Kerstgroepsread: Twaalf dagen voor kerst

op 07 december 2020 door

December is de feestmaand bij uitstek en ondanks alle beperkende maatregelen proberen we toch zoveel mogelijk van de feestdagen te genieten. Een kerstfilm kijken maar vooral ook kerstboeken lezen. We hebben jullie al eerder tips gegeven voor feelgood kerstboeken in de kerstboeken special en een van de titels die genoemd was, was Twaalf dagen voor kerst van Jenny Bayliss. Helma had het boek gekregen voor een boekbespreking, maar toen Lizzie, Renate en Antoinette zagen dat het boek ook in het Bookchoice aanbod van december zat, lazen ze graag mee.

- door Lizzie, Renate, Antoinette en Helma - 

2e239ecad6fe0f2dbc83fa03e2b9510d.png

Over Twaalf dagen voor kerst

Twaalf dates met twaalf verschillende mannen. Dat is wat datingbureau Lightning Strikes belooft om eenzame singles te helpen de liefde van hun leven te vinden voor de kerstvakantie begint. Een exclusief aanbod voor twaalf afspraken op twaalf verschillende plekken tussen 1 en 23 december. Een volkomen nieuw concept waarbij de paren kunnen kiezen uit wijnproeverijen, wandelingen, peperkoekhuisjes maken en nog veel meer. Volgens Laura, de beste vriendin van de vierendertigjarige Kate Turner, is dat net wat Kate nodig heeft. In het slaperige, besneeuwde dorpje Blexford waar Kate woont liggen de date-waardige en leuke mannen immers niet voor het opscheppen. Hoewel Kate niet direct overtuigd is (ze is immers gelukkig met haar carrière als ontwerper en haar 'bijbaantje' als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt) laat ze zich toch overhalen om zich in te schrijven. Ze verwacht niet de man van haar dromen te vinden, maar besluit gewoon te genieten van de afspraken en het gezelschap. Of heeft het lot toch meer voor haar in petto?

Over Jenny Bayliss

De Britse Jenny Bayliss woont samen met haar echtgenoot in een kleine badplaats in het Verenigd Koninkrijk, terwijl haar kinderen het huis uit zijn op zoek naar grote avonturen. Na jaren als cake-bakker gewerkt te hebben, besloot ze op 39-jarige leeftijd een parttime studie creatief en professioneel schrijven aan de universiteit te volgen. Ze houdt van lange wandelingen, bakken, briefpapier en gaat schaamteloos gekleed in feestjurken naar de supermarkt. Twaalf dagen voor kerst is haar debuutroman.

2e239ecad6fe0f2dbc83fa03e2b9510d.png

Wat vonden wij ervan?

Helma:

Hoewel de proloog begint in oktober, waar je kennismaakt met Kate en Laura, krijg je al snel het echte wintergevoel zodra het verhaal verder gaat op 1 december, de dag van het eerste afspraakje. Je ziet bijna het besneeuwde dorpje en de dorpsbewoners voor je: Kates vader, haar jeugdvriend Matt en zijn vriendin Sarah, de breiclub 'Blexfords Breiende Sekspoezen' met de kordate Petula aan het hoofd en tal van andere kleurrijke personages. Het ultieme winterse dorpsgevoel heeft je zo direct in zijn greep. Kates moeder heeft al jaren geleden haar gezin verlaten en fladdert van de ene man naar de andere en stort zich in wilde avonturen die niet allemaal even goed aflopen. En misschien heeft dat wel gezorgd voor Kates ongeloof in eeuwige liefde.

Elk hoofdstuk neemt je mee in een nieuw dating avontuur en loopt door in de dagen die daarop volgen tot de volgende date van start gaan. Je wordt meegenomen in het leven van Kate en het is heerlijk om te lezen hoe de dates verlopen en daarbij gaat lang niet alles van een leien dakje. Je kan bijna niet anders dat het boek met een grote glimlach te lezen. De mannen die de revue passeren zijn leuk, aandoenlijk, grappig, maar soms ook echt verschrikkelijk! Dit zorgt soms voor hilarische taferelen. Ik hou ervan. En bij elke nieuwe date vraag je je af of Kate dan toch vandaag die ene man gaat ontmoeten die gaat zorgen voor vlinders in haar buik. Het is tenslotte feelgood, toch? Ondertussen waakt Matt als een havik over zijn jeugdvriendin. Hoewel hij haar graag plaagt als de twaalf dates al snel bekend komen te staan als 'De twaalf wippen voor kerst'. Hij kan het dan ook niet nalaten om haar elke keer succes te wensen terwijl hij luidkeels zingend gekscherend zijn eigen woorden geeft aan het alom bekende kerstlied 'Twelve days of Christmas':

Bij wip één deze kerstmis gaf lieveling aan mij ...
Bij wip twee deze kerstmis gaf lieveling aan mij chlamydia plus seksueel overdraagbare...

Hoewel de rode draad de twaalf dates zijn, is er daarnaast een verhaallijn waarin Matt als personage net zo belangrijk is als Kate. De wisselwerking tussen hen beiden voegt net dat beetje extra en wat diepgang toe aan het verhaal. Hoewel een happy end voor de hand ligt, blijft de vraag natuurlijk met wie Kate die uiteindelijk gaat beleven. Het verhaal heeft in ieder geval meer dan voldoende verrassende wendingen voordat we het verlossende antwoord op die vraag krijgen. Al met een al een heerlijke feelgood met een leuke verhaallijn en kleurrijke personages. Ik heb er in ieder geval van genoten. 

Lizzie:

Wat een prachtig, grappig verhaal. Hoewel ik als titel Twaalf dates voor Kerst gepaster zou vinden. Stiekem noem ik het boek ook zo. 
Kate is een heel kleurrijk personage, ik vond haar lief, vriendelijk, zorgzaam, en misschien zelfs wat naïef maar dit past volledig bij het verhaal. Het feit dat ze het aandurft om twaalf dates te hebben, waarbij ze door een bureau gekoppeld wordt aan een willekeurige man, vond ik wel lef hebben. Denk niet dat ik het zelf zou durven, plus nog eens hetgeen ze allemaal heeft meegemaakt tijdens de dates. Hilarisch vond ik het boek. Er zit wel een mooie rode draad in het verhaal, waardoor het boek iets voorspelbaar is, maar dat vond ik helemaal niet erg, het past gewoon volledig bij dit verhaal. Ik heb echt van dit verhaal genoten en zou het iedereen aanraden die van de echte kerstsfeer in een verhaal houdt, want de beschrijvingen in het boek laten niets aan de verbeelding over. 

Antoinette:

Twaalf dagen voor kerst is echt zo'n winterboek waarbij je heerlijk onder een dekentje met een kop thee voor de warme houtkachel moet neerploffen. De winterse sfeer is continu aanwezig en ook ontbreekt natuurlijk niet de kerstsfeer.

Dit debuut kent een leuke verhaallijn met verschillende dates die ieder zo hun verloop kennen. In het begin moest ik wel even in het verhaal komen omdat ik niet gelijk het feelgood gevoel ervaarde. De zinnen vond ik meer passen bij een roman. Maar het verhaal zelf is gewoon heerlijk feelgood en past supergoed bij de maand december. De personages worden goed uitgewerkt waardoor het verhaal een lekker verloop kent. Ondanks dat het eind natuurlijk al snel duidelijk is, wordt het verhaal gewoon goed opgebouwd. Een leuke aanrader voor kerst!

Renate:

Dit was een boek waar ik eigenlijk gelijk zin in had toen ik zag dat die uitkwam. Het leek mij gewoon een heel leuk boek. Nu hou ik ook echt enorm van kerst en een boek waar kerst een grote rol speelt is dan toch iets waar je blij van wordt.

Wel had ik net als Lizzie steeds een verkeerde titel in mijn hoofd. In mijn hoofd heette het Twaalf dates voor Kerstmis, wat eigenlijk gewoon een veel betere titel had geweest om het simpele feit dat Kate zich in heeft geschreven bij een bureau om twaalf dates voor kerstmis te doen. Een leuk idee, ook iets wat natuurlijk voor veel problemen kan zorgen. Iets wat ik zelf echt niet zo snel of gewoon helemaal niet zou doen. Het is een verhaal vol humor, herkenbare gebeurtenissen, leuke personages en ook perssonages waar je gelijk al de kriebels van krijgt en niet per se om goede redenen.

Dit verhaal heb ik met veel plezier gelezen. Af en toe moest ik er ook echt om lachen, het is gewoon grappig, je hoopt tijdens het lezen dat Kate de juiste keuze gaat maken en je leeft wel echt met haar mee. Ook al weet je tijdens het lezen wel dat ze dat ook vast wel gaat doen.
Het is een fijn verhaal, waar je echt een fijn kerstgevoel van krijgt. Ook is het een boek waar je af en toe gewoon trek van krijgt van de lekkere truffels en andere baksels die Kate maakt.

Een fijn debuut van Jenny Bayliss en een boek wat naar meer smaakt en stiekem hoop ik dat ze er een leuke comediefilm van maken. Ik ziie dat al helemaal voor me.

2e239ecad6fe0f2dbc83fa03e2b9510d.png

Hebben jullie Twaalf dagen voor kerst al gelezen? Zijn jullie net zo enthousiast als wij?

Tip:  het boek zit deze maand in het Bookchoice pakket en als je graag een boek luistert kan je deze heerlijke roman gratis luisteren via KoboPlus. Reacties op: Kerstgroepsread: Twaalf dagen voor kerst

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken