Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoge verwachtingen: Wij lezen 'De Mister' van E.L. James

op 30 april 2019 door

Hé, hallo, welkom bij een nieuwe rubriek! Vanaf deze maand hebben wij een nieuwe rubriek hier op de Feelgoodspot, namelijk 'Hoge verwachtingen'. In deze rubriek bespreken wij elke maand een nieuwe boek dat in die maand is verschenen en waar wij behoorlijk hoge verwachtingen van hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat wij vorige boeken van deze auteur hoog hebben beoordeeld of omdat het boek juist heel erg gehyped is. Vandaag lees je in deze eerste keer wat Sanne, Mandy en Marleen van het lang verwachte nieuwste boek van E.L. James, auteur van Vijftig tinten grijs vinden. Zijn hun verwachtingen waar gemaakt? Je leest het vandaag! 

Waar gaat het boek over? 

Londen, 2019. Het leven is Maxim Trevelyan goed afgegaan. Dankzij zijn looks, goede connecties en geld heeft hij nooit hoeven werken en slaapt hij zelden alleen. Maar zijn leven staat op zijn kop wanneer zijn familie wordt getroffen door een tragedie en hij de adellijke titel, het vermogen en de landgoederen van zijn familie erft – inclusief alle bijkomende verantwoordelijkheden. Maxim is hier niet op voorbereid en worstelt met zijn nieuwe rol. Uiteindelijk blijkt zijn grootste uitdaging de lustgevoelens die hij koestert voor een raadselachtige jonge vrouw die onlangs in Engeland is aangekomen en niet veel meer bezit dan een ingewikkeld en gevaarlijk verleden. Gesloten, beeldschoon en muzikaal getalenteerd; Maxims hunkering naar deze verleidelijke, mysterieuze vrouw groeit uit tot een passie die hij niet herkent en niet durft te benoemen. Wie is Alessia Demachi eigenlijk? Kan Maxim haar beschermen tegen het kwaad dat haar bedreigt? En wat als zij erachter komt dat hij geheimen voor haar verborgen houdt? Van hartje Londen via het wilde, landelijke Cornwall naar de gure, dreigende schoonheid van het oosten van Europa – De Mister is een achtbaan van gevaar en verlangen die je tot aan de allerlaatste pagina naar adem doet happen.

Waarom die hoge verwachtingen?

Sanne: You love it, or you hate it, maar ik hoor bij die groep die Vijftig tinten grijs niet eens zo heel erg vond. Nee, ik heb genoten van de serie. Daarom was ik ook wel benieuwd naar dit nieuwste boek van schrijfster E.L. James. Kan een schrijfster na zo'n succes weer een fijn boek schrijven? Ik was vooral daar erg benieuwd naar.

Mandy: De Vijftig Tinten-serie was een van de eerste boeken die ik las binnen het feelgoodgenre. Weliswaar de 'stoute' kant van het feelgoodgenre, maar toch. Ik vond het geweldige boeken. Sterker nog, ik heb het eerste boek van de serie opgenomen in mijn top 25. Ik houd ervan! Ik wilde weten wat de schrijfster nog meer voor ons in petto zou hebben en dus was ik erg benieuwd. 

Marleen: Er is heel veel commentaar geweest op de FSOG-serie maar eerlijk gezegd vond ik 'm helemaal niet zo slecht. Het was voor mij de eerste kennismaking met het genre en ik heb echt genoten van Ana en Christian. Ik denk dat ik - en heel veel mensen met mij - heel lang hebben uitgekeken naar een nieuw boek van deze auteur. Ik was vooral benieuwd of ze het waar kon maken, om wederom zo'n kaskraker neer te zetten. Je kunt dus zeker zeggen dat mijn verwachtingen hoog waren, totdat de eerste reacties binnenkwamen. Het boek viel tegen en er werden behoorlijk veel 1-ster recensies gegeven. Daarmee zakten mijn verwachtingen een beetje, maar alsnog was ik nieuwsgierig naar het verhaal van Maxim en Alessia. 

Wat vinden we ervan?

Sanne: Anders. Ja, ik ga dan toch vergelijken met Vijftig tinten (niet eerlijk he?), maar ik heb het idee dat E.L. James toch wel heeft geprobeerd er een ander soort verhaal van te maken. Hoewel het natuurlijk draait om een sexy en rijke man en ook dit boek aardig wat steamy scènes heeft, is de heldenrol voor de vrouw weggelegd. Alessia is slim, dapper en getalenteerd. En ook is het Alessia die een duister verleden heeft. Maxim is lief, zorgzaam en beschermend, zonder als een control freak rond te draven. Ook heeft het boek wat meer diepgang doordat James aandacht heeft besteed aan de grote verschillen tussen het westen en oosten van Europa. De rol van de vrouw is in het oosten anders en niet altijd even gemakkelijk.
Het boek heeft een wat langzamer karakter, het duurt even voor het op gang is, maar het is wel een fijn verhaal dat goed in elkaar zit en prettig leesbaar is.

Mandy: Ik moet toegeven dat ik de eerste honderd pagina's wat moeite had met bepaalde dingen. Zo kon ik de vergelijking met Vijftig tinten maar niet loslaten en ik had het idee dat de schrijfster dat ook niet kon. Dat ze echt even een weg moest vinden in dit nieuwe verhaal. Maar dan, na honderd bladzijdes, komt er ineens een ommekeer. Er komt spanning in het verhaal, iets wat de schrijfster tot de laatste pagina weet vast te houden. Het boek heeft meer diepgang en meer spanning dan Vijftig Tinten. Dat boek draaide veel meer om de seks, elkaar leren kennen, een weg vinden in een manier die bij hen paste. Maar dit boek heeft wat meer diepgang. En die seksscènes? Ja hoor, die zitten er nog genoeg in! Wel vanille ;) 

Marleen: Ik vond 'm eigenlijk best wel heel erg leuk! Misschien niet zo goed als FSOG, maar zeker beter dan ik had verwacht na de negatieve recensies die al online verschenen. E.L. James heeft wederom laten zien dat ze heel erg goed is in het uitwerken van personages en ze echte mensen laat zijn. Vooral Maxim vond ik zo levensecht, best knap! Hoewel in dit boek de BDSM-praktijken achterwege zijn gelaten (iets wat ik niet per se erg vind), heeft de auteur laten zien dat ze er ook zeker in uit blinkt om seksscènes goed op papier weet te krijgen. Ja, het verhaal is niet bijster origineel en je zou het zelfs 'fout' kunnen noemen, maar het is een fijne read en zorgt voor een aantal fijne leesuurtjes. 

Zijn de hoge verwachtingen waargemaakt? 

Sanne: Ja, een beetje. Het langzame karakter vond ik wat matig en in het begin had ik het idee dat de schrijfster nog moest wennen aan haar personages en de herverdeling van rollen. Maar toen het verhaal liep was het mooi te lezen over de verschillen tussen het westen en oosten van Europa, tussen man en vrouw, tussen Alessia en Maxim. De Mister is goed leesbaar en weer heerlijk anders dan Vijftig tinten grijs. Ik geef het boek uiteindelijk net geen 4 sterren en eindig met 3 sterren. Mijn recensie lees je hier

Mandy: Ja, zeker! Het boek krijgt van mij 4 sterren. De personages zijn goed uitgewerkt en passen perfect bij elkaar. De spanning die is toegevoegd aan het verhaal, geeft het geheel wat extra's en origineels. Zeker een must read, of je nu van de Vijftig tinten-serie hield, of juist niet! 

Marleen: Ja, eigenlijk wel! Ik vond het boek echt beter dan ik had verwacht en ben niet teleurgesteld. Ik had zelfs moeite om het boek weg te leggen en heb 'm in zo'n 36 uur verslonden. Ik vind het wel een aanrader, zeker als je hebt genoten van FSOG. Ik geef het boek 4 sterren.

Hebben jullie Vijftig tinten grijs gelezen? En kijken jullie uit naar het nieuwste boek van E.L. James? Onze verwachtingen zijn in ieder geval (grotendeels) waargemaakt. Volgende maand lezen jullie een nieuw artikel in onze nieuwe rubriek 'Hoge verwachtingen'. 

Bij welk boek heb jij hoge verwachtingen? 



Reacties op: Hoge verwachtingen: Wij lezen 'De Mister' van E.L. James

Meer informatie

Gerelateerd

Over

E.L. James

E.L. James

E.L. James werkte tot voor kort als uitvoerend televisieproducent in Londen. Ze ...