Interview met Kyra Rutgers

op 29 augustus 2018 door

Net na het WK voetbal kregen we van Zomer&Keuning de vraag of twee van ons het zagen zitten om Buitenspel gezet te lezen. Als grote voetbalfans stelden Renate en Lore zich meteen kandidaat. Een boek over voetbal was de ideale afsluiter van dit WK. Vandaag beginnen we met een interview met Kyra Rutgers en leren we haar wat beter kennen. Morgen gaan we dan verder met de buddy read en horen jullie alles over wat we van het boek vonden. 

- door Lore en Renate -  

Over Kyra Rutgers:

Werkt bij Sanoma als chef redacteur van entertainmentbladen. Over haar eigen ervaringen als voetbalvrouw op Cyprus vertelde ze in haar column in Flair.
Als coauteur schreef zij de liefdesromans Verspilde liefde en Fabels en Flirten, die door recensenten 'echte pageturners' werden genoemd. Buitenspel gezet is haar debuut als soloauteur.

e8d49809ed4ba9a0372360710cce384f.pngKyra Rutgers - Persoonlijk

Wie is Kyra Rutgers in 5 woorden?

Gedreven, creatief, dynamisch, loyaal en resultaatgericht.

Jouw boek werd aangeraden door Gaby Rasters aan onze volgers, wat doet zoiets met je?

Dat doet heel veel met mij. Je maakt ontzettend veel schrijfuren, tijdens het schrijfproces offer je tijd met je dierbaren of ‘me-time’ op. Wanneer je roman dan goed wordt ontvangen, is dat de kers op de taart en weet je waarvoor je het allemaal doet. Ik hecht veel waarde aan de complimenten van collega-auteurs en mijn lezers.

e8d49809ed4ba9a0372360710cce384f.pngKyra Rutgers - De Auteur

Wat doe je liever: columns schrijven of een roman? 

Dat is een lastige, want het is allebei ontzettend leuk om te schrijven. Als ik écht moet kiezen, ga ik toch voor het schrijven van een roman.

Als je in een ander genre zou schrijven, welk genre zou dat zijn?

Non-fictie. Ik houd van waargebeurde verhalen.

Welk boek zou je geschreven willen hebben?

Alles van Simone van der Vlugt, wat een topauteur!

Is je volgende boek ook in hetzelfde straatje als Buitenspel gezet?

Het gaat níet over voetbalvrouwen als je dat bedoelt. Maar het is wel weer een echte feelgood. En… ik kan alvast verklappen: het verhaal krijgt een heel onverwachte wending.

Mocht ooit je boek verfilmd worden, is dat iets wat je ziet zitten? Wie zou je dan in de hoofdrollen willen hebben?

Buitenspel gezet is mijn derde roman. De mooiste recensie die ik kreeg was die van boekenblogger Iselle Koopmans (Little Book Addict). Zij schreef dat mijn roman geschikt is om verfilmd te worden. Natúúrlijk zie ik dat zitten. Hoofdpersonages Jay en Olivia Bergkamp zou ik graag vertolkt zien door Barry Atsma en Chantal Janzen. Claire door Katja Schuurman, Viktoria door Yolanthe Cabau en Elena door Victoria Koblenko.

e8d49809ed4ba9a0372360710cce384f.pngKyra Rutgers - De Voetbalvrouw

In hoeverre is dit boek geïnspireerd op je eigen ervaringen als voetbalvrouw die je hebt gehad op Cyprus? Of is het vooral fictie? 

Het boek is fictie, maar alle elementen zijn uit het echte leven gegrepen. Bepaalde fragmenten zijn wel geïnspireerd door eigen ervaringen, zoals bijvoorbeeld het allereerste moeizame contact met de voetbalvrouwen, de intriges en dergelijke affaires tussen bepaalde koppels uit dat wereldje. Hahaha, nee, ik noem geen namen.

Raad je Cyprus aan als vakantieland en wat moeten we dan zeker bezoeken?

Absoluut! Ik heb er een tijdje vertoeft en ik kom er nog steeds met grote regelmaat. Cyprus is een prachtig eiland. Het is mijn tweede thuis. Ik zou vandaag nog mijn koffers willen pakken om er definitief te gaan wonen. Elke dag wakker worden met de zon, yogalessen volgen op het strand, eten bij zonsondergang… het is pure rijkdom. Alle mooie plekjes en horeca-etablissementen die ik in mijn roman heb omschreven zijn aanraders, zoals: The Blue Lagoon, Coral Bay, het Akamas-gebergte en de Sea You Beach Bar.

Heb je zelf echt iets met voetbal? Met de sport zelf dan?

Ik houd van voetbal. Mijn zoon speelde van zijn zevende tot vijftiende jaar als spits bij o.a. Hollandia en in districtselftallen van de KNVB. Elke wedstrijd zat ik op de tribune en ik heb het hele land doorgereden. En mijn man is al 25 jaar voetbaltrainer, waarvan de laatste twee seizoenen hoofdtrainer senioren. De thuiswedstrijden kijk ik altijd. En een spannende wedstrijd op tv kijk ik ook met mijn man en zoon mee.

e8d49809ed4ba9a0372360710cce384f.pngKyra Rutgers - De lezer

Als je zelf een boek leest, wat voor boeken zijn dat?

Feelgood (van o.a. Gaby Rasters, Aline van Wijnen, Jackie van Laren, Eva de Wit en Jill Mansell – ik heb haar ooit mogen interviewen voor weekblad Vriendin. Zo’n leuke vrouw!) En ik ben dol op Kluun, Komt een vrouw bij de dokter en DJ heb ik in één ruk uitgelezen. Maar ik kan ook genieten van non-fictie of goede biografieën, zoals die van Wim Kieft.

Wat betekent Feelgood voor jou? 

Feelgood is voor mij een vlot geschreven, romantisch verhaal met een verrassende spanningsboog. Alle aspecten, zoals romantiek, emoties en humor, komen aan bod. Ik denk dat veel vrouwen, net als ik, na een drukke werkdag behoefte hebben aan ontspanning. Hoe lekker is het dan niet om op de bank te kunnen kruipen met een feelgoodroman? Even wegkruipen in een andere wereld.

Heb je nog een leuk nieuwtje voor onze volgers?

Binnen twee weken na verschijning was de eerste druk van Buitenspel gezet uitverkocht en volgde er een tweede druk. Het is niet echt een nieuwtje, maar ik ben er wel supertrots op. Wél een nieuwtje: Buitenspel gezet is niet onopgemerkt gebleven op Cyprus. De Cyprus Mail besteedt er binnenkort aandacht aan. Op het eiland (waar veel Britten wonen) wachten ze op de Engelse vertaling. Of die er ook komt? Dat is afwachten.

e8d49809ed4ba9a0372360710cce384f.pngBenieuwd geworden naar Buitenspel gezet? Morgen lees je wat Renate en Lore ervan vonden. Reacties op: Interview met Kyra Rutgers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kyra Rutgers

Kyra Rutgers

Kyra Rutgers is journalist en auteur. In 2018 verscheen van haar Buitenspel...

Gesponsorde boeken