Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lijstje boeken over moeders

op 25 maart 2019 door

Dit jaar is het thema van de boekenweek De moeder de vrouw. Daarom vandaag een lijstje met boeken over moeders in alle soorten en maten .

-door Renate-


                                             576f618664ab99.39024523.jpg5bee5fea458549.57075612.jpg51dcee5d09db49.80326138.jpg

Boek voor mijn dochters - Rowan Coleman

De naam van je eerste kind. Het gezicht van je geliefde. Je eigen leeftijd. Je adres... Stel dat je herinnering aan al deze doodgewone dagelijkse dingen ineens zou beginnen te vervagen? Hoe ga je dan door het leven? Kun je je kinderen nog grootbrengen? Opnieuw verliefd worden? Als Claire, moeder van twee dochters, een van drie en een van twintig, haar herinneringenboek begint te schrijven, weet ze al dat dit boek vol aantekeningen, fragmenten en anekdotes over niet al te lange tijd het enige zal zijn dat haar dochters en haar echtgenoot nog van haar hebben. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt?

Jij ik alles - Catherine Isaac

Een setting om heerlijk bij weg te dromen: een kasteel op het Franse platteland
Jessica is helemaal klaar met Adam. Zijn constante leugens, overspel en gebrek aan interesse voor hun pasgeboren zoon lopen de spuigaten uit. Als ze hem de deur wijst, vertrekt hij naar Frankrijk en laat niets meer van zich horen. Opgeruimd staat netjes.
Tien jaar later is baby William uitgegroeid tot een lieve, slimme jongen die steeds meer vragen stelt over zijn vader. Adam woont nog altijd in Frankrijk en runt daar een hotel in een prachtig kasteel. Jessica zet haar trots opzij en boekt een kamer voor de zomervakantie. Daar, midden in de zonovergoten Dordogne, heeft ze maar één missie: ervoor zorgen dat flierefluiter Adam eindelijk zijn hart verliest aan hun zoon en hem nooit meer in de steek laat. Want Jess draagt een geheim met zich mee dat Williams leven voorgoed zal veranderen…

De dag dat ik doodging - Tania Bongers

Het aangrijpende relaas van een jonge vrouw die tijdens haar zwangerschap ontdekt dat ze baarmoederhalskanker heeft. De reactie van de artsen is eenduidig: checken of er geen uitzaaiingen zijn, de baby aborteren en de baarmoeder met de tumor verwijderen, alleen dan heeft ze een overlevingskans. Maar Tania denkt er niet over om abortus te plegen. Vóór alles zal ze proberen
het kindje te laten overleven. De dag dat ik doodging is het genadeloos eerlijke verhaal van een moeder die vecht voor haar kind. Een verhaal over kanker, liefde, onmacht, zwangerschap en ethische keuzes.

                                         52e79f721f93f9.36918753.jpg 564ac529ae8282.21598726.jpg5b8cc1fdceb845.54653104.jpg

Moederland - Maria Hummels   

Nog geen twee maanden na de kraambeddood van zijn vrouw hertrouwt Frank met Liesl. Hij laat zijn jonge echtgenote voor de baby en zijn twee rouwende zonen zorgen, terwijl hij als chirurg in het leger dient. De provinciestad waar Liesl woont vult zich met vluchtelingen en wordt gebombardeerd. Niemand vertrouwt elkaar nog en de spanning op straat is om te snijden. Liesl probeert als nieuwe 'moeder' het zwaar gehavende gezin bij elkaar te houden. Machteloos moet ze ook nog toezien hoe een van haar stiefzonen ontspoort. Kan Liesl een goede moeder voor de kinderen zijn in deze oorlogstijd? De keuzes van de familieleden in deze roman roepen steeds weer vragen op over medeplichtigheid en onschuld, over liefde, opoffering en betrokkenheid. Zelden werd het alledaagse oorlogsdrama zo indringend beschreven. Volstrekt uniek literair familiedrama over moederschap in oorlogstijd.

Wat doen we met moeder - Martje van der Brug

"De dokters zijn bezeten van het idee dat ik moet blijven leven. Als ik dood wil, zal ik het zelf moeten uitzoeken."
Mevrouw Van Hemert-Van Tetrode kijkt terug op een goed leven. Ze woont in een mooi huis in Berkheij en bezit een boerderijtje in Italië. Door een hartinfarct verandert ze plots in een hulpbehoevende patiënt en er ontstaat onenigheid rond haar ziekbed.
Dochter Dorien heeft spijt dat zij de niet-reanimerenwens van haar moeder niet heeft gerespecteerd. Oudste dochter Fiona eist dat de artsen alles doen om haar moeders leven te redden en zoon Alex, in Colombia, maakt zijn eigen opportunistische afweging. Als moeder naar een verpleeghuis moet, kondigt zij aan dat ze dan liever doodgaat. De kinderen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Mag moeder sterven?

Ik wil jou(w) baby - Wendy Louise

Sara Visser leeft haar droom. Ze runt Hoteldebotel, een hotel dat loopt als een tierelier, heeft de leukste familie op aarde en geniet van avondjes stappen met haar chicas. Achter haar schaterlach, schuilt echter een groot verdriet. Sara wil niets liever dan een kindje krijgen. Maar die mannen … hou op, schei uit! Met haar dertigste verjaardag op de loer, voelt ze de tijd dringen. Ze gooit het roer om en vertrekt naar Mallorca. Daar probeert ze stiekem zwanger te raken van haar beste vriend. Zal haar grootste wens uitkomen, zonder dat Alejandro het geheim ontrafelt? Of laat de woest aantrekkelijke Flamencogitarist Joaquin Sara's plan mislukken? Voel het verdriet op de momenten dat Sara worstelt met leugens en bedrog. Lach met haar mee tijdens de hilarische momenten. Valt Sara voor Alejandro (of toch Joaquin?) en schreeuwt ze van de daken: Ik wil jou, baby! Of blijft ze het masterplan volgen en denkt ze stilletjes: Ik wil jouw baby …
                                          
                                                            duintjer-wat%20ik%20van%20mijn%20moeder%20leerde-rgb.jpg5bc965d8abc650.39619741.jpg

Wat ik van mijn moeder leerde

In Wat ik van mijn moeder leerde delen bekende dochters en zonen, jong en oud, uit onder meer de literatuur, kunst, media, politiek, wetenschap en sport de belangrijkste les die zij van hun moeder hebben geleerd.

Boris Dittrich leerde zich open te stellen en de waarde van iedereen als individu te zien, Ranomi Kromowidjojo knoopte de woorden 'nooit opgeven, tenzij het echt niet gaat' in haar oren en Jet van Nieuwkerk begrijpt eindelijk wat Bert en Ernie met 'maak er wat van' bedoelen.

Levenslessen, praktische lessen, waarschuwende lessen, gemiste lessen, filosofische lessen: ze komen allemaal aan bod in de persoonlijke herinneringen en anekdotes van de verschillende auteurs. Zo roept Wat ik van mijn moeder leerde nu eens herkenning op, is dan weer inspirerend en vaak ontroerend.

De ideale man - Mathilde Hoekstra

De ideale man van Mathilde Hoekstra is een komisch en herkenbaar verhaal over een jonge moeder die uit haar ingedutte relatie wil stappen. De fout van haar leven of de beste beslissing ever?

De Bloemendaalse Evelien wil de perfecte moeder zijn, maar ze kan niet koken, haat het huishouden, schreeuwt iets te vaak tegen haar dochters en heeft nooit meer seks.
Tijdens een feestje botst ze tegen Kees op, die haar meevraagt naar een hotel. Evelien houdt de boot af, maar hij zegt dat ze er niet over moet nadenken, maar moet voelen.
Evelien gaat verder met de kinderverjaardagen met te veel wijn, maar Kees’ opmerking laat haar niet los. In haar zoektocht naar een bewust en gelukkig leven valt Evelien toch voor Kees. Ademloos luistert ze naar zijn verhalen over kwantumfysica, non-dualisme en spiritualiteit. Wanneer hij haar aanraadt naar een controversiële relatietherapeut te gaan, worden Eveliens stappen steeds groter. Ze voelt dat ze op de juiste weg zit. Of maakt ze de fout van haar leven?


                                                             577b400e3788d0.15096747.jpg525b7e8fa0b0d2.14751720.jpg

Wie naar de sterren grijpt - Kristin Hannah

Plotseling krijgt zij een dringende oproep Kate en Tully zijn hartsvriendinnen. De serieuze Kate komt uit een liefdevol gezin. Tully is een druktemaker en houdt van glamour. Bij haar thuis is het helemaal niet leuk. De meisjes sluiten een pact dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen, een belofte die dertig jaar zal standhouden. Inmiddels is Tully een beroemd journaliste geworden. Kate heeft gekozen voor een huwelijk met John en voor het moederschap. Na een bittere ruzie verliezen de twee vrouwen elkaar lange tijd uit het oog. Tot Tully een dringende oproep krijgt.

Moederhart - Mariëtte Middelbeek

Het leven van de dertigjarige Anna komt op z'n kop te staan als ze hoort dat de mensen tegen wie ze al haar hele leven 'papa' en 'mama' zegt, niet haar werkelijke ouders zijn. Omdat haar vader kort daarvoor was overleden, moest Anna's moeder wel over haar ware herkomst te vertellen. Anna heeft tegengestelde gevoelens, ze houdt zielsveel van haar moeder en mist haar vader enorm, maar ze is ook boos en verdrietig en voelt zich ontworteld. Wie is ze eigenlijk? Waar komt ze vandaan? Waar hoort ze bij? Ze weet het niet. Dat ze zelf op het punt staat moeder te worden, maakt alles nog emotioneler. Ze weet niet eens of ze in staat is een moeder voor haar kind te zijn, nu blijkt dat ze al die jaren de verkeerde vrouw haar moeder heeft genoemd.

Om de basis van haar identiteit terug te halen, gaat Anna op zoek naar haar biologische moeder. De wereld waarin ze terechtkomt,en waar haar wortels liggen, is niet de hare. Hoewel ze zich hoe langer hoe meer ontheemd voelt, wil ze weten wie haar echte moeder is. En daarom zoekt ze door. Als ze uiteindelijk een belangrijke ontdekking doet, komt ze meer dan ooit voor de vraag te staan of ze zich meer verbonden voelt met waar ze is opgegroeid, of met de vrouw die ze had kunnen zijn...


282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Welk boek over moeders mogen wij echt niet missen? Laat het weten in een reactie onder deze blog.





Reacties op: Lijstje boeken over moeders

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rowan Coleman

Rowan Coleman

Rowan Coleman is auteur van twaalf romans, waarvan Twintig regels liefde de eer...

Tania Bongers

Tania Bongers

Tania Bongers (1978) werkt als internationaal PR-manager in de modewereld. Op ee...

Wendy Louise

Wendy Louise

Wendy Louise groeide op in Amsterdam en Spanje. Deze achtergrond vormt de ingred...