Advertentie

Lezersestafettetip: Ideke tipt Stefanie

op 30 juni 2020 door

Vandaag is het weer tijd om het stokje van de lezersestafette door te geven met een mooie tip. Vorige maand kreeg Ideke de tip van Evelien om Schilderslief van Simone van der Vlugt te lezen. Toen Mieke deze tip las, stelde ze enthousiast aan Ideke voor om er een buddyread van te maken. Zo gezegd, zo gedaan: de dames doken beiden in het boek en maakten er een gezamenlijke leeservaring van. We zijn benieuwd of zij net zo geboeid waren door het verhaal als Evelien en welke tip Ideke voor Stefanie in petto heeft. 

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Over Schilderslief

Geertje Dirkx is van eenvoudige komaf. Ze wordt op jonge leeftijd weduwe maar gaat niet bij de pakken neerzitten en wordt kindermeisje in een welgesteld gezin. Wanneer die kinderen groot zijn en er dus geen behoefte meer is aan een kindermeisje, vertrekt ze naar Amsterdam, waar ze bij meester Rembrandt van Rijn in dienst treedt. Ze zorgt daar voor de zieke Saskia en hun zoontje Titus.

Wanneer Saskia overlijdt neemt Geertje de volledige zorg van het gezin over. Langzaamaan groeit er iets meer tussen Rembrandt en Geertje. Jarenlang leven ze als een ‘getrouwd’ echtpaar. Om zijn trouw aan Geertje te bevestigen ontvangt Geertje de sieraden van Saskia. Maar ineens houdt zijn liefde voor Geertje op. Geertje wordt uit het huis verbannen en komt met lege handen op straat te staan. Ze laat het hier niet bij zitten en klaagt Rembrandt aan.

Hoe was de tip?

Ik was heel blij met de tip die ik van Evelien kreeg. Schilderslief had ik al in bezit, aangeschaft met het oog op de reading challenge. Het kwam in aanmerking voor categorie 5.3, een historisch figuur. Mieke wilde ook graag meelezen, dus we maakten er spontaan een buddyread van.

Cover

Mieke: ik vind de voorkant van het boek zo mooi. Vermoedelijk Geertje Dircx natuurlijk zelf.

Ideke: ik vind de cover ook heel mooi. Een schildersportret van Geertje vermoed ik. Het geeft al een beetje een idee van de sfeer waarin het boek is geschreven.

Verwachtingen

Mieke: Heb jij al eerder iets van Simone gelezen? Ik Nachtblauw. Dat is de kleur van mijn verwachting van dit verhaal. Dat Simone zich aangekleed heeft met haar onderwerp en er daarna over is gaan schrijven. Ik verwacht dat het geen feelgood verhaal zal worden. Het loopt niet goed af met het meisje.

Ideke: ik heb Ginevra en Jacoba, dochter van Holland als historische romans van haar gelezen. Daarnaast een aantal thrillers van haar. Wat ik me zo nog herinner van Ginevra vond ik dat ook een mooi verhaal. Ik verwacht ook geen feelgood verhaal maar wel een verhaal met een stukje onbekende geschiedenis.

Het lezen

Mieke: Ik ben gisteren tot 40% gekomen. Boeiend, klein en integer verteld portret van deze Geertje Dircx. Nergens kwam ik specifiek poëtische, filosofische zinnen tegen. Eerder ‘what you see is what you get’ stijl. Het leven kwam rauw binnen bij deze flinke meid met een groot oprecht hart.
Mijn verwachting dat Simone zich bij het schrijven ingeleefd heeft is ruimschoots uitgekomen. Ik vind het genieten. Wat is jouw ervaring tot nu toe?

Ideke: Dan ga jij nu nog sneller dan ik. Ik heb inmiddels 36% gelezen. Ik vind het heel mooi verteld, alsof je aan de tafel bij Geertje zit en haar levensverhaal aanhoort. De oud-Hollandse woorden vind ik zo mooi in het verhaal verwerkt, bijvoorbeeld trippen, kakhuis, noenmaal.
Maar ook de beschrijving van de mannenkleding. Daarbij kun je gelijk een beeld vormen zoals ze er toen uit hebben gezien.

Mieke: Goed gezegd, alsof je aan tafel zit bij Geertje. En ook al zijn sommige oud-Hollandse woorden onbekend (niet de kakdoos) dan zie je in de beschrijving van de situatie precies voor je wat ze bedoelt. Alles is zo vanzelfsprekend alsof je meewandelt met de gebeurtenissen. Het vallen van Jacob in het water van de haven bij Hoorn en de beschrijving van haar reddingsactie en de reacties daarop vertellen ook veel over wie Geertje is. En hoe ze omgaat met brallerige avances van mannen; hoe grappig zelfredzaam!

Ideke: inderdaad, ze rekent gelijk af met de opdringerige leerlingen.

Een dag later:

Mieke: Simone schrijft zo dat ik steeds verder wil lezen. Ik moet vandaag de slotfinale lezen.

Ideke: Ik heb gisteravond het boek uitgelezen. Ik bleef maar lezen, wilde weten hoe het afliep. Dus je hoeft je niet in te houden….

Een paar uurtjes later:

Mieke:  Ik heb het boek uit!

Conclusie

Ideke: Evelien, ik heb genoten van dit boek. Dus bedankt voor je tip. Het las zo lekker weg en tevens heb ik weer een stukje onbekende geschiedenis meegepikt. Simone zet in haar nawoord dat het gebaseerd is op historische gegevens en daaromheen heeft ze een fictief verhaal geweven. Prachtig uitgewerkt. Ik waardeer het met 4****.

Mieke bedankt dat je mijn buddy wilde zijn. Het was fijn om samen dit boek te lezen.

Mieke: ik had Schilderslief al langer op het oog. Dankzij deze tip van Evelien en jouw buddy-uitnodiging, Ideke, is mijn Rembrandt-project nu naar alle tevredenheid afgerond. Deze Geertje Dircx bleek de missing link om een volledig beeld van Rembrandt te krijgen. Wat heeft Simone een neus voor een goed ‘vergeten’ verhaal en wat kan ze schrijven!  In de toekomst ga ik meer boeken van haar lezen. Ik heb genoten, dus 5 *****

Ideke, bedankt dat ik mee heb mogen genieten met dit bijzondere buddy avontuur.9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Mijn tip voor Stefanie

Voor mijn tip voor Stefanie hield ik haar reacties op diverse blogs bij. Daaruit bleek dat ze een beetje in een leesdip was beland. Ze zat niet lekker in een leesflow. Dus de taak aan mij om een luchtige feelgood voor haar te zoeken. In een andere reactie gaf ze aan dat ze nog nooit iets van Katie Fforde gelezen had. Ze had wel veel boeken van deze schrijfster in de bieb zien staan maar er nog nooit één van opgepakt. Bij deze geef ik je de tip om dus eens iets van haar te gaan lezen.

Mijn tip voor jou, Stefanie, is Het buitenhuis van Katie Fforde.

Over Het buitenhuis

In Het buitenhuis wordt Fran door een verre oudtante gevraagd om haar boerderij voor een jaar te besturen en weer rendabel te maken. Als haar dit lukt zal ze de boerderij erven. Fran is erg enthousiast en zegt gelijk ja. In haar enthousiasme vergeet ze dat ze totaal geen verstand heeft van het managen van een boerderij en daarbij is ze ook bang van koeien. Toch gaat ze de uitdaging aan. Zal het haar lukken?

Het is een heerlijke feelgood roman. Je wordt gelijk in het verhaal gezogen en door de fijne schrijfstijl leest het heel makkelijk. Lekker een paar uurtjes wegdromen met Fran op de boerderij in het Engelse buitengebied. Ik hoop dat dit boek jou uit je leesdip trekt.

Veel leesplezier, Stefanie!

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Wie leest er gezellig met Stefanie mee? Laat het ons weten in een reactie! Reacties op: Lezersestafettetip: Ideke tipt Stefanie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966) hoort bij de top van de Nederlandse thrillera...

Katie Fforde

Katie Fforde

Katie Fforde werd als Catherine Rose Gordon-Cumming geboren in Engeland. Voordat...