Valentijn? Valentijn! Het is Valentijnsdag

op 14 februari 2019 door

Elk jaar op 14 februari is het Valentijnsdag. Het idee is om je 'geheime' liefde te laten weten dat je van hem of haar houdt door middel van een romantisch kaartje. Maar volgens de winkeliers moeten we vooral flink gaan shoppen, hartvormige ballonnen, hartvormige dozen bonbons, lieve knuffels met hartjes, alles is roze en rood en mierzoet. En zelfs auteurs maken er gebruik van in hun verhalen. Waar komt dat gebruik van Valentijnsdag toch vandaan?

 - door Marieke

c88ec7bb9f6baf5c6660c5688f245f2e.jpg

Een stukje geschiedenis

Om de oorsprong van Valentijnsdag te vinden, moeten we een stukje terug in de tijd. Het was namelijk Paus Gelasius die de naam van de Heilige Valentijn verbond aan 14 februari en dat was in het jaar 496!

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee Christelijke martelaren, een priester in Rome en een bisschop in Terni die beide in de derde eeuw werden gedood. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon, maar over Sint-Valentijn is biografisch niets bekend. De gewoontes van Valentijnsdag hebben verder ook niets te maken met het leven van deze heiligen.

Het begin van het Valentijnsfeest stamt uit de 18e eeuw. Vermoedelijk om een ouder Romeins vruchtbaarheidsfeest, Lupercalia te vervangen dat op 15 februari werd gevierd ter ere van Juno (de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk) en Pan (de God van de natuur). Hier werden de namen van alle ongehuwde meisjes in een bak gegooid en ongehuwde mannen mochten dan een naam trekken en zo werden deze twee personen gekoppeld voor de tijdsduur van het feest. Het was diezelfde paus Gelasius die in 496 dit 'heidense feest' verbood. Maar afgezien van dit gegeven is er geen verband tussen het ontstaan van Valentijnsdag en het afschaffen van dit feest.

Valentijnsdag als romantisch feest 

Het Valentijnsfeest van de romantische liefde vindt zijn oorsprong in een gedicht van Geoffrey Chaucer. In zijn gedicht Parliament of fowls komen de volgende regels voor:

For this was on seynt Volantynys day

Whan euery bryd comyth there to chese his make

'Want dit was op Sint-Valentijnsdag

Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen'

Verder zijn er diverse legendes die de basis zouden kunnen zijn voor Valentijnsdag. Zo is er het verhaal van Sint-Valentijn die zich niet wilde bekeren tot het heidense geloof van de Romeinen, maar die vasthield aan het Christendom en ter dood werd veroordeeld. Vlak voor zijn dood verrichtte hij  nog een wonder door de blinde dochter van de cipier te genezen.

In een ander verhaal uit een latere periode was het een priester Valentijn die stiekem jonge mannen trouwde. Er was een wet van Claudius II dat jonge mannen niet mochten trouwen, omdat ze dan slechtere soldaten zouden zijn. Claudius kwam achter de daden van Valentijn en die werd natuurlijk gearresteerd en ter dood veroordeeld.

Het eerst genoemde verhaal van Sint-Valentijn heeft in een andere legende nog een staartje (waar geen enkele historische basis voor is). De avond voor de executie stuurde Valentijn een "Valentijnskaart" aan de blinde dochter van cipier Asterius, getekend met "Van jouw Valentijn". En het was het kaartje dat ervoor zorgde dat de blinde dochter weer kon zien en het kaartje zelf kon lezen!

Is het niet een geweldig verhaal?

(bron Wikipedia)

Traditie in Nederland 

Waar de traditie van Valentijnsdag eens draaide om het anoniem versturen van liefdesuitingen per post (kaarten of rozen), draait het inmiddels vooral om het geven van cadeaus. Ook de anonieme kaarten zijn vervangen door kaarten met naam. De oudste Valentijnskaart is te vinden in het British museum en stamt uit 1400. 

In Nederland is Valentijnsdag eigenlijk pas in opkomst sinds 1990. Daarvoor was er niet veel. Het waren enkel de bloemenleveranciers die merkten dat rond 14 februari de zaken met het buitenland goed liepen. Ze probeerden om ook de Nederlanders zover te krijgen dat ze op 14 februari een bloemetje zouden geven, maar het kwam niet van de grond. Ook latere pogingen mislukten

Het waren van ook niet de bloemisten, maar de kranten die Valentijn populair maakten door middel van een Valentijnsrubriek in de krant. Dat werd een groot succes en een jaar later werden er twee miljoen kaarten en pakketten verzonden. Dat het in de jaren 90 wel lukte heeft ook zeker te maken met de groeiende welvaart. Er was echter ook direct kritiek; men vond het een materialistisch feest, bedacht door de winkeliers. Hoewel je het niet zou verwachten gezien alle commercie in deze tijd, neemt de populariteit van Valentijnsdag met het jaar af.

(bron Historiek)

c88ec7bb9f6baf5c6660c5688f245f2e.jpg

De dames van Feelgood en Valentijnsdag

Je zou denken dat de Feelgood Club een groot voorstander is van Valentijnsdag. Romantiek, rozen, liefde het is helemaal in hun straatje. Maar niets is minder waar, de dames zijn echt wel romantisch ingesteld, maar vinden een dag in het jaar gewoon veel te weinig. Het hele jaar romantiek! Daar lopen zij pas echt warm voor.
Toch kunnen we niet om deze dag heen en daarom geven wij jullie een ultieme Valentijnsleestip. Gewoon omdat het kan.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Marleen:
Ik heb een beetje een gemengd gevoel over Valentijnsdag. Aan de ene kant vind ik het commercieel en een beetje overdreven, maar aan de andere kant heb ik wel een hele goede herinnering aan een Valentijnsdag van acht jaar geleden (iets met 40 witte tulpen) en vroeger kreeg ik ook altijd een klein cadeautje van mijn ouders. Al een paar jaar vieren wij zelf geen Valentijnsdag, dus dat is ook wel de reden dat ik er niet meer zo veel mee heb.

Mijn ultieme Valentijnstip? Om mijn tekstje van hierboven te ondersteunen moet ik dan eigenlijk wel voor een hate-love boek gaan (en die zijn stiekem gewoon heel erg leuk om te lezen) en dan is mijn ultieme favoriete Ondenkbaar van Christina Lauren, het eerste deel in de steamy Stouter-reeks. Zo heerlijk hoe de haat voor elkaar uiteindelijk heel erg mooi overgaat in pure, allesoverwinnende liefde!

Diana:
Ik heb niet zoveel met Valentijnsdag, niet omdat ik het geen mooie dag vind, maar omdat ik een week ervoor jarig ben en ik het onzin vind om zo snel daarna weer een cadeau 'te moeten krijgen'. Toch is het voor mij een dag om net even wat langer stil te staan bij het leven dat ik met mijn man heb. Een soort van besefmoment van hoe mooi ons leven samen is. Vorig jaar zijn we uit eten gegaan met mijn schoonouders in ons dorp, dat was fijn en gezellig. Dit jaar blijven we denk ik samen thuis en ga ik de keuken in om heerlijk voor ons te koken. Het is voor mij een dag om samen te zijn met lief en echt even aandacht voor elkaar te hebben, want dat is soms lastig in een leven waarin je allebei rent.

Mijn Valentijnstip? Lastig. Mijn man en ik hebben een sterke band. We liggen niet altijd op één lijn, maar kunnen overal samen over praten en alles tegen elkaar zeggen. Ik denk dat onze liefde mede daarom onverwoestbaar is, ook al is het niet altijd makkelijk. Een liefde waarin je elkaars steun en toeverlaat bent en ook als je niet bij elkaar bent (om wat voor reden dan ook) voor elkaar zorgt. Een boek dat hét gevoel van mijn relatie beschrijft is P.S. ik hou van je van Cecelia Ahern. Dit hartverwarmende, maar ook droevige verhaal, doet me heel erg denken aan de relatie die ik nu heb. En ik ben ervan overtuigd, ik heb ook zo'n Gary.

Renate:
Valentijnsdag daar heb ik nou echt helemaal niks mee, eigenlijk vind ik het vooral een feestje voor de commercie.
Vroeger met het bijbaantje bij de kweker, was het altijd wel heel druk rond die tijd, werden een hoop plantjes verkocht. Jaren geleden moesten mijn verstandskiezen eruit, toen is de helft er op Valentijnsdag uitgehaald, stomme is dat je dat dan daardoor wel weer onthoud.
Je kan tegenwoordig al geen winkel in lopen in januari zonder al dood gegooid te worden met spulletjes voor Valentijn!
Zeg wel altijd op mijn werk dat ik weer voor de brievenbus ga zitten wachten voor de post, maar dat is maar gekheid natuurlijk, ook komt de plaatselijke voetbal club altijd het weekend voor Valentijn langs om plantjes te verkopen en dat vind ik dan wel weer heel leuk, gelijk ook weer leuke plantjes in huis!

Mijn tip is Hoe je verliefd wordt op een zwerver die in de bosjes woont van Emmy Abrahamson, omdat eigenlijk gewoon een grappig boek is, maar ook laat zien dat de wegen van de liefde ondoorgrondelijk zijn.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Mandy:
Met Valentijnsdag heb ik niet zo veel op. In het begin van een relatie is dat allemaal erg leuk en spannend, maar na zeven jaar zijn andere dingen en andere dagen belangrijker geworden dan Valentijnsdag. Wij doen dan ook niks op die dag. Er zijn genoeg andere dagen om elkaar te laten zien hoe lief je elkaar vindt.

Wel ben ik een romanticus en daar horen natuurlijk ook romantische boeken bij. Mijn tip voor deze Valentijnsdag is dan ook: Winters paradijs van Sarah Morgan. Dit boek weet een ontzettend lekkere sfeer op te roepen. De witte wereld die wordt geschetst met alle romantiek en de dingen die er bij horen (schaatsen, warme chocolademelk, rijden op een arrenslee, sledehonden) zijn bijna jaloersmakend. Een heerlijk boek om rond of op Valentijnsdag te lezen.

Nathalie:
Ik heb niet zo veel met Valentijnsdag en zie het alleen maar als iets commercieels. Waarom voor deze dag opeens 2 keer zoveel aan bloemen e.d. betalen als je je lief ook op andere dagen kan laten zien dat je van elkaar houdt?

Maar ik geef graag tips over romantische boeken.
Zo tip ik 19% kans op geluk van Yvanka van der Zwaan. Een romantisch boek over daten en de ware liefde vinden.

Sanne:
Wat een nuchtere Hollandse meiden zijn we toch. Maar ook ik heb hetzelfde, het draait voor mij niet om die ene dag. Toch hoop ik stiekem dat die man van mij besmet raakt met een of ander romantisch virus en me ontzettend weet te verrassen. Vaak regelen we wel iets voor elkaar, maar meer iets met een knipoog.

Een boek boordevol liefde die zorgt voor een extra warme Valentijnsdag raad ik je Mijn verlangen aan van Jodi Ellen Malpas.

Helma:
Ook bij ons thuis weinig animo voor Valentijnsdag, of liever gezegd totaal niet. Eerlijk gezegd: ik vind het totale onzin om op een speciale dag iets romantisch te doen. Het is toch veel leuker als je zomaar eens verrast wordt, zonder dat je iets verwacht? En zeker met een volkomen a-romantische man, is dat dan extra verrassend, haha. We zijn al 33 jaar bij elkaar en ik zou hem nog voor geen goud willen missen. Dus wij hebben echt geen Valentijnsdag nodig om die liefde voor elkaar te bevestigen.

Ondanks dat ik ook niet zo romantisch ingesteld ben, lees ik wel graag romantische boeken. Mijn tip voor Valentijnsdag is: De kleuren van het leven van Lorraine Fouchet. Een boek dat ik samen met Marieke voor een buddyread las. Het is een hartverwarmend en soms ontroerend boek met kleurrijke niet alledaagse personages in een heerlijke Franse, bijna melancholische, setting.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Marieke:
Valentijnsdag doet me niet zo veel. Ik vind het veel leuker om eens, buiten een 'standaard'-dag verrast te worden. Maar ik vind de aankleding van de winkels wel altijd erg leuk met hartjes en rode ballonnen enzo.

Mijn ultieme Valentijnstip is: Wat het hart kan horen van Jan-Philipp Sendker. Het is een prachtig liefdesverhaal dat dochter Julia te horen krijgt als ze afreist naar Birma voor informatie over haar vader. Ik schreef in mijn recensie: "Een liefdesverhaal dat mooi en puur is. [..] je wordt betoverd door liefde die alles overwint."

Janneke:
Helaas, ook bij mij betekent Valentijnsdag niet zo veel. Sterker nog mijn vriend gaat 's avonds gewoon trainen en ik moet naar de tandarts dus de romantiek is ver te zoeken haha!

Maar een leuke romantische leestip heb ik wel! Van mijn favoriete feelgoodauteur Nicholas Sparks! Vorige maand las ik samen met Lore Leven voor de liefde en heb er weer enorm van genoten! Meer hierover lees je in onze buddyread.

Lore:
Net zoals alle anderen heb ik eigenlijk helemaal niets met Valentijn. Bij ons is het een dag zoals alle andere. Het gaat dus gewoon voorbij als een gewone werkdag en 's avonds zal er nog heel wat gewassen en gestreken worden, niet echt romantisch.

Ik vond het moeilijk om een ultieme Valentijnstip te kiezen. Uiteindelijk kwam ik uit op Baguette met jam voor twee van Wendy Brokers. Je komt al helemaal in de zomerstemming, wat bij dit goede weer natuurlijk ook geen probleem is.

c88ec7bb9f6baf5c6660c5688f245f2e.jpg

Wat hebben jullie met Valentijnsdag? Gaat er iemand romantisch uit eten of hangt je huis vol met ballonnen? Of heb je ook niet zoveel met Valentijnsdag, maar heb je nog wel een geweldige boekentip? Wij zijn benieuwd, laat je reactie achter onder deze blog.Reacties op: Valentijn? Valentijn! Het is Valentijnsdag

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken