Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leestip van Antoinette

op 16 januari 2022 door

Net voor de jaarwisseling was ik begonnen aan een trilogie die ik tegen kwam in KoboPlus. Op de eerste dag van 2022 las ik het eerste boek uit. Gelukkig waren de twee opvolgende delen direct te lezen en inmiddels heb ik de trilogie al helemaal uit. Welke trilogie las ik en wil ik graag aan jullie tippen?

- door Antoinette -

66ec11008595348544bf4a67d906464a.png

Mijn leestip van de week is ... Dochter van Ierland

Zoals gezegd heb ik niet slechts een tip voor jullie, maar eigenlijk drie tips! Ann Moore heeft een trilogie uitgebracht met Grace O'Malley in de hoofdrol. Het speelt zich af rond 1950 in Ierland en Amerika.

In Dochter van Ierland maken we kennis met Grace O'Malley die in een boerengezin opgroeid. Ze trouwt uiteindelijk met een man van stand, maar gelukkig is ze niet. Langzaamaan ziet ze het land aftakelen door mislukte oogsten. Welke keuzes moet Grace maken nu zij op stand woont en haar familie ziet vechten om te overleven?

De opvolgende titels zijn Afscheid van Ierland en Achter de horizon. Hier gaat het verhaal verder over Grace. Een sterke vrouw die veel moet meemaken maar steeds sterk blijft en hoop blijft houden. Het geloof speelt een rol in deze boeken, maar is op de achtergrond aanwezig.

Ik las alle drie de boeken dus al en moet zeggen dat ik er van genoten heb. Ik vond het vooral prettig om de drie boeken achtereen te lezen zodat je in het verhaal blijft zitten en de personages echt leert kennen. Ik kwam op 4 sterren voor deze trilogie. 

Over Dochter van Ierland

Het indrukwekkende verhaal van Grace O’Malley vertelt tegelijkertijd de lotgevallen van de Ierse arbeidersbevolking rond 1850, die een grote hongersnood meemaakte waaraan meer dan een miljoen Ieren stierven.

Grace, de sprankelende dochter uit het Ierse landarbeidersgezin O’Malley, wordt op een dorpsfeest opgemerkt door de Engelse landheer Donelly. Hij neemt de vijftienjarige Grace ten huwelijk, hoewel Graces vader ‘slechts’ een van zijn pachters is. Afgezonderd van haar thuis en haar geliefden doet Grace haar best zich te handhaven in het ogenschijnlijk chique milieu en probeert ze aan de verwachtingen van haar echtgenoot te voldoen. De kloof tussen haarzelf en haar ‘eigen mensen’ wordt steeds pijnlijker wanneer keer op keer de aardappeloogsten mislukken en er grote hongersnood uitbreekt onder de Ierse boeren. Ook in Graces eigen familie vallen slachtoffers. De sfeer wordt steeds grimmiger. De boeren protesteren tegen de onredelijke heffingen, maar hun verzet tegen Donelly wordt hardhandig neergeslagen. Wanneer Grace besluit om de arbeiders uit eigen voorraad te eten te geven, krijgt ze zijn woede in volle hevigheid over zich heen. Dan neemt Grace een moedig besluit dat haar leven voorgoed zal veranderen.

Met deze schrijnende geschiedenis weet Moore het hart van de lezer te raken. Tegelijk laat ze zien hoe onvoorstelbaar groot de kracht van hoop, geloof en liefde is.

Heb jij Dochter van Ierland of de gehele trilogie al gelezen? Wat vond jij ervan?Reacties op: Leestip van Antoinette

Meer informatie

Gerelateerd

Over