Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Romantic reads middag en boekpresentatie Kate Paris

op 12 juni 2017 door

Zaterdag 10 juni, in de bovenzaal van boekhandel Hijman Ongerijmd in het centrum van Arnhem, had Tinteling een Romantic Read middag georganiseerd, met acht schrijfsters inclusief een boekpresentatie. We Love Feelgood was erbij!

-door Marieke-

Een boekenmiddag? Waar? Arnhem? Ik kom eraan. En zo zat ik alweer in de trein, deze keer wel alleen helaas, maar met een luisterboek was de reis een eitje. Ook in Arnhem was het centrum makkelijk te vinden en was ik ruim op tijd bij de boekhandel. Op de bovenverdieping was airco, en dat was wel heel erg fijn. Ik werd welkom geheten door Olga Hoekstra en kreeg gelijk wat te drinken en een lootje (want er waren boeken te winnen!). Op het programma stond de boekpresentatie van Kate Paris, een lezing van Marijke F Jansen over diversiteit in boeken, een uitleg over het New Adult genre, en daarna de mogelijkheid om met de schrijfsters te praten en boeken te kopen.

23a6fbea9f14d84d0234f44437302b82.jpg


Wendy Brokers

Omdat ik lekker vroeg was, schoof ik direct aan bij Wendy Brokers. Haar debuut Een geluk bij een ongeluk is onlangs uitgekomen en is ook door Renate en Marleen gelezen voor een buddy read. Zij hebben haar ook uitgebreid geïnterviewd (zie hier en hier). Het was erg gezellig en we hebben een hele tijd zitten praten over haar boek en over Feelgood. Met een gesigneerde kaart nam ik afscheid en stapte over naar de volgende tafel.

Tamara Haagmans
Tamara kende ik van naam. Op Facebook zag ik regelmatig haar berichten en ik had haar op het Valentijnfestival gezien waar ze de eerste prijs won in de verhalenwedstrijd. Haar boek Lot uit de Loterij had ik al gelezen en zo kwam het gesprek al snel op feelgood en erotiek, wat heel goed samen gaat. Zeker met een stukje humor dat in haar verhalen ook aanwezig is. Met een geluksengeltje voor aan mijn tas, een supertoffe veerpen en een gesigneerde boekenlegger was ik klaar voor tafel drie.

Lily Frank / Marijke F Jansen
Hallo ik ben Marieke, hallo ik ben Marijke. Heerlijk een kennismaking die zo begint!
Marijke F Jansen (met F, anders is het zo moeilijk te vinden) heeft wat met sprookjes, altijd al gehad zegt ze. Niet zo raar dus dat ze o.a. YA boeken schrijft met een stukje magie naast de romantiek. Een titel als Kort en Gelukkig is daar een voorbeeld van. 

Onder de naam Lily Frank schrijft ze korte verhalen en novelles. Binnenkort komt er een boek van haar uit dat heet Liefde op Lowlands, een bundel van verhalen, geschreven door haar en Roos Hart, waarbij de losse verhalen door de hoofdpersonen verbonden zijn. Het zijn verhalen uit perspectief van leden van een band en dat klinkt wel heel goed.
Een bijzondere novelle die ze heeft geschreven is Gonna catch Pikachu. Romantiek bij de Pokestop? Ik zal het binnenkort weten, want het boekje kreeg ik gesigneerd mee.

8c0b303a276fa7497314d4779ea73072.jpg

Boekpresentatie Kate Paris
Mijn gesprekjes met de schrijfsters moest ik even onderbreken, want het was tijd voor de boekpresentatie van het boek Een ondertoon van Liefde door Kate Paris.

Olga Hoekstra had een kort interview met Kate Paris, het pseudoniem van Rian Sevenhuijsen. Het schrijven van dit boek begon voor Rian met de schrijfwedstrijd van Tinteling. Haar verhaal Het verleidingseffect was genomineerd (en won; het verhaal is gepubliceerd in een bundel met dezelfde naam van Tinteling Romance). Eigenlijk was het verhaal te groot voor een kort verhaal en het werd de basis voor dit boek. Het boek gaat over vriendschap en liefde (met een tinteling), en over het vak van sommelier. Voor het boek heeft ze veel onderzoek gedaan om alles zo nauwkeurig mogelijk op papier te krijgen. En op de vraag of ze zelf ook van wijn houdt, kwam een volmondig ja.

Na het interview kreeg ze het eerste exemplaar van haar eigen boek uitgereikt van Olga en las ze er een stukje uit voor. Het klinkt erg mooi en het nodigt zeker uit tot meer. Na het lezen bood ze zelf het eerste exemplaar aan haar eigen steun en toeverlaat aan.

c52e41c6560968208db6c8f848bc4814.jpgDiversiteit in boeken
Marijke F Jansen nam het daarna over en hield een lezing over diversiteit in boeken.
Zij pleit voor levensechte karakters in boeken, die meer een afspiegeling van de samenleving zijn. Eens wat anders dan de perfecte lange slanke blonde enz. hoofdpersoon. Juist door het kiezen voor een personage met een handicap, een andere etniciteit of een andere cultuur of de keuze van levenspartner, kan een verhaal net die interessante insteek krijgen waardoor het niet een standaard verhaaltje wordt, maar net een beetje meer.
 
Het wordt nu al regelmatig gebruikt, zo koos Chantal van Gastel voor een hoofdpersoon met een maatje meer, hebben de hoofdpersonen in Suzanne Peters Min of Meer eetstoornissen en zit de hoofdpersoon bij Wendy Brokers Een geluk bij een ongeluk in een rolstoel.
Maar er is nog wel een waarschuwing: schiet niet door, overdaad schaadt (en etnisch en een maatje meer en een handicap is echt teveel van het goede).

Een nieuwe ontwikkeling in de diversiteit is het kiezen voor een andere romance dan man en vrouw. In Liefde op Lowlands is dat terug te vinden. En ook Kate Paris komt met een verhaal waar het net even anders is. In het najaar komt er een nieuwe bundel uit met o.a. dat verhaal van Kate Paris.

Redenen voor de keuze van diversiteit in boeken zijn: minderheden in de doelgroep zien zichzelf terug in boeken, het is leerzaam, het is een verrijking, het is geloofwaardiger en het brengt weer meer en andere conflicten met zich mee.

Marijke F Jansen sluit af met een primeur, ze leest een stukje voor uit Liefde op Lowlands. Oo dat klinkt wel heel erg leuk!

Olga Hoekstra wilde nog wat vertellen over NA (New Adult), maar gezien de tijd werd dat overgeslagen. Voor mij weer tijd om mijn speed-dates met de schrijfsters te vervolgen.


8673909a3a4681e21f88922c34aca839.jpg

Suzanne Peters
Ook haar had ik gezien bij het Valentijnfestival. Zij heeft al meerdere boeken geschreven en ook zij is een voorstander van diversiteit in haar boeken. Zij had een selectie meegenomen uit haar grote hoeveelheid boeken die ze heeft geschreven. Exit USA, Getekend, Gebroken Glas en haar nieuwste boek Daar zijn vrienden voor lagen bij haar op tafel. Met haar heb ik een heel leuk gesprek gehad over feelgood, het Valentijngenootschap en natuurlijk boeken. Omdat ik nog niets van haar had gelezen, nam ik Getekend mee naar huis (gesigneerd!). Ook een boek met een hoofdpersoon die anders is. Ik ben erg benieuwd.

Miranda Hillers
Bij Miranda Hillers zag ik een boek staan dat me al een tijd achtervolgt in de social media: Kai. Kai is het tweede deel in de NA WWW serie. Deel één Dex lag er ook. Maar natuurlijk lagen er ook de vier delen van de Blingg serie. (Opvallend door de NIET in de titel: Het geeft niet, Breek mijn hart niet, Vergis je niet en Niets is wat het lijkt).

Miranda nam uitgebreid de tijd om mij bij te praten over de series. Wat ik zo leuk vond om te horen is, dat de Blingg serie uit zeven delen bestaat. Deel één t/m vier waren klaar en toen kwamen Dex en Kai er tussendoor. Die jongens wilden eerst! Ze zijn nogal aanwezig! WWW kan staan voor Wij Willen Winnen (en zo zijn er meer te bedenken), Liam en Colin staan ook al te trappelen om hun verhaal te vertellen in een boek. De boekenleggers van Kai en Dex heb ik meegekregen, vindt mijn dochter vast heel leuk. Door die jongens werd ik wel wat afgeleid, maar de Blingg serie spreekt me wel aan en ga ik ook eens opzoeken in de bieb.

Marielle Brouwer
Op de tafel ernaast lag een mooi boek: Chaos en Structure. Het is het boek van Marielle Brouwer. Als ze me uitlegt waar het boek over gaat spreekt het me gelijk aan. Een jonge dame van een fotografie-opleiding treft een band van een muziekopleiding en dat is niet direct een succes, maar langzaam ontdekt zij dat die band zo gek nog niet is (en de leden ook niet). Ook dit is een NA boek, doelgroep 18-30 jaar. Val ik toch weer net buiten de doelgroep... maar ik heb wel een hele mooie boeklegger gekregen.

10c116b73a5575dfb051c778550c8d78.jpg

Lis Lucassen / Olga Hoekstra inclusief SCOOP!
Aan de op één na laatste tafel trof ik Olga Hoekstra, zij zat samen aan tafel met Isabel Peters. En toen bleek dus dat ik nog helemaal niets wist van het NA genre. Want het kwartje viel pas laat. Olga Hoekstra schrijft onder pseudoniem Lis Lucassen! Ze maakte het me ook wel moeilijk door naast haar NA serie Hitte, Razend en Zomer, ook haar eerder geschreven thriller (Dodenweg) neer te leggen (waarmee ze in 2014 de tweede prijs haalde bij de Hebban debuutprijs). Deze schreef ze onder haar eigen naam.

SCOOP - NIEUWS NIEUWS NIEUWS - SCOOP
De Hitte-Razend-Zomer serie bestaat nu uit drie delen, zit er nog meer in? Olga geeft aan dat er nog twee koppels zijn die ook mogelijkheden hebben, maar dan word ik verrast met een SCOOP:
Olga Hoekstra komt volgend jaar met een nieuw boek in een nieuw genre: Sportsromance, iets wat in Amerika hot is. Een boek met als basis IJshockey of American football, maar dan met Nederlands perspectief. a culture clash en bigger en better zegt ze zelf. Het kan alleen maar heel spannend en verrassend worden! Wij blijven het in de gaten houden en komen er zeker op terug!

Isabel Peters
Met Isabel Peters heb ik vrij kort gesproken. Zij is schrijfster van korte verhalen. Ze heeft nog geen eigen boek, maar haar verhalen zijn wel geplaatst in bundels. Eén YA-bundel, Magisch met paranormale verhalen heeft ze bij zich, die had ik ook bij Marijke F Jansen zien liggen en ziet er prachtig uit.

Kate Paris / Rian Sevenhuijsen
Tot slot Kate Paris (Rian). Zij schrijft haar boek onder pseudoniem, omdat eigenlijk alle Tinteling NA schrijfsters dat doen. En ook omdat ze verschil in genre wil laten zien. Ze heeft ook plannen voor een YA, maar om die twee genres niet te verwarren is dit een duidelijk onderscheid. Ook Rian is begonnen met het schrijven van een kort verhaal voor een schrijfwedstrijd. Het verhaal Het verleidingseffect werd geselecteerd, genomineerd en geplaatst in een verhalenbundel. Het verhaal was de basis voor het boek. De nachtclub in het verhaal is te zien als een rode draad die in beide verhalen terugkomt en die ook in een vervolgverhaal weer aanwezig zal zijn. Het vervolgverhaal zal dit najaar verschijnen in de verhalenbundel van Tinteling, met als thema Diversiteit. Het boek over de sommelier nam ik mee naar huis, gesigneerd, waar Kate Paris mij tipt om het te lezen met een goed glas wijn. Proost!

En mijn lootje? Helaas, die prijzen gingen aan mijn neus voorbij.

En daarmee was deze Tinteling middag voorbij. Mij restte nog de treinrit naar huis. Met de aantekeningen van negen mini-interviews, een lezing en een boekpresentatie in de tas was het terugkijken op een hele gezellige middag waar ik veel leuke, lieve, interessante en boeiende mensen heb leren kennen. Dames schrijfsters en Tinteling Romance: bedankt.

8d5f95f1d22ba98bfcbb3a5d15e74952.jpgReacties op: Romantic reads middag en boekpresentatie Kate Paris

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Brokers

Wendy Brokers

Moeder van vijf, verpleegkundige Neonatologie Geboortezorg en auteur (tot nu toe...

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara (1980) is dol op lezen, schrijven, en alles dat met letters te maken heef...

Marijke F. Jansen

Marijke F. Jansen

Marijke F Jansen (1986) is geboren in Dronten en schrijft al van jongs af aan. ...

Kate  Paris

Kate Paris

Kate Paris (pseudoniem) schrijft feelgood verhalen en romans. In 2017 is haar de...

Miranda Hillers

Miranda Hillers

Miranda Hillers (1971) schrijft New Adult-bestsellers, of zoals ze zelf haar ver...