Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Klassiekers in een modern jasje

op 19 november 2018 door

We hebben deze maand al behoorlijk wat klassiekers voor bij zien komen, maar wat als het lezen van klassiekers nu niet echt jouw 'ding' is? Ook een aantal van de Feelgoodclub meiden blijft liever uit de buurt bij de klassiekers die ver voor onze tijd zijn geschreven. Ander taalgebruik, moeilijk te volgen, kom er niet door heen, zijn een paar redenen die je vaak hoort als het om klassiekers gaat. Gelukkig zijn er ook schrijvers die de klassieke verhalen in een modern jasje hebben gestoken. Hiervoor moeten we af en toe een uitstapje maken naar een ander genre, maar wie weet zit er wel iets voor je tussen!

Door Janneke

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

e2193fc359944d24f97440c6d58e6095.pngGeachte Mr. Knightley – Katherine Reay

De slimme twintiger Samantha Moore is opgegroeid in een weeshuis en heeft niets voor zichzelf. Studeren is een oude droom die ze allang heeft opgegeven en ze slijt haar dagen achter de toonbank bij een Starbucks. Ze weet dan ook niet wat haar overkomt als een stichting haar een studiebeurs aanbiedt. Het enige wat van haar wordt verwacht, is dat ze de mysterieuze oprichter van de stichting op de hoogte houdt van haar vorderingen. Hoewel Sam bindingsangst heeft, mensen doorgaans uit de weg gaat en vlucht in het citeren van Jane Austen-romans als iemand te dichtbij komt, voelt ze zich vreemd vrij in haar brieven aan deze Mr. Knightley, die ze nog nooit heeft ontmoet... Of toch wel?

Katherine Reay laat zich graag inspireren door Jane Austen en haar tijdgenoten, maar geeft een geheel eigen en eigentijdse twist aan deze klassiekers.

Pride & Prejudice en zombies - Seth Grahame-Smith

Een verrassende nieuwe versie van de roman van Jane Austen, waarin de doden weer tot leven komen. Iedereen is het erover eens dat een zombie die hersens bezit, behoefte heeft aan meer hersens Pride & Prejudice & Zombies: een verrassende nieuwe versie van de beroemde roman van Jane Austen. Er waart een mysterieuze ziekte in het stille Engelse dorp Meryton rond waardoor de doden weer tot leven komen. Elizabeth Bennet is van plan de zombies uit te schakelen, maar ze wordt al snel afgeleid door de komst van de afstandelijke en arrogante meneer Darcy. Wat volgt is een sprankelend, komisch verhaal over trots en vooroordelen van beide hoofdpersonen die ook vaak op slagvelden vol zombies te vinden zijn. Zal Elizabeth het duivelsgebroed weten te verdelgen? En zal ze uiteindelijk de ware vinden? Vol romantiek, zwaardgevechten, en duizenden rottende lijken is Pride & Prejudice & Zombies dé nieuwe versie van een klassieker die je graag wilt lezen.

Het balseizoen – Jonah Lisa Dyer

In dit hilarische en charmante debuut van screenwriterskoppel Jonah Lisa Dyer en Stephen Dyer maakt de lezer kennis met de ongelooflijke wereld van debutantes (in Texas). Megan houdt van voetballen en paardrijden; haar grote droom is om met haar voetbalteam mee te doen aan de Olympische Spelen. Waar ze beslist níét van houdt zijn zijden jurken en een reverence leren maken. Wanneer haar nogal dominante moeder haar in het geheim opgeeft als debutante voor het balseizoen 2016, is ze dan ook furieus. Weigeren heeft echter geen zin, en dus komt ze terecht in een wereld van baljurken, buigingen en ballroomdansen waarin ze geen idee heeft hoe ze moet overleven zonder zichzelf compleet voor schut te zetten!

Een uitermate grappige moderne versie van Pride & Prejudice.

cdd54c64b2ed74ec1e9069ed3037fb22.png

Cinder – Marissa Meyer

Sprookjes, liefde, actie en spanning: dit is je nieuwe favoriete serie! Marissa Meyer is de koningin van de hervertellingen en neemt je in Cinder mee in het sprookje van Assepoester... maar dan zoals je het nog nooit gelezen hebt. 

In een futuristisch Nieuw-Beijing leven mensen en androïden door elkaar. Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg en daardoor een tweederangsburger. Ze woont bij haar valse stiefmoeder, die haar beschuldigt van de ziekte van haar dochter. Maar Cinders stiefzusje is geen uitzondering: er woedt een dodelijke plaag in Nieuw-Beijing, die de bevolking verwoest.

Als prins Kai opeens in haar werkplaats staat, verandert Cinders hele leven. En het laatste wat ze had verwacht, is dat ze het middelpunt van een intergalactische strijd zou worden. Cinder zal moeten kiezen tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad - maar om de toekomst van haar wereld te beschermen, zal ze eerst de geheimen uit haar verleden moeten ontrafelen.

Cinder is het eerste deel van De Lunar Chronicles.

Romeo & Julia – Tiny Fisscher

“Zou een roos minder zoet geuren als ze een andere naam zou dragen? Zelfs als je geen Romeo meer zou heten, zou je nog steeds dezelfde verrukkelijke man zijn.” Het wereldberoemde verhaal over Romeo & Julia, verteld door Tiny Fisscher in helder en begrijpelijk proza.

Mermaid – Louise O’Neill

'Ik verstop me achter een rots voordat de jongen me kan zien. Ik staar naar hem, naar zijn gezicht, zijn donkere haar. 'Een meisje,' zegt hij, met een hand boven zijn ogen. 'Ik zag een meisje!'

Diep in de zee, aan de koude Ierse kust, droomt zeemeermin Gaia van een leven zonder haar tirannieke vader. Wanneer ze op haar zeventiende verjaardag voor het eerst naar de oppervlakte mag zwemmen, wordt ze verliefd op een mensenjongen. Ze verlangt naar een leven boven water. Hoe hoog is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

078ae48fa3e958e736a0125eb10cec09.png

Een jaar met jou – Julia Whelan

De Amerikaanse Ella volgt haar droom: een jaar studeren aan de universiteit van Oxford, in Engeland. Na dat jaar zal haar een plek wachten in het campagneteam van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Tot die tijd dompelt ze zich onder in de Engelse cultuur en literatuur.
Maar haar jaar verloopt anders dan verwacht. Haar poëziedocent Jamie blijkt zeer aantrekkelijk, ook al blijft hij afstandelijk. Ze worden friends with benefits; Ella is immers maar een jaar in het land. Langzaam ontdekt Ella echter dat Jamie een groot geheim bij zich draagt, een geheim dat hun relatie - en Ella's toekomst - volledig zal veranderen. Als het einde van het universiteitsjaar nadert,
staat Ella voor de onmogelijke keuze: blijft ze of gaat ze terug?

Een onvergetelijke roman over een vastberaden jonge vrouw, een onweerstaanbare man en de liefde die hen onherroepelijk zal veranderen. Dit verhaal past ook heel goed in het hoekje van Geacht Mr. Knightley.

Verleiding – Erin Watt 

Verleiding is het eerste deel in de youngadultserie De Royals van Erin Watt met een knipoog naar het verhaal van Assepoester.

De 17-jarige Ella is een echte overlever: met dubieuze baantjes –stripteasedanseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen. Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van 5 onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde?

87eaf985a758d7e7cd6e2daab9fe7e2a.jpg

Welk van deze moderne klassieker wil jij nog lezen?

 



Reacties op: Klassiekers in een modern jasje

Meer informatie

Gerelateerd