Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Marieke in de overgang: Oomen stroomt over

op 03 juli 2018 door

Deze week is het de week van het beeldverhaal, een initiatief van de SFF Club. Een ideaal moment om eens te kijken welke beeldverhalen er te vinden zijn die passen bij de Feelgood Club. In mijn kast staat al sinds vorig jaar Oomen stroomt over. Francine Oomen is vooral bekend om haar Hoe overleef ik serie, boeken voor jonge meiden die meegroeien met de boeken.

- door Marieke

bcbc71113deeb065860c2431c950d9f6.jpg

Francine Oomen

Francine Oomen vestigde zich na de Design Academy in Eindhoven als zelfstandig industrieel ontwerper. In 1990 begon ze met het ontwerpen, schrijven en illustreren van kinderboeken. Met de Hoe overleef ik-serie had Francine haar grote doorbraak. Ze won hiermee negen keer op rij de Kinderjury-prijs, vijf keer de Jonge Jury-prijs en verschillende andere prijzen. De serie is zowel bewerkt voor televisie als film.

Maar ook Francine Oomen is de 50 voorbij. Was ze eerst moeder, vrouw, schrijfster, ineens zat ze met een hoofd vol blubber. Dingen raakten kwijt en die vond ze op de meest vreemde plekken terug en afspraken liepen fout puur omdat ze het vergat. Niemand vertellen... dat was het uitgangspunt, uit angst voor gek verklaard te worden. Tot ze zich realiseerde, ik zit in de overgang.

En ik?

13 Juli 1968 om 01:15 werd ik geboren, over tien dagen is dat precies 50 jaar geleden. 50! (Waar zijn die jaren gebleven?) Maar het feit is er. En met die 50 komen ook de kwaaltjes als rimpels, knikkende knieën en ogen die slechter worden, de eerste grijze haar is gesignaleerd... ik moet het onder ogen zien, ik sta op de drempel van de overgang.

Oomen stroomt over

Francine Oomen schreef en illustreerde het boek Oomen stroomt over, dat gaat over haar ervaringen met de overgang. Een boek vol schilderstukken en tekeningetjes die ze allemaal zelf maakte. Het boek geeft een goed beeld van haar worstelingen en waar ze allemaal tegen aanliep tijdens de overgang. Een ervaringsboek over de overgang was nodig: “Want zo'n boek was er gewoon nog niet". Massa's boeken zijn er te krijgen, vol wetenschappelijke feitjes en nuttige tips, maar een boek waarvan de lezer denkt: "O heerljk herkenbaar, wat een gerustelling", dat ontbrak. Na een writersblock en een innerlijke strijd met zichzelf, wist ze zich weer op te richten en kreeg ze haar leven weer op de rails en kon ze dit boek maken. Het hele proces waar ze onderdeel van was is op een geweldige manier uitgewerkt in dit boek.

Een jaar geleden gaf  Francine Oomen een workshop, waar ik ook bij was. Daar vertelde ze over de innerlijke stemmen die haar toespraken als ze wat wilde, als ze wat moest of als ze juist wat wilde laten. "Ik dacht dat ik gek werd". De druk werd hoger en hoger en stemmen dwingender. Waren het eerst enkel de negatieve stemmen die haar leven bepaalden, na verloop van tijd kwamen er ook innerlijke stemmen bij die tegengas gaven aan de negatieve gevoelens en haar lieten overstappen op andere, leuke dingen.
Dit verhaal over deze stemmen komt ook weer voorbij in dit boek en is gewoon erg leuk om te lezen en te volgen.

a9b346181bed5838a71e196bf84e4ef9.jpg

Foto: Impressie illustraties Francine Oomen, uit Oomen stroomt over

Conclusie

Een heerlijk no nonsense boek, met geweldige platen en tekeningen, vol humor om een vervelend onderwerp eens op een andere wijze te belichten en te beschrijven.
Ik weet voor mezelf dat ik nog mazzel heb. Afgezien van die paar grijze haren en wat rimpels heb ik nog geen last van brainblubber, opvliegers en ander ongemak. Maar als het er eenmaal is dan weet ik wat te doen. Dan pak ik opnieuw het boek van Francine erbij en ga relativeren (en waarschijnlijk even douchen na een enorme opvlieger).

Wie dacht dat de overgang enkel en alleen vervelende toestanden voorbracht, die heeft het mis, want het bracht ook humor in de vorm van Oomen stroomt over.Reacties op: Marieke in de overgang: Oomen stroomt over

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Francine Oomen

Francine Oomen

Francine Oomen vestigde zich na de Design Academy in Eindhoven als zelfstandig i...