Advertentie

Sterke vrouwen

op 08 maart 2018 door

Het is 8 maart 2018, internationale vrouwendag. Wij lichten vandaag 9 sterke hoofdpersonages uit en leggen uit waarom we voor haar gekozen hebben.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Marieke
Ik kies voor Miss Norma. Ze is 90 en er wordt kanker ontdekt. In plaats van behandeling kiest ze ervoor om met haar zoon en schoondochter een laatste roadtrip te maken door Amerika. Een powervrouw die kiest voor zichzelf en enorm geniet van de laatste maanden die haar nog gegund zijn.
Driving Miss Norma - Tim Bauerschmidt

Helma
Het eerste boek dat in mij opkomt als ik denk aan een powervrouw is De Naakte Waarheid. Een boek dat heel veel indruk op me heeft gemaakt. Het is een non-fictie boek waarin 30 vrouwen die kanker hebben of hebben gehad geportretteerd zijn en zich letterlijk en figuurlijk blootgeven in interviews en stijlvolle foto's. Het is een indringend, bijzonder ervaringsboek van vrouwen die ondanks hun vaak levensbedreigende ziekte vol van het leven genieten en daar nog middenin staan. Een levenshouding waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen en waarvoor een diepe buiging op zijn plaats is.
De Naakte Waarheid - Maria Genova, Lilian Schneider, Alice Bakker, Olga Hoekstra en Marina Nieuwenhuis

Janneke
Een vrouw waar ik diep van onder de indruk was, is Kimberly in Bijna thuis van Jean Kwok. Je leert haar kennen als elfjarig meisje als ze met haar moeder emigreert van China naar New York. Ze komen terecht in een vies, oud, onverwarmd appartement in Brooklyn dat ook nog eens vol met kakkerlakken en muizen zit. Ze gaat naar school en daarna meteen naar de fabriek waar haar moeder werkt. Ondanks al deze omstandigheden maakt ze haar huiswerk, doet ze het goed op school en probeert uit alle macht een beter bestaan op de bouwen voor haar en haar moeder. Een sterkere vrouw kan ik me niet voorstellen!
Bijna thuis - Jean Kwok

Renate
Moeilijk eigenlijk, maar ik kies voor Rita Stevens uit De verloren kinderen van Diney Costeloe.
Al op jonge leeftijd is Rita heel sterk en moedig, ondanks de straffen die ze krijgt blijft ze voor haar zusje Rosie zorgen, in de kindertehuizen en later in Australië. Als hun wegen scheiden blijft Rita hopen op een weerzien met Rosie.
Ook zorgt Rita dat ze een sterke volwassen vrouw wordt door alles uit het leven te halen wat erin zit en zich niet te verschuilen achter haar vreselijke jeugd.
De verloren kinderen - Diney Costeloe

Lore
Ik vind het ook moeilijk. De eerste twee namen die meteen in me opkomen zijn Cat uit De tijd van de vuurbloemen en Lily uit Nooit meer. Ondanks dat ik De tijd van de vuurbloemen nog niet uitgelezen heb kies ik toch voor Cat! Ondanks haar jonge leeftijd beslist ze om op eigen houtje te ontsnappen aan het bordeel. Ze weet helemaal niets van de rest van het land en loopt dan ook grote risico's. Toch beslist ze om deze beslissing door te zetten, erger dan in het bordeel zal het hopelijk niet worden. Ze vindt een onderkomen, maar ook hier loopt niet alles van een leien dakje. Als ze nog eens op de vlucht moet, geeft ze nog steeds de moed niet op. Ze blijft doorzetten om een goed leven te krijgen. Hiervoor bewonder ik haar echt.
De tijd van de vuurbloemen - Sarah Lark

Mandy
Mijn powervrouw is Pauline uit het boek Weet je nog van Virginie Grimaldi. Pauline wordt in de steek gelaten door haar man, die beweert dat hij niet meer van haar houdt. Ze besluit brieven aan hem te schrijven om hem terug te winnen. Als dat onmogelijk blijkt te zijn, dan besluit ze voor zichzelf te kiezen. In eerste instantie lijkt Pauline wat naïef, maar ondanks de vele dingen die ze mee maakt in haar leven en alle dingen die ze te verwerken krijgt, is ze totaal niet haatdragend, maar blijft ze erg liefdevol. Daar heb ik veel respect voor.
Weet je nog - Virginie Grimaldi

Marleen
De eerste powervrouw die in mij opkomt is Lily uit Nooit meer van Coleen Hoover. Dat boek heb ik afgelopen week uitgelezen voor een hot or not die binnenkort hier op Hebban verschijnt en ik wil nog niet al teveel over het boek zelf verklappen of wat ik er van vind natuurlijk. Maar dat Lily een echt sterke vrouw is wil ik in ieder geval alvast kwijt. Een prachtige sterke vrouw die ik helemaal in mijn hart heb gesloten!
Nooit meer - Colleen Hoover

Diana
Mijn heldin, daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is Katniss Everdeen uit de Hungergames serie. Zo'n moeilijk leven, zoveel lef en zo ontzettend veel strijdkracht. Meer woorden heb ik niet nodig.
De hongerspelen - Suzanne Collins

Sanne
Na een tip van Lore ben ik begonnen met het boek Zomernacht van Kristin Hannah. Hoewel ik het boek nog niet uit heb, weet ik nu al wat een sterke jonge vrouw Lexi is. Als kind krijgt ze veel te verduren. Haar drugsverslaafde moeder komt te overlijden en ze gaat van pleeggezin naar pleeggezin. Alsof dat nog niet erg genoeg is, krijgt ze als tiener, als ze eindelijk denkt te weten wat liefde is, een extra bult ellende er bovenop. Ondanks alles ontwikkelt ze zich tot sterke vrouw.
Zomernacht - Kristin Hannah

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Heb jij ook een boek gelezen met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon? Wie wil jij vandaag in de spotlight zetten? Laat het weten in een reactie onder deze blog.Reacties op: Sterke vrouwen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marina Nieuwenhuijs

Marina Nieuwenhuijs

Mijn naam is Marina Nieuwenhuijs. In 2009 ben ik intensief begonnen met fotograf...

Alice Bakker

Alice Bakker

Alice Bakker is auteur en tekstschrijver. Samen met Elly Godijn schreef ze de ro...

Olga Hoekstra

Olga Hoekstra

Ik schrijf verhalen. Je kunt ze lezen. Of kopen. In de vorm van een boek. Met ee...

Maria Genova

Maria Genova

Maria Genova werd geboren op 12 januari 1973 in Bulgarije en groeide op in Plovd...

Lilian Schneider

Lilian Schneider

Lilian Schneider (1965) auteur van de thrillers: Een wreed voorjaar (2018) Ui...