Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We love Indie met Liz Hartevelt + WINACTIE

op 20 juni 2018 door

Selfpubbers, of ook wel Indie auteurs genoemd, houden het hele proces van schrijven, publiceren en verkopen geheel in eigen hand. Hebban Feelgood Club draagt de Indie auteur een warm hart toe en biedt ze graag een podium in een serie artikelen waarin Nathalie ze een aantal vragen voorzet en jou de mogelijkheid geeft om hun boek te lezen in een lezers buddy read.

Vorige keer maakten we kennis met Indie auteur Jeske Meinema. Omdat het deze maand Steamy juni is stellen we je nu voor aan Liz Hartevelt. Zij schrijft New adult en Ongetemd is haar steamy debuut.

- door Nathalie -

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Het is deze maand steamy maand. Welk steamy boeken zijn jouw guilty pleasures?

Eigenlijk heb ik best wel wat favorieten, zoals de Beneath-serie van Meghan March. Die vond ik behoorlijk steamy. En Wild van Adriane Leigh, die vond ik ook erg goed.

 Welke new adult auteurs zijn jouw grote voorbeelden?

Sowieso Colleen Hoover. Ik vind dat een schrijfster die precies op de juiste manier zware onderwerpen vertelt zonder dat ze te zwaar zijn. Ik houd wel van boeken die niet alleen maar luchtig zijn, maar ook niet alleen maar zwaar. Voor mij heeft Colleen precies de goede balans gevonden. Ook vind ik haar als een heel leuk mens overkomen online.

Verder vind ik Sarina Bowen (in Nederland nog niet zo bekend, omdat ze niet vertaald is) ook erg goed, omdat zij precies hetzelfde doet als Colleen: zware onderwerpen met humor vertellen zonder dat het probleem niet serieus genomen wordt.

Maar ook Elle Kennedy (pas is haar boek De deal vertaald) vind ik goed. Ze schrijft wel iets te luchtig voor mij meestal, maar ze weet humor zo goed in haar boeken te verwerken en haar mannelijke personages vind ik zo levensecht overkomen. Dat wil ik ook!

 Wat betekent feelgood voor jou?

Feelgood is voor mij een boek dat goed afloopt en waar je een goed gevoel van krijgt. Vrij letterlijk dus, haha. Hoe moeilijk de personages het ook hebben, je weet dat het goed komt. Het is ook een beetje een ontsnapping uit het echte leven waar helaas lang niet altijd alles goed komt. Was dat maar zo.

 Ongetemd is jouw debuut en onlangs verschenen. Kan je ons iets vertellen over het boek?

Ongetemd vertelt het verhaal over Riley en Arabella, twee jonge mensen die allebei voor een nieuwe fase in hun leven staan en elkaar ontmoeten. Zonder dat ze het weten, hebben ze veel steun aan elkaar.

Arabella gaat studeren in Utrecht, terwijl Riley moet beslissen wat hij wil gaan doen met zijn leven. Daarnaast hebben ze allebei de nodige bagage meegenomen uit hun verleden. Dat moeten ze een plekje zien te geven om zich verder te kunnen ontwikkelen en om elkaar te kunnen vertrouwen.

Het verhaal is geschreven vanuit Arabella en Riley en wisselt (bijna) elk hoofdstuk van perspectief, zodat je als lezers beide personages goed leert kennen. Zelf vind ik dat meestal erg fijn als lezer. En ook als schrijver vind ik het fijn, omdat ik denk dat personages daar gelaagder van worden.

Het verhaal speelt zich af in Utrecht en er zitten een aantal herkenbare dingen in. Zo gaan de personages weleens naar de Florin, een pub die echt bestaat. Ik vind het leuk om herkenbare dingen erin te stoppen die lezers misschien zullen herkennen.

Ik koos voor Utrecht, omdat ik er vlakbij woon en het toch eigenlijk wel een beetje mijn stad is. Ik heb er weliswaar nooit gewoond, maar ben er wel geboren en kom er best vaak. Of zoals ze in Utrecht zeggen: Utreg, me stadsie.

Overigens zitten er ook niet-bestaande plekken in, zoals de Last Renegade Club. De naam is trouwens gebaseerd op het laatste album van een van mijn favoriete bands: Last Young Renegade van All Time Low.

Maar er zitten meer dingen in waar muziek de inspiratie voor was. Zo heb ik de naam Arabella van het gelijknamige nummer van de Arctic Monkeys. Toen ik hem hoorde, wist ik meteen: dit klopt, deze naam moet het worden.

 Hoe lang heeft het schrijfproces van Ongetemd geduurd?

De eerste versie schreef ik in 2 maanden en dat is echt heel snel. Het herschrijven duurde zo’n 8 maanden en de redactie daarna ook 2 maanden, dus totaal 12 maanden.

 Overigens niet allemaal achter elkaar, want die eerste versie schreef ik al in 2015 en heb ik eerst een tijd op verhalensite Wattpad gehad. Toen ik over de 1 miljoen reads heen ging, begon ik te denken dat ik het verhaal ook uit kon gaan geven.

 Waarom heb je besloten om in eigen beheer te gaan uitgeven?

New Adult is best een lastig genre in Nederland om uitgegeven te krijgen en helemaal als het origineel Nederlandstalig is. Er zijn wel een paar Nederlandse auteurs die bij een reguliere uitgever zitten, maar helaas zijn dat er maar een paar.

 Daarnaast wil ik al vanaf een jaar of 18 zelf een boek uitgeven en het proces ervaren van begin tot eind. Overigens ben ik blij dat ik het niet echt gedaan heb toen ik 18 was, want ik weet niet of ik daar toen al klaar voor was. Nu wel, dit is precies de goede timing voor mij. Zeker ook omdat er nu ebooks zijn en New Adult is best een ebookgenre. Dat merk ik ook aan mezelf, ik koop vooral ebooks.

 Je bent naast schrijver ook je eigen uitgever. Wat vind jij het leukste in het uitgeefproces, en wat vind jij de minder leuke kant, of het moeilijkste van alles zelf doen?

Het leukste vind ik dat ik alles zelf mag bepalen. Zo vonden meerdere mensen dat ik een cover moest nemen die bij het genre past (een zoenend stelletje oid), maar ik wilde niet zo’n voorkant. Zelf houd ik niet zo van dat soort covers en er zijn genoeg New Adult boeken die dat ook niet hebben. Een uitgever zou waarschijnlijk wel zo’n cover ontworpen hebben.

En tegelijkertijd vind ik alles mogen bepalen ook minder leuk, want je kunt nooit met iemand brainstormen als je ergens over twijfelt. Ik ken wel redelijk wat indie auteurs, maar dat is toch anders, omdat hun prioriteiten anders liggen.

 En de marketing vind ik ook best lastig. Ik vind het heel leuk om te doen, maar tegelijkertijd ook heel lastig, want hoe krijg je mensen zo ver dat ze je boek kopen? Hoe krijg je de media zo ver dat ze je boek oppakken?

 Ben je al bezig met het schrijven van een nieuw boek?

Jazeker! Ik heb net de eerste versie van deel twee, Verwilderd, ontvangen als boek en begin volgende maand wil ik aan het herschrijven gaan beginnen. De Ongetemd-serie gaat (voor nu) in elk geval uit drie delen bestaan, maar ik heb al plannen om er uiteindelijk meer delen van te maken.

Elk boek wordt verteld vanuit andere personages, maar die kom je als lezer al deels tegen in de eerdere boeken. Zo gaat Verwilderd onder andere over River, de zus van Riley, die je in het eerste deel al tegenkomt. Die heeft ook de nodige dingen waar ze mee moet omgaan.

Overigens komen in deel 2 Arabella en Riley ook nog steeds gewoon voor.

 Heb jij naast het schrijven van jouw boek nog een andere baan/bezigheden, en zo ja, wat doe je?

Ik bezorg onder andere post. Een tijdje geleden stond ik in de plaatselijke krant en meer mensen dan ik dacht, bleken me te kennen en spraken me aan op het artikel. Dat was wel grappig.

Naast dat ik post bezorg, blog ik als hobby over boeken (en schrijven) op pluizenbol en leest ik behoorlijk veel. Vooral New Adult, maar Young Adult en feelgood nemen ook zeker een grote plek in in de boekenkast en op mijn blog. Eigenlijk lees ik alles dat ik maar een beetje interessant vind. Ook ben ik vrij actief in mijn bullet journal en teken/schilder ik graag en ben ik dol op concerten en festivals.

Ik luister vooral rock- en metalmuziek, ook tijdens het schrijven, maar ik zet net zo gemakkelijk Ed Sheeran of One Direction aan. Van Ongetemd bestaat trouwens ook een playlist op Spotify en daar staat van alles in. Ik schreef een flink deel van het boek op de muziek van Lana del Rey, maar bijvoorbeeld ook het nummer Drown van Bring Me The Horizon staat erin.

Ook ben ik 1 van de ML’s (lokale vrijwilliger) van de Nederlandse regio bij NaNoWriMo en regel ik bijvoorbeeld feestjes, maar zorg ik ook dat mensen blijven schrijven. Dit doe ik samen met iemand anders.

 Velen dromen ervan om een eigen boek te schrijven, maar komen er niet aan toe. Wat zou jij diegenen willen adviseren?

Gewoon beginnen! En lukt dat echt niet, doe dan mee met National Novel Writing Month (NaNoWriMo). Dan schrijf je in de maand november in 30 dagen een boek van 50.000 woorden. Voordelen hiervan zijn dat je een deadline hebt en dat je misschien leert wat voor een schrijver bent en of je moet plannen of juist helemaal niet.

Door te doen ontdek je wat wel en niet werkt. En laat je niet afschrikken door dat woordenaantal. Als je minder wilt schrijven, dan mag dat altijd. In april en juli heb je Camp NaNoWriMo en dat is hetzelfde principe, alleen dan mag je zelf een doel bepalen. Dat is fijn als je 50.000 woorden teveel vindt.

Daarnaast vind ik writerscommunity.nl fijn, dat is een groep met schrijvers die precies weten waar je doorheen gaat als schrijver en die weten je te motiveren door bijvoorbeeld een dag samen te schrijven.

282f61af535b779f376e871e5986e34d.jpg

Liz's pitch voor Ongetemd

Ongetemd vertelt het verhaal van twee jonge mensen die een nieuwe weg in hun leven inslaan en elkaar nodig hebben om de beren op de weg te verslaan en om verder te komen.

Wil jij Ongetemd lezen en je mening geven? 

Ben jij al nieuwsgierig geworden naar dit boek? Pak jouw kans! We bieden twee lezers de mogelijkheid om het e-boek van Ongetemd te lezen en het in een buddy verslag te bespreken. 

Plaats voor 24 juni a.s. onder dit artikel een reactie waarom jij de aangewezen persoon hiervoor bent. Als je uitgekozen wordt, verplicht je je wel om het e-boek in de vorm van een buddyread te bespreken en binnen drie weken na ontvangst van het e-boek een lezersrecensie van minimaal 150 woorden te plaatsen op Hebban.nl. Jullie buddy read verslag wordt als een Feelgood Club-artikel op onze spot geplaatst.

Lastig? Welnee, gewoon een keer proberen en we staan je graag met raad en daad terzijde.

 Reacties op: We love Indie met Liz Hartevelt + WINACTIE

Meer informatie

Gerelateerd

Over