk, dat niet alleen om bevallingen draait, maar dat je er zeker ook bij stil laat staan hoe moeilijk het zou kunnen zijn.
Ze komt echt van alles tegen als verpleegkundige en vroedvrouw en dat is behalve heel mooi, soms ook heel hard.
Een mooi verhaal, dat ik eigenlijk al veel eerder had moeten lezen. 

724ffae4a10139ab4e3b07d63e658c67.jpg

Lijstje met boeken over Vroedvrouwen

Heb jij een van deze boeken gelezen? Of ken je nog andere titels over vroedvrouwen? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog.



Reacties op: Historische romans: Vroedvrouwen

Meer informatie

Gerelateerd