Leestip van Sanne

op 22 mei 2022 door

Zoals jullie van ons gewend zijn ook op deze zondag een uitgebreide leestip. Dit keer is het Sanne haar beurt om jullie te voorzien van een feelgood tip. Zou ze voor een historische roman, een steamy verhaal of een real good zijn gegaan?

-Door Sanne-

97d18911bac3d33e98fb3a1daab31a7e.png

Mijn eerste kennismaking met Charlotte de Monchy was een aantal jaren geleden. Met een Enkeltje Ierland wist ze me te betoveren en mee te nemen naar, je raadt het al, Ierland. Door haar schrijfstijl vergat ik dat ik gewoon op de bank zat. En sindsdien lees ik al haar boeken met veel plezier. Dus toen begin deze maand haar nieuwste boek uit kwam, rende ik naar de boekhandel.

Mijn leestip van deze week is Wie waagt die wint van Charlotte de Monchy

Lizzie schaamt zich dood voor haar baan als marketeer bij Man van Nu, een ordinair lifestyleblad voor mannen. Het uitgeleefde, studentikoze appartement waar ze na haar studiejaren nog steeds woont is ze inmiddels ontgroeid en haar prins lijkt op een schildpad te zitten en komt maar niet voorbij. Gelukkig fleuren de bezoekjes aan de bejaarde Celeste, met wie ze bevriend is geraakt tijdens haar studentenbijbaan in de thuiszorg, haar leven op. Ze is dan ook geschokt als Celeste niet alleen plotseling overlijdt, maar haar ook nog eens haar kapitale grachtenpand nalaat.

Zoals alles in Lizzies leven, blijkt de erfenis minder aantrekkelijk dan gedacht. Ze moet hem delen met Celestes onbekende kleinzoon, Tobias. Deze knappe maar koele zakenman wil het huis, dat Lizzie het liefst wil opknappen en in ere herstellen, zo snel mogelijk verkopen. Terwijl ze alles op alles zet om hem op andere gedachten te brengen en daarbij pijnlijke geheimen uit Celestes verleden ontdekt, komt ze tot het inzicht dat je soms een sprong in het diepe moet wagen als je ooit echt gelukkig wilt worden.

Mijn mening

Zoals ik van de Nederlandse Charlotte de Monchy gewend ben, is ook haar schrijfstijl in Wie waagt die wint heerlijk. Vloeiend, met een vleugje humor en vooral erg treffend neemt ze me ook dit keer helemaal mee. Niet zoals in mijn eerste ervaring naar Ierland, maar we blijven "gewoon" in Nederland. De Monchy koos voor haar eerdere boeken settings als Bali, Canada en Ierland, maar ook Nederland is haar niet vreemd. En hoewel de buitenlandse locaties prachtig zijn, is het fijn om herkenning te vinden in het Nederlandse straatbeeld en gewoontes.

Personage Lizzie is scherp en gevat, ze kan goed voor zichzelf en haar huisgenote - die ze regelmatig redt van foute dates - opkomen. Toch is ze ook dromerig en hoopvol, met de juiste normen en waarden. Ik herken me niet helemaal in haar, maar dat hoeft ook niet. Ik kan me wel in haar inleven en kan het waarderen hoe ze de dingen aanpakt. Het is bewonderenswaardig hoe ze voor de oudere Celeste zorgt. De erfenis na haar overlijden maakte me erg nieuwsgierig. Wat zou er precies met Celeste gebeurd zijn? Waarom kende ze haar kleinzoon niet? En hoe gaat Lizzie Tobias ervan overtuigen dat ze het huis niet weg moeten doen?

Het boek is grappig, gevoelig en leest heel erg fijn.

97d18911bac3d33e98fb3a1daab31a7e.png

Heb jij weleens een boek van Charlotte de Monchy gelezen? Wat vond je ervan?Reacties op: Leestip van Sanne

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schr...

Gesponsorde boeken