Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We love Indie met Björn Peeters + WINACTIE

op 05 oktober 2018 door

Selfpubbers, of ook wel indie-auteurs genoemd, houden het hele proces van schrijven, publiceren en verkopen geheel in eigen hand. De Feelgood Club draagt de indie-auteur een warm hart toe en biedt ze graag een podium in een serie artikelen waarin Nathalie ze een aantal vragen voorzet en jou de mogelijkheid geeft om hun boek te lezen in een lezers buddy read.

Vorige keer maakten we kennis met indie-auteurs Jeske Meinema, Liz Hartevelt, Saskia Oudshoorn, Simone Lucchesi en Claudia Vanzegbroeck.

In oktober stellen we je voor aan Belgische selfpubber Björn Peeters. Hij heeft al vele indie-boeken op zijn naam staan en schrijft naast Feelgood ook Fantasy.

- door Nathalie -

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

  

Wie is jouw grote schrijversvoorbeeld?

De helderheid en finesse waarmee Arthur Conan Doyle schrijft, spreekt mij sterk aan. Het verhaal komt steeds op de eerste plaats bij hem, en niet de stijl. Hij kan geweldig scènes en personages tot leven brengen. Ik bewonder ook Jens Peter Jacobsen, die scènes schrijft alsof het schilderijen zijn. Heel sfeervol. Ook hoe hij de diepe ziel van zijn personages blootlegt, echt heel bijzonder. En dan zijn er Lucille Maud Montgomery en Laura Ingalls Wilder, die beide heel sfeervol over het dagelijkse leven schreven.

Ben jij zelf een romanticus?

Mijn vrouw en ik daten één keer per week. We maken dan bewust tijd voor elkaar. Dan doet de sfeer er voor mij toe. De tafel gedekt. Een fles wijn om te delen. We eten in onze keuken, want boven slaapt ons zoontje. En toch vind ik het belangrijk om goed gekleed ten diner te verschijnen. Maar op een ander moment is het wel eens: "Hee schat, je ziet er heet uit in dat kleed." en dan wordt het leuk zonder dat het echt romantisch wordt.

Wat betekent Feelgood voor jou?

De warme sfeer van een verhaal. Gezelligheid. Geborgenheid, in de zin dat je als lezer weet dat je in goede handen bent bij de auteur. Dat je niet op pagina zeventig met een gruwelijke moord geconfronteerd wordt. Een leeservaring die je met een goed gevoel achterlaat. Persoonlijk vind ik humor daarbij onontbeerlijk.

Jij hebt al veel boeken op jouw naam staan in diverse genres. Welke van jouw boeken beveel je ons feelgood liefhebbers aan?

Veel van mijn boeken zijn cross-genre. Hartendiefjes bijvoorbeeld, heeft elementen van een mysterie. Maar het verhaal is zo charmant en gezellig dat feelgood fans er volgens mij zeker van zullen genieten. Het eerste boek in de reeks heet: De Ontvoering Van Anaïs. Die titel klinkt te serieus. Een meisje van zeven ontvoert een meisje van vijf, Anaïs? Op haar eigen verzoek nota bene. Het boek vertelt daarna over het dagelijkse leven in het nieuwe gezin waar Anaïs terecht komt. De laatste scène in het boek is zo warm en grappig, dat je het boek met een glimlach neerlegt.

Indien het iets pittiger en gekker mag zijn, dan is Op Kot Met Jentel ook een goede kandidaat. Een groepje vriendinnen die samen op kamers gaan en hun weg zoeken in het leven. Veel humor en een beetje drama. Na een paar boeken, naarmate de meisjes volwassener worden, komt er ook meer romantiek aan te pas. Maar zoals ik al zei, het is een pittige reeks. Er komt wel eens een grap in voor die kan doen blozen.

Indien een open einde oké is, dan is De Legende Van Are En Dina zeker de moeite waard om eens te proberen. Een liefdesverhaal in de Fantasy wereld van Ictiluni.

Blijf uit de buurt van de Infinitus Memorias reeks; die is erg duister. Tenzij je naast feelgood ook graag horror leest. Maar wees gewaarschuwd.

Als zich nu een uitgever bij jou zou aanmelden. Zou je dan blijven selfpubben, of toch naar een uitgever overstappen?

Indien het om vertaalrechten gaat, zou ik een licentie verlenen. Verder zie ik geen enkele reden om met een uitgever in zee te gaan.

Hoe ziet jouw schrijfproces voor het schrijven van een boek eruit?

Muziek, aangepast naargelang het soort verhaal. Iets te drinken. Deur op slot zodat ik niet word gestoord. En dan schrijven. Af en toe rechtstaan om een snack te eten. Dan weer schrijven. Zo gaat het zes dagen per week voor mij. Zondag is een rustdag.

Ontwerp je jouw covers zelf, of besteed je dat uit.

Covers ontwerpen is leuk, en ik doe de mijne allemaal zelf. Het gebeurt dat ik voor een kortverhaal éérst de cover maak, en dan het verhaal schrijf. Op die manier schrijf ik verhalen waar ik anders niet op zou komen. Maar dat heb ik tot nu toe nog niet voor een boek gedaan.

Heb je naast het schrijven nog een andere baan/bezigheden, en zo ja, wat doe je?

Een zoon opvoeden en een echtgenoot zijn voor mijn vrouw. Naast schrijven is mijn gezin de hoeksteen van mijn leven.

Je bent naast schrijver ook je eigen uitgever. Wat vind jij het leukste in het uitgeefproces, en wat vind jij de minder leuke kant, of het moeilijkste van alles zelf doen?

Een van de leukste momenten wat betreft het uitgeven: wanneer je het boek in handen hebt, na al het werk dat je er in hebt gestoken, en je ziet dat het goed is. Je eigen verhalen opnieuw lezen en op zoek gaan naar fouten is niet het meest leuke werk. Maar ook dat moet gebeuren.

Velen dromen ervan om een eigen boek te schrijven, maar komen er niet aan toe. Wat zou jij diegenen willen zeggen/meegeven?

Er is geen geheim aan een boek schrijven. Je zet je neer en schrijft. Je doet het of je doet het niet. Beide zijn prima. Als je het echt wilt, dan maak je tijd. Ik schreef jaren geleden 's ochtends vroeg op café, vlak voor ik naar mijn stageplaats vertrok. Als je schrijft, geniet er dan van.

0b5c1ee2aeb3e0539b7f307325ce2c8b.jpg

Pitch voor De ontvoering van Anaïs:

Eén droef klein meisje. Eén heel bijzonder Parijs gezinnetje. Een goede match?

WINACTIE

Ben jij al nieuwsgierig geworden naar een van Björn Peeters boeken en wil je De Ontvoering van Anaïs lezen voor onze Feelgood Club?

Wij bieden twee lezers de mogelijkheid om De Ontvoering van Anaïs te lezen en het in een buddy verslag te bespreken.

Plaats voor 15 oktober a.s. onder dit artikel een reactie waarom jij de aangewezen persoon hiervoor bent. Als je uitgekozen wordt, verplicht je je wel om het boek in de vorm van een buddy read te bespreken en binnen drie weken na ontvangst van het boek een lezersrecensie van minimaal 150 woorden te plaatsen op Hebban.nl. Jullie buddy read verslag wordt als een Feelgood Club-artikel op onze spot geplaatst.

Lastig? Welnee, gewoon een keer proberen en we staan je graag met raad en daad terzijde.

f89d4f8d9912360b660a1ac5fbedcdb6.jpg

Houd vanmiddag ook onze spot in de gaten. We hebben dan een verrassing voor jullie.Reacties op: We love Indie met Björn Peeters + WINACTIE

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bjorn Peeters

Bjorn Peeters

Björn Peeters is auteur van meer dan twintig boeken, waaronder die in de Episch...