Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lezersestafettetip: Maartje tipt Ellen

op 23 maart 2022 door

Afgelopen maand werd Maartje in de lezersestaffettetip verblijd met een tip van Francisca: Het meisje uit het verscholen dorp van Irma Joubert. De grote vraag is nu natuurlijk of Maartje deze tip kon waarderen of dat ze het boek liever gelaten had voor wat het was? Vandaag vertelt Maartje er alles over en geeft ze het estafettestokje door met een boekentip voor Ellen.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Over Het meisje uit het verscholen dorp

Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg - behalve Mentje.

Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?

Hoe was de tip?

Francisca had het best lastig. Ik heb namelijk een heel lange gelezen lijst. Ze was heel dapper en ploegde mijn volledige 'wil ik lezen lijst' door op zoek naar een boek dat ze kon aanraden. Gelukkig vond ze iets dat ik niet gelezen had en waar ik wel interesse in had. Een boek dat bij haar liefde voor Zuid-Afrika paste en bij mijn liefde voor boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ik had eerder Het meisje uit de trein van deze schrijfster gelezen en de combinatie van historische feiten en roman vond ik in dat boek erg prettig. Ook het verhaal over Mentje kon mij boeien, al had ik wat moeite om me helemaal in haar in te leven. Mentje was voor mij misschien een beetje te bijdehand en volwassen.

Maar wat een bijzonder verhaal over een onderduikersdorp in de bossen van Vierhouten. Een plek waar Joden naartoe gebracht werden en met elkaar leefden zonder dat de Duitsers het doorhadden. Het heeft mij in ieder geval geïnspireerd om deze plek te gaan bezoeken. Omdat ik bij het nawoord wel erg nieuwsgierig werd naar het eerste boek in deze serie besloot ik dat ook te luisteren. Hildegard speelt zich voor het grootste deel in Duitsland af en laat dus de andere kant van de oorlog zien. Dit maakt de trilogie wel erg interessant. Het nuanceert de kijk op goed en kwaad.

Het derde deel van de serie staat al op mijn luisterlijst. Ik ben heel benieuwd hoe alle levensverhalen samenkomen in Zuid-Afrika. Dank je wel voor de tip Francisca. Deze was zeker geslaagd.

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Mijn tip voor Ellen

Ellen leest veel meer feelgood dan ik, dus het was nog even speuren naar boeken waar ik haar op kon attenderen. Ik nam haar 'wil ik lezen' en 'gelezen' lijsten door en dacht te zien dat Ellen houdt van twee soorten feelgoods: de feelgood die vooral licht en fluffy is, waardoor ik de neiging kreeg om Verleid me van Stefanie van Mol aan te raden. Deze heb ik zelf ook nog op mijn leeslijst staan en ik zag alweer een gezellige buddyread voor me. Maar toen ik even verder keek dacht ik toch dat een feelgood met een meer dramatisch verhaal beter zou passen. Toen werd het weer moeilijk, want hoe moet je kiezen tussen Hou me vast zoals ik was van Gaby Rasters, Nooit meer en 9 November van Colleen Hoover, Raak me. Niet van Laura Kneidl en Geluk bij een ongeluk van Wendy Brokers?

Uiteindelijk kies ik voor een ander boek: Grenzeloos van Lis Lucassen. Ik zag dat je de 'Off-campus'-serie van Elle Kennedy heel hoog hebt gewaardeerd en ik vind Grenzeloos wel in dit rijtje passen. Het verhaal gaat over een Nederlandse studente, Rebecca, uit een streng religieus gezin dat voor een tijd in Amerika gaat studeren. Daar leert ze Thor kennen, een football speler die gevoelens in haar losmaakt waar ze erg onrustig van wordt. Zowel Rebecca als Thor hebben hun bagage en dit zorgde bij mij voor heel veel gevoelens. Ik hoop bij jou ook, Ellen. Veel leesplezier!

Over Grenzeloos

De eenentwintigjarige Rebecca verruilt haar leven in Nederland voor dat aan een Amerikaanse universiteit. Lis Lucassen schreef met veel vaart een spannend en sexy boek. Grenzeloos is een New Adult met een Amerikaanse setting en een Nederlands sausje.

Hebben jullie de tip die Maartje aan Ellen geeft al gelezen? Of zetten jullie deze tip op jullie wil ik lezen lijst? We zijn benieuwd!

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg

Wil je ook meedoen?

Wij zijn altijd op zoek naar lezers die mee willen doen. Ook als je al eerder hebt meegedaan ben je van harte welkom. Stuur dan een email naar fabulous.feelgood@gmail.com. Wij maken dan een schema en laten weten wanneer je aan de beurt bent.

Wat verwachten we van je?

Allereerst krijg je een feelgood tip. Je gaat op zoek naar het boek (boekenkast, online, bibliotheek) en leest binnen een maand het boek. Dan schrijf je een kort stukje over de tip, wat je ervan vond toen je die ontving, hoe het lezen is bevallen en een eindconclusie over het boek en dat mail je weer naar ons.
Van ons krijg je een nieuwe naam van een andere feelgood lezer. Op Hebban kan je zien wat zij/hij al heeft gelezen en wat de favorieten zijn. Dan kies je een feelgood roman waarvan je denkt dat die lezer het mooi of interessant vindt. En ook die titel, met de reden waarom je het hebt gekozen zet je op de mail en wij maken er weer een mooie blog van! Supertof toch?

9dad08f0f9800f03281ddec67dc5ff40.jpg



Reacties op: Lezersestafettetip: Maartje tipt Ellen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Irma Joubert

Irma Joubert

Irma Joubert is een Zuid-Afrikaanse schrijfster van historische fictie. Tot 2004...

Lis Lucassen

Lis Lucassen

Lis Lucassen is het pseudoniem van thrillerschrijfster Olga Hoekstra. Lis Lucass...