Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat vindt de Feelgood club van...? De Historische roman

op 11 februari 2018 door

Deze maand staat de historische roman in de spotlight op de Feelgood spot. Daarom in deze blog de mening van de dames van de Feelgood Club over de roman waarin een stuk geschiedenis is verweven.

- door Marieke

De Historische roman, een roman waarin waargebeurde stukken geschiedenis en/of bestaande personages uit het verleden een rol spelen. Verwerkt in een fictief verhaal komt daar ook romantiek, liefde, avontuur en drama bij kijken. Niet elk verhaal met een stuk geschiedenis wordt aangeduid als historisch, maar er is veel, heel veel.
1a8042b151d892efe6808f4d940d9ea7.jpg

Wat vinden wij van de historische roman?

dedb0391790770b38c8a0ceac1eae290.pngMarleen:
Ik lees eigen zelden historische romans terwijl ik ze vaak wel heel erg tof vind! Vooral boeken die zich rondom de tijd van Jane Austen (met bijv. Pride & Prejudice) afspelen vind ik fantastisch, want ik hou van kostuumdrama's. Ook erotische historische romans doen het bij mij goed (bijv. van Sylvia Day), maar daar zijn er helaas niet zoveel van. Misschien toch maar vaker zo'n boek oppakken. Maar ja, too many books and way too Little time!

dd9ea0701be9c535299e2e35054a77ac.jpgDiana:
Ik ben gek op historische romans, toch lees ik ze gek genoeg niet zo vaak. Dat komt omdat ik er niet direct naar op zoek ben. Ik hou van geschiedenis. Ik vind het heel bijzonder hoe de wereld zich heeft ontwikkeld en wat er gebeurd is de afgelopen decennia. Vroeger had ik dat helemaal niet - ik lette dan ook nooit op tijdens de geschiedenislessen. Nu vind ik dat stom van mezelf, want ik hunker juist naar de informatie die ik toen kreeg. Ik heb al veel boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen en heb nu - volgens mij - een boek liggen over de Eerste Wereldoorlog. Ik weet wat er toen speelde, dus ik kijk uit naar het verhaal en hopelijk wat verdieping. Vorig jaar las ik De geheime vrouw van Gill Paul en daarin werd het verhaal van tsarin Tatiana uit Rusland verteld. Ik wist niet zoveel over die periode en de combinatie van roman en geschiedenis was voor mij echt een perfecte combi. Ik kijk dan ook enorm uit naar het tweede boek van deze schrijfster, dat het verhaal vertelt over het koningshuis in Engeland vroeger. De maand van het historische boek maakt wel dat ik meer nadenk over het lezen van historische romans. Nu alleen nog uitvoeren.

fba6d2aba53dc2191b489421c4e5f2d8.jpgNathalie:
Ik lees amper historische romans. Meestal spreken ze me vooraf niet zo aan en ik lees ook veel liever vlot geschreven contemporary boeken.
Maar voor af en toe vind ik een historische roman soms ook wel leuk voor de afwisseling.

47acd513af9f7c398448169ada3ede30.jpgHelma:
Ik lees graag romans met twee tijdlijnen. Ik vind het leuk dat er een mooi fictief verhaal verwerkt wordt rondom een historisch feit. De laatste die ik gelezen heb was De zeven zussen, waarin de bouw van het grote Christusbeeld bij Rio deel uitmaakt van de tweede verhaallijn. Maar ik vind ook romans die in het verleden spelen erg leuk om te lezen. Daar hoeft dan niet per se een historisch feit aan toegevoegd te worden, maar ik vind het wel fijn als de tijdsgeest goed wordt weergegeven. Ik ben nu bijvoorbeeld nog bezig in het derde deel van de Cynster-zusjes-trilogie. Het is een heerlijk wegleesboek, maar geeft een goed beeld van het leven van de Engelse adel aan het begin van de 19e eeuw.

a448c9b6a9ff167e76f036f01233c1ae.jpgRenate:
Historische romans lees ik wel graag, maar ik lees ze wel te weinig. Alles waar geschiedenis in zit vind ik al gauw hieronder vallen, dus dan lees ik ze veel. Maar wil zeker meer lezen wat echt onder historische romans vallen. Heerlijke boeken.

211da3018960141957bfe12f310eef76.jpgMandy:
Ik vind het heel fijn om historische romans te lezen! Ik hou van boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar ook boeken over steden zoals New York en Parijs uit de vorige eeuw lees ik graag. Geschiedenis over Nederland vind ik ook zeer interessant! Ik hou van fictie verweven met feiten; zo is het lezen nog steeds ontspannen, maar leer ik tegelijkertijd dingen bij.

6ec5fe51fce7a6447581bb92db74e262.jpgJanneke:
Ik lees heel graag historische romans. Vroeger wilde ik graag geschiedenis studeren, dus die interesse is er voor mij altijd al geweest. Ik vind het leuk als een verhaal gebaseerd is op historische feiten, maar dat er wel een mooie roman van is gemaakt. Bijvoorbeeld Tussen rang en stand van Marja VisscherUit liefde, meneer Tuschinski van Tanya Commandeur en Zussen van Versailles van Sally Christie Ook heb ik al veel boeken gelezen die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Titels die een grote indruk op mij hebben gemaakt zijn bijvoorbeeld De lege stad van Simone van der Vlugt , 28 dagen van David Safier en De pruimenboom van Ellen Marie Wiseman.

Daarnaast vind ik ook de boeken van Jane Austen en Elizabeth Gaskell geweldig! Gaskell's roman North and South speelt zich af tijdens de industriële revolutie en heeft een enorme indruk op mij gemaakt. En de BBC-verfilming is ook zeker een aanrader!

311a1de71dc0327ce35abfda0a946031.jpgMarieke:
Heerlijk die boeken, zowel die geheel in de geschiedenis spelen, alswel de boeken die deels 'nu' en deels in het verleden spelen. Ik kan erg genieten van de omschrijvingen van Amsterdam in de Gouden eeuw, of een reis op een VOC schip. Daar waar ik vroeger een hekel had aan geschiedenis, vind ik het nu geweldig om over te lezen.
Of het nu gebaseerd is op waargebeurde feiten, of een compleet fictief verhaal dat zich in het verleden afspeelt, het maakt mij niet uit. Het verdwalen in het verleden is heerlijk. Een van de boeken die ik meerdere keren heb gelezen is De stam van de Holebeer van Jean M Auel. Historische fictie, zo mooi. De serie heb ik nog steeds, deel vier vond ik erg langdradig, deel vijf was weer prachtig en het arme deel zes ligt nog steeds ongelezen in de kast.

5e3bf7245b102efb4dc4cd7e126767f2.jpgLore:
Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een historische roman gelezen. Voor deze maand staat mijn allereerste historische boek op de planning, namelijk roeien naar Volewijck. Wat ik ervan vond lees je snel in onze buddyread.
Maar ik zag een historische roman eerder als een boek waarin echt waargebeurde geschiedenis is zit. Maar boeken met twee tijdlijnen zoals van Corina Bomann lees ik wel heel graag! Daar zit ook wat geschiedenis in, hoewel niet echt waargebeurd.

de4d22254c20777436a8e6a7823eb20d.jpgSanne:
Dol ben ik op historische romans. Dat begon als klein meisje al met boeken over de WOII. In mijn beleving heb ik alles wat ik kon krijgen hierover gelezen. Wat later las ik Dagboek van een Geisha, een tip van mijn boekenliefhebbende oma, en De laatste concubine van Lesly Downer.

In eerste instantie vond ik historische boeken vooral intrigerend als ze op waargebeurde feiten waren gebaseerd en in het nawoord nog het een en ander werd verklaard. Daarmee duurde het boek een stukje langer. Maar al snel kwam ik er achter dat historische romans die niet waargebeurd waren, maar zich bijvoorbeeld alleen afspelen in een bepaalde periode net zo fijn zijn. Ik ben best een sentimenteel typje en vind het jammer dat bepaalde dingen met het verstrijken van de tijd verloren gaan of dat ik het niet ken omdat ze niet uit mijn tijd komen. Met de historische roman kan ik terug in de tijd en krijg ik toch een beeld van hoe het vroeger moest zijn geweest.
Een favoriete tijdsperiode heb ik niet meer. Ik vind het knap wanneer een auteur me zo weet mee te sleuren, dat ik alles om me heen vergeet. Dat lukt alleen wanneer alles in een boek klopt.
Boeken waar ik erg van heb genoten en die me zijn bijgebleven zijn Een lied voor Achilles van Madeline MillerDe reiziger van Diana GabaldonEen vrouw in Havana van Susana López Rubio en niet te vergeten de boeken van Corina Bomann en dan in het bijzonder De Jasmijnzussen.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Historische boeken zijn voor een aantal van ons een feestje om te lezen. Maar dat smaken verschillen blijkt ook binnen de Feelgood club, want niet iedereen pakt even graag zo'n boek op. Waargebeurde verhalen, of fictie, het laat ons kennismaken met vervlogen tijden en laat ons even wegdromen met het veilige idee dat we zo weer kunnen terugkeren naar onze vertrouwde 21ste eeuw.

Zitten er nog leestips tussen voor jou?Reacties op: Wat vindt de Feelgood club van...? De Historische roman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Sylvia Day

Sylvia Day

Sylvia Day is een Amerikaanse schrijfster. Ze publiceert zowel onder haar eigen ...

Gill Paul

Gill Paul

Gill Paul schrijft naast fictie ook historische non-fictie. Ze groeide op in Gla...

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley werd in 1965 in Ierland geboren, en na een vroegere carrièr...

Marja Visscher

Marja Visscher

Marja Visscher (Rotterdam, 1951) is journalist en woont sinds haar huwelijk in K...

Tanya Commandeur

Tanya Commandeur

Tanya Commandeur werd op 11 december 1969 geboren in Haarlem, volgens haar oma ...

Gesponsorde boeken