Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview Marijke Vos

op 30 mei 2017 door

-Wie is jouw grote voorbeeld als schrijver en wat is jouw lievelings Feelgood boek?
Mijn grote voorbeeld. Oef. Ik heb er meerderen maar mijn liefde voor chicklit en Feelgood begon toch echt bij Sophie Kinsella. Ik verslind haar boeken en bewonder de verhaallijnen en humor. 'Hou je mond!' is mijn ultieme favoriet; ik heb het boek al meerdere keren gelezen en kan nog steeds hardop lachen om sommige stukjes!
Daarnaast bewonder ik ook Jennifer Crusie; haar Feelgood-boeken hebben altijd een apart tintje, nét dat extraatje en dat spreekt me enorm aan.
En mag ik dan ook nog snel Lisette Jonkman, Chantal van Gastel en Jill Mansell noemen?

-Hoe lang heb jij gedaan over het schrijven van Start spreading the news…?
Start spreading the news... kwam eigenlijk als vanzelf uit het toetsenbord. Tijdens mijn vakantie in Indonesië schreef ik in een notitieboekje de grove verhaallijn en maakte een verdeling van de hoofdstukken. Eenmaal thuis schreef ik tijdens Nanowrimo, de wereldwijde schrijfmaand, het verhaal uit; het vertelde zichzelf als het ware. De maanden erna gebruikte ik voor de afwerking. Bij hoge uitzondering stond dit verhaal dus in ongeveer een half jaar op papier!

-Je bent naast schrijver nu ook je eigen uitgever geweest. Wat vond jij het leukste in het uitgeefproces, en wat vond jij de minder leuke kant, of het moeilijkste van alles zelf doen?
Nadat ik Start spreading the news... naar verschillende uitgevers had gestuurd maar tevergeefs had zitten wachten besloot ik niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ik had al wat positieve reacties dus voelde me zelfverzekerd genoeg om het in eigen beheer uit te brengen. Zo kon het verhaal toch de buitenwereld in en daarna stortte ik me op een nieuw verhaal voor een nieuwe poging bij de uitgevers.
Het leukste van het zelf uitgeven vond ik onder andere dat ik de kaft helemaal zelf kon bedenken en ontwerpen. Ook vind ik het erg leuk om actief op social media aan de slag te gaan om het boek te promoten.
Wat ik erg lastig vind van uitgeven in eigen beheer is dat ik toch een tikkeltje onzeker was of lezers me wel serieus zouden nemen. Ik was een beetje bang dat je er alleen maar bij hoort als je een uitgever hebt. Gelukkig kreeg ik al snel veel positieve reacties.
En wat ik doodeng vind is het boek lijfelijk promoten; de boekhandel inlopen en vragen of het boek daar te koop mag liggen? Jaiks! Mij niet gezien. Een boekpresentatie? Moet dat? Daar zit toch niemand op te wachten? Gelukkig heeft een goede vriend van mij de taak op zich genomen om wat boekhandels af te gaan met als resultaat dat Start spreading the news...nu tussen mijn eigen helden ligt in de winkels in mijn eigen regio inclusief posters aan de deur ter promotie!

-Ben je al bezig met het schrijven van een nieuw boek en kan je hier al iets over vertellen?
Jazeker! Het bescheiden succes van Start spreading the news... heeft mijn ambitie nog meer aangewakkerd en inmiddels ligt mijn nieuwste verhaal bij de proeflezers om op te schieten. De titel is 'Van Chanel naar flanel' en het gaat over Jennifer die haar stinkrijke verloofde aan het altaar laat staan. Op de vlucht voor het oppervlakkige leven dat ze per ongeluk zelf gecreëerd heeft, vertrekt ze naar Canada om haar favoriete oom op te zoeken die ze al jaren niet meer heeft gezien. Het plan is om daar even tot rust te komen en een plan voor de toekomst te maken. Echter stuit ze in het dorpje waar haar oom woont op de een na de andere verrassing. Soms herontdek je jezelf op de meest bijzondere plekken!

-Heb jij naast het schrijven van jouw boek nog een andere baan, en zo ja, wat doe je?
Naast het schrijven ben ik werkzaam als maatschappelijk werker binnen een wijkteam. Het is een intensieve, afwisselende baan waardoor het soms een ware worsteling is om in de avond ook nog eens achter de laptop te kruipen. 
Gelukkig inspireert het werk me ook; ik ben gek op verhalen van allerlei soorten mensen. Komt dat even goed uit. ;).

-Velen dromen ervan om een eigen boek te schrijven, maar komen er niet aan toe. Wat zou jij diegenen willen zeggen/meegeven?
Het allerbelangrijkste is om het gewoon te doen en door te zetten. Het schrijversvak is niet het idyllische plaatje wat mensen vaak voor zich zien; dromend voor je uit staren met een kop koffie in de ene hand en een pen in de andere. Je moet zoveel mogelijk schrijven; het liefst elke dag. Niet wachten op inspiratie, maar met je kont achter de laptop gaan zitten en schrijven, dan komt de inspiratie (hopelijk) vanzelf. Het is kei hard werken maar er is niets zo tof als de punt achter de laatste zin van je boek zetten!
Oh en veel lezen. Lezen, lezen, lezen....Het vergroot je woordenschat, verbeeldingskracht en het inspireert!

-Jouw boek zal opnieuw worden uitgegeven door Scelta Publishing. Gefeliciteerd. Wordt er nog veel veranderd aan jouw boek voor deze nieuwe uitgave?
Dank je wel! Ik ben er super enthousiast over omdat ik het natuurlijk niet meer had verwacht!  Het is weer een stapje dichter naar mijn toekomstdroom: fulltime schrijven.  Inhoudelijk zal er niet veel veranderen aan het verhaal maar op dit moment wordt er een totaal nieuwe cover ontworpen en denken we na over een Nederlandse titel om meer lezers te enthousiasmeren. Erg spannend nog dus!Reacties op: Interview Marijke Vos

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marijke  Vos

Marijke Vos

Marijke Vos (1985) woont en werkt in Brabant. Ze is auteur, vertaler en schrijfd...