Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Auteur van de maand: interview Astrid Harrewijn

op 10 oktober 2017 door

Begin deze maand kwam Vrienden voor het leven uit van Astrid Harrewijn. Reden genoeg om haar te bestempelen als auteur van de maand oktober. Wij spraken met haar af in een gezellig koffietentje op het Museumplein en vroegen haar het hemd van het lijf. Over haar vrienden drieluik, maar natuurlijk ook over feelgood!

Door Sanne en Nathalie

Vrienden voor het leven is het derde en laatste deel uit de serie over de drie vrienden Noor, Kiki en Joost, maar ook al haar tiende boek. Harrewijn is ooit begonnen toen ze meedeed aan de Jill Mansell schrijfwedstrijd bij Luitingh Sijthoff, terwijl ze eigenlijk niet wist wat Jill Mansell schreef: "Ik dacht dat het om humor moest gaan. Maar Jill Mansell is van de liefdesromans. Toen ben ik die liefdesromans ingeschoten. Daar heb ik van genoten. Ik vond het heel erg leuk om te doen." Maar met haar vrienden drieluik heeft Astrid iets anders willen doen: "Die liefdesromans, dat vond ik op een gegeven moment wel mager worden. Steeds hetzelfde thema. Ik wilde eigenlijk stoppen, maar toen bedacht ik dat ik over een thema kon gaan schrijven waar ik veel mee bezig ben, namelijk kunst. Maar het moest dan wel vrolijk blijven, lekker toegankelijk en gemakkelijk te lezen."

En eigenlijk is dat helemaal tegen de regeltjes in het boekenvak zo vertelt ze: "De serie bevat van alles wat. Iedereen wil graag een etiket plakken en dat is lastig als je veel dingen samenvoegt. Mijn hoofdmoot is humor en fijn lezen. En of mensen het nou chicklit of iets anders noemen, dat is mij om het even. Feelgood is wel het beste etiket voor deze vriendenreeks.”

En dat brengt ons gelijk op feelgood. Want wat betekent feelgood nou voor Astrid? Feelgood is voor haar een genre dat lekker toegankelijk is en gemakkelijk te lezen. "Vrouwen willen herkenning vinden en daar wil ik wel voor zorgen in mijn boeken, maar daarnaast heb ik ook een venster willen bieden naar een ander onderwerp, in dit geval de kunst."

De Vriendenreeks is ook als luisterboek uitgegeven. Storytel had zelfs een primeur met Vrienden voor altijd. Het boek was drie weken voor publicatiedatum van het papieren boek al te beluisteren. We vroegen Astrid of ze haar eigen boeken ook heeft geluisterd. “Ja. Alle drie,” antwoordt ze meteen. Bij het eerste en tweede deel gaf de uitgever suggesties voor wie de stemmen zou doen. Bij het laatste deel mocht ze echt kiezen. Astrid wist meteen dat het Peggy Vrijens moest worden. Ze vindt die stem fantastisch bij het boek en hoofdpersonage Kiki passen. “De stem geeft een heel andere dimensie aan zo’n boek. De intonatie ligt soms anders. Vrienden voor het leven is in de tegenwoordige tijd geschreven, maar Peggy zegt af en toe iets in de verleden tijd. Toen ik dat hoorde ging ik meteen terugkijken of ik een fout had gemaakt. Maar dat was Peggy’s natuurlijke gevoel om af en toe iets in de verleden tijd te vertellen. Ze heeft het heel mooi voorgelezen. Ze laat het spelen. Als luisteraar ga je mee.”

Zelf leest Astrid ook veel, zowel digitaal, als van papier. Toen ze een half jaar in Suriname woonde heeft ze veel op de e-reader boeken gelezen. Het is daar om 7 uur 's avonds al donker. “Dan lig je op je balkon in de hangmat en is zo’n e-reader heel gemakkelijk.” Nu leest ze ook weer uit papieren boeken. Eigenlijk sinds de kinderen voor een maand naar Suriname kwamen. “Ze namen een koffer vol boeken mee. En toen merkte ik dat papier toch wel weer leuker lezen is en sindsdien lees ik ook weer meer papieren boeken. Maar als je bijvoorbeeld niet kan slapen, zo’n e-reader hoef je geen bedlampje voor te gebruiken. Ideaal.

Maar Astrid moet bekennen dat ze weinig echte chicklit leest. Daarentegen ze is gek op historische romans van bijvoorbeeld Simone van de Vlugt of Femke Roobol, maar ze houdt ook van literatuur of thrillers. De favoriete boeken van Astrid zijn Het negerboek van Lawrence Hill en Een klein leven van Hanya Yanagihara. Deze twee boeken hebben veel indruk op haar gemaakt.   

Toch heeft ze niet altijd zo van lezen gehouden. “In mijn schooltijd heb ik alle talen gedaan, en ik moest hiervoor 80 boeken lezen. Dit heeft mij toen zoveel weerstand tegen verplicht lezen gegeven. Waarom bepaalt iemand voor een ander wat je moet lezen? Desnoods lees je stripboeken. Het gaat er bij lezen om dat iemand plezier beleeft aan een boek." Nu is ze dat wel, dol op lezen, en heeft ze net als wij lezers het zo herkenbare lezersprobleem: "Ik koop meer boeken dan ik lees! Sommige boeken moet ik gewoon hebben!".

Als het om de personages in haar vrienden drieluik gaat, kan ze ook niet zo goed kiezen. “Dat is hetzelfde als kiezen tussen mijn kinderen, dat kan ik niet. Ze hebben allemaal iets moois." Maar als ze dan toch een keuze moet maken, dan gaat ze voor Joost. "Noor is een tikje saai, maar met het hart op de goede plek. Kiki heeft mijn hart gestolen omdat ze een beetje aan mijn dochters doet denken. Ze is op zoek, de wereld staat nog open, maar is niet altijd even verstandig. En Joost. We willen allemaal wel een Joost als vriend. Voor alle single vrouwen, is Joost de ware. Mocht je een Joost tegenkomen dan is mijn advies: trouw er mee! Bij elkaar zijn ze een mooi geheel.".

Maar Astrid is vooral ook heel trots op Joost en het deel Daar heb je vrienden voor, omdat ze dit heeft geschreven vanuit het perspectief van een man. Ze heeft het meerdere mannen laten lezen en die beaamden: zo denken mannen echt. Dus mocht je een kijkje in het mannenbrein willen, lees dan het tweede deel uit de serie.

Met het derde deel is de serie helaas afgelopen, er volgt geen vierde deel over bijvoorbeeld de klusjesman. Van te voren wist Astrid dat de serie een drieluik moest worden. Drie vrienden, met elke een eigen deel. Ze schrijft zonder planning. Een begin en einde is globaal bekend, maar ze schrijft niet vanuit een plot, maar vanuit een personage. Ze stapt in, maakt dingen mee en stapt vervolgens weer uit. En deze serie is nu klaar. Gelukkig voor ons lezers heeft Astrid nog een heleboel ideeën op de plank liggen. "Ik ben nog aan het dubben, ik heb zoveel ideeën voor series, maar ik verwacht dat het volgende boek een standalone zal worden."

Astrid Harrewijn doet een tour langs diverse boekhandels. Zie hieronder het schema voor de komende periode:
27/10 Readshop Eelde
28/10 Boekhandel Jaspers Badhoevedorp
11/11 dubbelinterview met Michael Berg Gianotten Mutsaers
25/11 Bruna HuizenReacties op: Auteur van de maand: interview Astrid Harrewijn

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn

De Nederlandse schrijfster Astrid Harrewijn (1963) heeft rechten gestudeerd en h...