Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ivonne Schouten over schrijven, lekker eten en Entre Nous

op 27 mei 2019 door

Na het lezen van Entre Nous waren Renate, Marieke en Lore benieuwd geworden naar wie Ivonne Schouten was. Haar hebban profiel geeft heel weinig prijs dus stelde we haar een paar persoonlijke vragen. Wil jij net als wij Ivonne Schouten beter leren kennen? Lees dan snel verder.

4dbc3d12e6fef6bf28dbf81d0e7cc1ee.jpg

Wie is Ivonne, omschrijf je zelf kort (max 10 woorden)

Een optimist, geïnteresseerd in mensen en hun verhalen.

Waarom ben je gaan schrijven?

Toen ik in 2009 van de ene dag op de andere dag ME/CVS kreeg en reguliere en alternatieve therapieën nauwelijks resultaat opleverden, moest ik iets verzinnen om er niet ook mentaal aan onderdoor te gaan. In plaats van te bedenken wat ik allemaal niet meer kon, ging ik op zoek naar wat ik nog wèl kon. Ik had al eerder veel plezier beleefd aan het schrijven van een paar kinderverhaaltjes, dus waarom zou ik niet eens onderzoeken of ik ook een roman kon schrijven. Of ik die roman uiteindelijk ook zou uitgeven of alleen voor mezelf zou houden, was op dat moment niet belangrijk. Ik wilde met het schrijven vooral een mentale vakantie hebben van mijn ziekte. Een feelgood roman zou het dus worden want ik wilde er zelf blij van worden. Inspiratie haalde ik uit dingen die ik leuk vond (kunst, paarden en lekker eten) en uit mijn advocaten verleden, alleen nèt even anders. Deze roman is het bewijs dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt, al is het alleen maar in je eigen gedachten.

Waarom heb je gekozen voor Entre Nous als titel? Zit daar nog een verhaal achter?

Als ik iets met mijn vriendinnen bespreek wat niet voor anderen bedoeld is, noem ik dat een “entre nousje”. Wat we bespreken, moet onder ons blijven,“entre nous” dus. Dat is waar deze roman over gaat. De gesprekken die de drie vriendinnen in mijn boek met elkaar voeren, zijn intiem en omdat de roman zich voor een groot deel in Frankrijk afspeelt, vond ik de titel Entre Nous passend.

Waarom heb je gekozen voor het verhaal van drie vrouwen?

Ik ben begonnen met Fenna en Anne Fleur. Twee vriendinnen die dingen delen. Joyce had in het begin een bijrol maar Simone van der Vlugt, bij wie ik een schrijfworkshop volgde, vond Joyce te leuk voor een bijrol en adviseerde mij haar rol verder uit te bouwen. Dat bracht ook wat meer dynamiek in het verhaal.

Wie is je favoriete personage in het boek en waarom? Is er een personage die veel op je lijkt of waar je veel van jezelf in hebt gestopt?

Alle drie de vriendinnen hebben een element van mij in zich. Fenna kreeg mijn liefde voor architectuur en dieren. Anne Fleur houdt van koken en lekker eten en Joyce is kunstenares en houdt niet van dingen die perfect zijn. Ik denk dat ik zelf het meeste lijk op Fenna en daarna op Joyce. Anne Fleur is de tegenpool van beide, daar lijk ik zelf het minste op, hoewel ik wel van koken en lekker eten houd. De rol van Anne Fleur is belangrijk voor het evenwicht in het verhaal.

Het speelt in grotendeels in Frankrijk. Is er een speciale reden waarom een groot deel van het boek zich in Frankrijk afspeelt? Heb je een speciale band met dit land of had dit evengoed Spanje of Duitsland kunnen zijn?

Ik ben vaak in Frankrijk op vakantie geweest maar Collioure heeft een bijzondere plek in mijn hart omdat ik er zoveel mooie herinneringen aan heb. Het is een prachtig kunstenaarsdorp aan zee, met een rijke geschiedenis, bijzondere wijnen en authentieke inwoners. Een heerlijke plek voor mij om in gedachten nog eens naar terug te keren en daarom een perfecte locatie voor mijn boek. Als je naar Collioure op vakantie gaat en je hebt Entre Nous gelezen, zul je veel dingen herkennen. De baai, de vuurtoren en het kerkje bestaan echt en als je de wijn wilt proeven die ik in het boek beschrijf, ga dan naar de wijnproeverij van Bertha Maillol aan de Route des Mas, 66650 Banyuls-sur-Mer. Houd je van kunst, bezoek dan het Maillol museum aan de Vallée de la Roume, 66650 Banyuls-sur-Mer voor het beeld van de vrouwelijke denker en het huisje van Aristide Maillol.

In mijn tweede boek zal mijn hoofdpersoon meerdere plaatsen bezoeken. Ik denk erover haar naar in Frankrijk naar Arles en de Camarque te sturen en vervolgens door te laten reizen naar Italië. Het is voor mij belangrijk dat ik de locatie ken, dat het er zonnig en inspirerend is en dat ik er zelf naar terug zou willen.

4dbc3d12e6fef6bf28dbf81d0e7cc1ee.jpg

Er zit nogal wat in het boek, goede wijn, lekker eten, kunst, paarden, kinderen. Wat heb je zelf met deze onderwerpen?

Lekker eten:

Het geluk zit in de kleine dingen en ik kan echt blij worden van lekker eten. Soms te blij want ik moet regelmatig op dieet ;-) Wijn is een ander verhaal. Ik kan een goede wijn waarderen maar drink zelf nauwelijks alcohol omdat ik al na 2 kleine glazen zo moe word dat ik de rest van de avond kan afschrijven. Als ik wijn drink, moet die dus wel de moeite waard zijn. Maar ik vind alles wat met het produceren van wijn te maken heeft fascinerend. Het enthousiasme waarmee de wijnboeren over hun product vertellen werkt aanstekelijk.

Kunst

Mijn liefde voor kunst en antiek heb ik van mijn vader. Ik heb met hem heel wat brocantes afgestruind op zoek naar leuke objecten. Als er geen brocantes zijn, ga ik naar een kringloopwinkel in de buurt. Heerlijk vind ik het. Hier is het prima om niet perfect te zijn en alle dingen die er liggen hebben een verhaal. Ik hou niet van dat gladde gepolijste. Als ik me niet goed voel, ga ik naar een museum. Op de een of andere manier doet het kijken naar kunst met mooie kleuren of de vorm van sommige beelden iets met mijn hersenen. Het lijkt alsof mijn hoofd wordt opgeruimd en alle stress verdwijnt.

Paarden en honden

Ik hou erg van dieren en heb twee keer een eigen paard gehad. Ik heb mijn dieren nooit uitgezocht, ze kwamen op bijzondere momenten, alsof het zo moest zijn. In 2011 kwam een Labrador van 9 maanden op mijn pad. Zijn baasje was allergisch en moest hem laten gaan. Ik had geen betere hond kunnen krijgen en ons hele gezin is dol op Bommel, onze blonde feelgood Labrador, die nooit een slecht humeur heeft.

Kinderen

Kinderen zijn kwetsbaar en de liefde van kinderen voor hun ouders is onvoorwaardelijk. Helaas is het omgekeerde niet altijd het geval. In mijn advocatenpraktijk heb ik soms gezien dat ouders te veel met zichzelf of met hun nieuwe partners bezig waren en niet zagen dat de kinderen in de knel kwamen. Dat ging mij echt aan het hart. Gelukkig staat bij de meeste ouders, ook in echtscheidingssituaties, het belang van de kinderen wel voorop.

Ik ben zelf gezegend met twee kinderen waar ik heel blij mee ben. De liefde voor mijn man en kinderen is voor mij een drijfveer om elke dag te kijken naar wat er wel kan en om positief te blijven.

Heb je veel research gedaan? Ik kan me voorstellen dat de cursussen die Anne Fleur doet wel wat (bijzonder) onderzoek vereisen!

Ha ha, ja ik heb alles zelf uitgebreid getest! Nee hoor, grapje. De bijzondere massage cursus van Anne Fleur was vreemd genoeg ooit een item op het NOS journaal, compleet met beeldmateriaal (!) en het maandblad Linda heeft ooit een artikel gewijd aan gigolo’s. Het was een oude editie, ik kwam het blad toevallig tegen in de wachtkamer van een ziekenhuis. Voor Anne Fleur heb ik dus niet zoveel research hoeven doen, ik heb deze input gebruikt en er wat bij verzonnen. Voor de architectuur, de kunst en de wijn heb ik wel research gedaan en ik heb een architecte gevraagd het boek na te lezen op technische onjuistheden.

We weten dat je advocaat bent geweest. Heb je gebruik gemaakt van die ervaring in je boek. Of om het wat directer te vragen: Komt er veel uit de praktijk?

Ik heb inderdaad onderdelen gebruikt uit mijn advocaten verleden maar ik heb gelukkig nooit verleidingstechnieken hoeven inzetten als afleidingsmanoeuvre want ik zou direct door de mand vallen. Mijn kennis over alimentatie en afkoop daarvan wordt wel gebruikt in het boek. Ook mijn advies dat je nooit in de slachtofferrol moet gaan en je altijd een keuze hebt, komt uit de praktijk.

Wat kunnen we nog meer van je verwachten?

Ik ben vorige maand begonnen aan een tweede feelgood roman. Deze roman heeft andere hoofdpersonen maar wellicht komen de vriendinnen uit Entre Nous nog even voorbij in dit nieuwe boek. Daarnaast denk ik erover een aantal korte reisverhalen te bundelen. Hierin beschrijf ik grappige of opmerkelijke situaties die ik de afgelopen jaren heb gezien als ik in het buitenland op vakantie was. Tot slot heb ik nog een aantal kinderverhaaltjes op rijm geschreven. Ik ben daarover in gesprek met een illustrator.

Wij zijn ambassadeurs voor het Feelgood genre, dus om deze vraag kunnen we niet heen. Wat betekent feelgood voor je?

Ik ben mijn hele leven al fan van het Feelgood genre. Even een vakantie van je dagelijkse beslommeringen. Je wordt er blij van of je kunt even lachen, en problemen worden altijd opgelost. Met boeken uit het feelgood genre geef je een glimlach door en dat is mooi want een goede bui werkt vaak aanstekelijk.

Heb je nog iets gemist in onze vragen wat je graag zou willen zeggen, dan heb je hier nog die mogelijkheid. Of misschien wil je nog iets zeggen tegen onze volgers?

Ik wil jullie bedanken voor dit interview en nog opmerken dat ik de boekhandels een warm hart toedraag. De sfeer is er altijd goed en ik vind het heerlijk rond te kijken en me te laten verleiden een boek op te pakken dat ik nog niet ken. Ik hoop dan ook dat mensen mijn roman of andere boeken bij de boekwinkels kopen zodat deze nooit uit ons straatbeeld verdwijnen. Veel leesplezier!

4dbc3d12e6fef6bf28dbf81d0e7cc1ee.jpgReacties op: Ivonne Schouten over schrijven, lekker eten en Entre Nous

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ivonne Schouten-Hoek

Ivonne Schouten-Hoek

Auteur feelgood roman Entre Nous, eigenaar uitgeverij Heart for Books, voormalig...