Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip - estafette: Marieke tipt Mandy

op 10 maart 2021 door

In februari tipte Lizzie aan Marieke. Een hele uitdaging gezien het feit dat Mariekes gelezen lijst nogal lang is. Maar ze vond een boek van een voor Marieke onbekende schrijfster. Hoe is het lezen ervan bevallen? En nu is het de beurt aan Marieke om Mandy te tippen. Welk boek zal zij gaan kiezen?

- door Marieke -

8c0dc2bb577ab037502ea835768b2ffa.png

Lizzies tip voor Marieke

Wat tip je iemand met 1.802 gelezen boeken? Ik kreeg er stress van, heb er goed over na moeten denken en dan zag ik een Instagramstory van Renate en wist ik welk boek ik Marieke ging tippen.
Het is geen geheim dat ik hou van de boeken van Rachel Hore, ik zag nog geen boek van haar onmiddellijk tussen de gelezen boeken van Marieke staan, dus mijn tip voor jou Marieke is: 

Voor altijd mijn dochter van Rachel Hore.

Zelf heb ik enorm van het boek genoten en ben ik heel benieuwd wat jij ervan zal vinden. Het boek past ook in het meeleesthema deze maand: historische romans. Heel veel leesplezier alvast en ik kijk al uit naar je verslag.

Voor altijd mijn dochter

Een universeel en recent weer actueel taboe uit het verleden: alleenstaande moeders die gedwongen werden hun kind af te staan.

Als de negentienjarige Alice Copeman in 1917 een jonge soldaat ontmoet die op verlof is van het front, worden ze halsoverkop verliefd. Ze raakt zwanger, maar als het bericht komt dat haar geliefde is omgekomen, zetten haar vader en stiefmoeder Alice onder grote druk om haar dochtertje direct na de geboorte af te staan. Na de bevalling blijft Alice gebroken achter, rouwend om haar kind en haar geliefde.

Edith en Philip Burns zijn ongewenst kinderloos en adopteren de baby, die ze Irene noemen. Irene groeit op met het gevoel dat er iets ontbreekt in haar leven, dat ze anders is dan andere kinderen. Maar niemand vertelt haar de waarheid, en hoewel ze, eenmaal volwassen, als verpleegkundige haar stempel op de levens van velen drukt, heeft ze moeite om vrede en geluk in haar eigen leven te vinden. Tot ze op een dag besluit op zoek te gaan naar het ware verhaal van haar afkomst.

Mijn mening

Een boek van Rachel Hore. Dat vond ik een mooie keus. Er staan twee ongelezen boeken van haar in mijn kast, dus helemaal onbekend was deze schrijfster niet. Dat Lizzie er fan van was wist ik al wel en dit boek had ze zelf ook onlangs gelezen voor een review op Fabulous Feelgood. Toch was het nog niet op mijn wensenlijstje terecht gekomen. Geen idee waarom niet.

Ik bestelde het boek via WhatsApp bij de boekwinkel en een paar uur later werd het al bij me thuisbezorgd. Ik begon met lezen en dat was gelijk goed. Soms heb je dat met een boek, dat je bij het eerste hoofdstuk al weet dat het boek bij je past. Toch ging het lezen niet zo vlot als ik wel zou willen. Het is een historische roman (wat ik wel graag lees) en begint in 1917. Het gaat over een buitenechtelijke zwangerschap en de adoptie van het kindje door een echtpaar. Daarna volg het verhaal van Alice die tegen alle conventies in, kiest voor een opleiding tot arts. Haar verhaal wordt afgewisseld met het verhaal van Irene die zich een buitenbeentje voelt in het gezin waarin ze opgroeit. Beide lijnen komen op een gegeven moment bij elkaar en raken vermengd.

Waar het sterk begon, vond ik het niet goed uitgewerkt. De schrijfster heeft zoveel thema's in het boek willen stoppen dat het ten koste gaat van de ontwikkeling en uitwerking van de personages. Er gebeurt veel, maar het wordt genoemd en vervolgens is er alweer een nieuwe scène. Het hoofdthema over buitenechtelijke zwangerschap en de schande ervan, de stigmatisering van de vrouwen die in de problemen komen, de armoede in de steden en het afwezig zijn van middelen voor geboortebeperking en vrouwenonderdrukking; het zijn boeiende onderwerpen maar het is wel veel. Daarnaast komt ook nog kunst, politiek, alcoholverslaving en de oorlog aan bod. Ik kreeg helaas geen connectie met de personages en hoewel er genoeg scènes zijn die aangrijpend zijn, heeft het me niet kunnen raken en dat is best jammer.

Nu ben ik wel een kritische lezer geworden, maar ik las ook de Hebban recensie van Annette Rijsdam en die benoemd precies wat ik heb ervaren:

Voor altijd mijn dochter speelt zich af in een periode waarin heel veel gebeurde op gebied van onder andere emancipatie, politiek, en kunst. Hore heeft dat zo veel mogelijk willen benoemen in haar roman. Hierdoor sneeuwt het verhaal van Alice en Irene onder, waardoor de personages en een aantal gebeurtenissen de diepte niet altijd raken. Het verhaal neigt naar een opeenvolging van anekdotes, die ieder op zich ontzettend interessant zijn, maar nu de tijd en ruimte niet krijgen om goed over te komen.

Zij gaf het boek 4****, van mij krijgt het 3***. 

Lizzie, bedankt voor de tip. De schrijfwijze van Rachel Hore is heel fijn, en ook het onderwerp van het boek is boeiend. Ik heb het over het algemeen wel met plezier gelezen, maar ik ben niet zo enthousiast als jij was. 

Mijn tip voor Mandy

Lizzie mag het dan moeilijk hebben gehad met een tip voor mij, een tip voor Mandy is ook niet zo gemakkelijk. Mandy is ook vrij kritisch in wat ze kiest. Op haar lijstje met favorieten staan onder andere Harry Potter en een paar New Adult boeken, maar ook boeken met een zwaarder thema als Wees onzichtbaar, Verhaal van een moeder en Haar naam was Sarah.

Toen zag ik een boek voorbijkomen die ze op haar wil-ik-lezen lijstje zette en wist dat ik die wilde tippen: Unsinkable van Lotte van der Noort, om vervolgens te moeten constateren dat deze pas 14 april uit gaat komen en dus niet op tijd beschikbaar is. Toch wel gaan lezen hoor Mandy, want het is een heel mooi verhaal. Ik mocht het boek proeflezen en was op het einde diep geraakt door de gebeurtenissen.

Ik besloot om de lijst met wil-ik-lezen maar even door te nemen en daar kwam ik veel mooie en leuke titels tegen. Droomvakantie, Bridgerton, De Kaasfabriek, Barsten, er was keuze genoeg. Maar toen zag ik Net als in de film van Rachel Winters. Dat boek zat in het Zin in Feelgood-event pakket. Ik had het al gelezen als e-book en vond het een heerlijke grappige feelgood. Een aangezien we wel wat vrolijks kunnen gebruiken in deze tijden van oneindige lockdown is dit het boek dat ik voor jou kies Mandy. Heel veel plezier met de vele meet-cute acties van Evie Summers en ik hoop dat het een grote lach op je gezicht gaat opleveren.

8c0dc2bb577ab037502ea835768b2ffa.png

Wat vinden jullie van de tip voor Mandy? Hebben jullie het boek al gelezen? Is deze tip een goede keuze voor Mandy of zouden jullie haar een ander boek getipt hebben?



Reacties op: Leestip - estafette: Marieke tipt Mandy

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rachel Hore

Rachel Hore

Rachel Hore werkte bijna twintig jaar in Londen als (hoofd)redacteur fictie voor...

Lotte van den Noort

Lotte van den Noort

Lotte van den Noort (1995) is een Nederlandse auteur, geboren in de Brabantse ge...