Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview Susan van Eijck

op 12 februari 2018 door

Wij waren heel benieuwd naar het boek Mijn beeld van jou, het debuut van Susan van Eyck. En naar wie Susan van Eyck is. En daarom stelden wij Susan van Eyck een paar vragen:

-Als we jouw naam Susan van Eyck googlen vinden we nog maar heel weinig info. Daarom vragen we jou, wil je jezelf aan ons voorstellen? Wie is Susan van Eyck en wat doe je naast schrijven?

Ik woon met mijn man, zoon (10) en dochter (8) in een gezellig straatje in Leiden. Overdag ben ik het grootste deel van de tijd bezig met schrijven. Vaak doe ik dat thuis, ik ben overdag ook enigszins aan huis gebonden – mijn zoontje heeft klassiek autisme en kan het geluid van de wasmachine, droger en vaatwasser niet verdragen waardoor ik alle wassen overdag moet draaien tussen het schrijven door, flink multitasken dus – maar als het even kan probeer ik een of twee keer per week ook een paar uurtjes buiten de deur te werken. In de weekends zijn we vaak weg met het gezin. Ik lees ook veel, gemiddeld zo’n 150-200 boeken per jaar. Feelgood, thrillers, young adult, non-fictie, van alles eigenlijk.

-De hoofdpersoon in Mijn beeld van jou is fotograaf. Wat heb je zelf met fotografie?

In tegenstelling tot Emma weet ik erg weinig over beroemde fotografen of over de geschiedenis van de fotografie, ik vind het vooral leuk om zelf te doen. Ik heb een aantal cursussen gevolgd en ben er een aantal jaar ontzettend actief mee bezig geweest. In die tijd had ik ook echt de ambitie om fotograaf te worden, maar dat is nooit echt van de grond gekomen, ten eerste omdat de concurrentie heel groot is, er zijn ontzettend veel goede fotografen met een gedegen opleiding, ten tweede omdat ik denk dat ik ook gewoon niet zakelijk genoeg ben om een bedrijf te runnen. Die hele kant ervan vond ik niks. Ik fotografeer nog steeds veel, maar echt voor de lol. Net als Emma zie ik wel een overeenkomst met schrijven: je moet weten wat je wil vertellen en hoe je het wil vertellen.

-Als je je boek in drie woorden zou moeten beschrijven, welke woorden zouden dat dan zijn?

Liefde, loslaten, vasthouden.

-Welke schrijvers / boeken hebben jou geïnspireerd om te gaan schrijven?

Ik schrijf al mijn hele leven, dus dat zal in eerste instantie mijn moeder zijn geweest, zij vertelde me vaak verhalen die ze zelf verzon en die ik eindeloos opnieuw wilde horen. Ze had daar niet altijd tijd voor en/of zin in, dus zodra ik kon schrijven, begon ik die verhalen voor mezelf in een schriftje te schrijven en toen begon ik ook mijn eigen verhalen te verzinnen. Toen we thuis een computer kregen met een tekstverwerker begon ik nog veel vaker te schrijven.

-Mijn beeld van jou is jouw debuut. Hoe lang heb jij hieraan geschreven voordat je het gevoel had dat het klaar was om die volgende stap “een uitgever zoeken” te maken?

Ik heb vrij lang over dit boek gedaan, ik denk dat het 2010 was toen ik met de allereerste versie begon. Daar was ik helemaal niet tevreden over, ik heb het toen een heel lange tijd laten rusten en ben helemaal opnieuw begonnen. Ook die versie vond ik niet goed genoeg, dus weer een tijd laten rusten, weer brainstormen. Tussen november 2015 en februari 2016 heb ik gewerkt aan de versie die ik uiteindelijk heb opgestuurd. 

-Hoe ervoer jij de zoektocht naar een uitgever? Was de eerste keer meteen raak, of was dit een lang proces?

Ik kende de uitgever van De Fontein al, dus het was voor mij een logische keus het aan haar te sturen. Overigens gaf me dat uiteraard niet de garantie dat het werd uitgegeven.

-Wat betekent Feelgood voor jou?

Romans met een meestal sympathieke, sterke vrouwelijke hoofdpersoon, waarin liefde en persoonlijke dilemma’s een rol spelen. Het zijn toegankelijke boeken maar wel met de nodige diepgang. Boeken waarin plek is voor humor en herkenning, maar die je ook aan het denken zetten.

-Heb jij overeenkomsten met Emma uit Mijn beeld van jou?

Ik denk dat je altijd wel overeenkomsten hebt met je eigen hoofdpersoon. Haar interesse in fotografie dus, maar ook de twijfel over studie en werk, dat heb ik ook gehad, en soms nog steeds. Zij heeft de studie van haar dromen laten varen doordat ze zich heel erg heeft laten raken door een negatieve opmerking en is daardoor gaan denken dat ze niet goed genoeg was. Dat heb ik ook meegemaakt toen ik net van school was en achteraf heb ik daar best spijt van, want die studie paste veel beter bij me dan wat ik uiteindelijk ben gaan doen. Ik denk dat ik er toen nog niet aan toe was, ik had gewoon lekker een jaartje moeten werken en alsnog die studie moeten gaan doen, in plaats van concluderen dat ik het niet kon en het roer omgooien.

-Jouw eerste boek is nog maar net uitgegeven, maar ben je al bezig met het schrijven van een nieuw boek? En kan je hier al iets over vertellen?

Ja, ik ben zeker alweer aan het schrijven. Ik wil graag nog een boek schrijven over Emma, daar ben ik nu mee bezig, daarnaast heb ik nog een heel ander verhaal in mijn hoofd dat ik heel graag wil uitwerken, daar heb ik ook al een opzet voor gemaakt. Wat daarna komt weet ik nog niet. Ik heb altijd heel veel verhaallijnen in mijn hoofd zonder al precies te weten welke ik in een boek ga verwerken en welke niet. Ik ben in elk geval niet bang dat ik zonder ideeën kom te zitten.

-Welk bestaand Feelgood boek zou jij geschreven willen hebben?

Onvergetelijk van Liane Moriarty vond ik heel mooi, over een vrouw die tien jaar van haar geheugen kwijtraakt en erachter komt dat ze in scheiding ligt met haar man zonder dat ze zich kan herinneren hoe het zo ver heeft kunnen komen, want in haar beleving is alles nog helemaal goed. Ze herkent ook niks van de kwaadheid die er bij haar man zit. Ik vond dit boek heel knap in elkaar zitten.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar haar debuut Mijn beeld van jou? Wij lazen dit boek uiteraard, zie hier ons leesverslag.Reacties op: Interview Susan van Eijck

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Susan van Eyck

Susan van Eyck

Susan van Eyck schrijft en fotografeert. Ze woont met haar man en twee kinderen ...