Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ode aan de bieb!

op 26 maart 2018 door

Goedkoop boeken lezen: wie wil dat nu niet? De bibliotheek is daarvoor bij uitstek geschikt. Ik ben al sinds het moment dat ik leerde lezen lid van de bibliotheek en heb er inmiddels wel duizenden boeken geleend. Ik houd het vaak nog bij papieren versies, omdat ik graag een papieren boek in handen heb. Maar tegenwoordig vinden ook steeds vaker de e-books en luisterboeken de weg naar mijn huis.

- door Helma –

De bibliotheek is voor mij nog steeds een ware snoepwinkel. Voor een relatief klein bedrag per jaar kan ik me helemaal laten gaan en alle boeken die ik wil in huis halen. Als de bibliotheek er niet zou zijn, dan had ik heel veel boeken nooit gelezen en waren veel auteurs volkomen onbekend gebleven voor mij, omdat mijn boekenbudget helaas niet oneindig is.

Want zegt nou zelf: het is toch heerlijk om tussen al die boekenrekken rond te lopen en steeds nieuwe boeken te ontdekken en onbekende auteurs te leren kennen? Zo probeer ik regelmatig eens een boek dat ik waarschijnlijk nooit gekocht zou hebben omdat de schrijver een onbekende voor mij is. En zonder de bibliotheek zou ik die dus nooit gelezen hebben. Oké, er zit ook wel eens een boek tussen waar de eerste 50 pagina’s een worstelpartij zijn en die vindt dat weer heel snel zijn plaatsje op de boekenplank van de bieb terug. Want dat is nou juist ze fijn aan de bieb: je probeert eens wat en valt het tegen dat is er ook geen man overboord.

Jeugdsentiment

Inmiddels ben ik zeker 50 jaar lid. Als kind verslond ik de boeken van Het Kleine Huis op de prairie van Laura Ingalls Wilder. Iedere week kijken of het deel dat aan de beurt was beschikbaar was en dan helemaal blij met het boek weer naar huis. De dolle tweeling-serie en de Pitty-reeks van Enid Blyton: ik kreeg er geen genoeg van. Later de boeken van Cissy van Marxveldt: in ieder geval alle delen van Joop ter Heul en natuurlijk Een Zomerzotheid. Ook Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott vond ik prachtig. En weer later verslond ik de ene Bouquetreeks na de andere, want ook die stonden gewoon in de bibliotheek. Die las ik in twee à drie uurtjes uit, dus dat was sowieso zonde om zelf te kopen. Daarnaast vonden hele stapels thrillers hun weg naar mijn huis. Uren lag ik languit voor de kachel te lezen en ging helemaal op in het boek. En ’s avonds in bed natuurlijk. Zonder bibliotheek had ik me geen raad geweten.

Tafels vol feelgoods

En nu, ruim 50 jaar later, ben ik nog even blij dat de bibliotheek er is en ik nog steeds mijn leeshonger, uitgebreid met e-books en luisterboeken, kan stillen. Mijn bibliotheek brengt ook regelmatig een genre extra onder de aandacht. Onlangs was het thema Liefde en als feelgood-ambassadeur moest ik de twee tafels vol mooie boeken van bekende en minder bekende auteurs natuurlijk vereeuwigen. Daarna ging ik met een tas vol boeken weer helemaal feelgood naar huis.

33469c92c14e224a797464e67a24133f.png

Zijn jullie ook lid van de bibliotheek en worden jullie daar net als ik ook zo blij van? Laat het me hieronder weten in een reactie.



Reacties op: Ode aan de bieb!

Meer informatie

Over

Enid Blyton

Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits ...

Louisa May Alcott

Louisa May Alcott

Louisa May Alcott (1832 – 1888) was een Amerikaanse roman- en kinderboeken...