Buddy read: een heerlijk boek en een geweldige man!

op 23 augustus 2018 door

Het boek Ik wil ook zo'n man van Ellen Berg lag al enige tijd geduldig te wachten tot Renate en Helma tijd hadden om er eindelijk aan te beginnen. Na het eerste hoofdstuk hadden ze spijt als haren op hun hoofd dat ze het boek al niet veel eerder van de stapel hadden gepakt. Wat een heerlijke, romantische, grappige, doorlezen-tot-het-uit-is feelgood! Renate en Helma waren het er unaniem over eens: iedereen wil zo'n man als Uwe! 

- door Renate en Helma -

Korte samenvatting Ik wil ook zo'n man over?

Hoofdpersoon is cardiologe Charlotte Meininger. Nog net geen 40 jaar, succesvol, afkomstig uit het betere milieu, in het bezit van een groot appartement. Het enige dat nog ontbreekt is een man! Haar ouders doen er alles aan om Charlotte aan de man te brengen door haar te koppelen aan, in hun ogen, geschikte huwelijkskandidaten. Maar Charlotte doet voor een keer in haar leven niet wat haar ouders van haar verwachten. Ze valt voor loodgieter Uwe Starck. De verschillen tussen hen kunnen niet groter zijn. Houdt hun liefde stand of doen alle negatieve reacties uit Charlottes familie- en vriendenkring hun liefde de das om?

2aa9d952efbea54c000d938dc06ee35e.png

Het boek

We begonnen enthousiast te lezen en sloten Charlotte direct in ons hart. Ze is zeker geen standaard personage in een standaard liefdesverhaal. Nee, Charlotte is bijzonder: ze is 39 jaar, heeft een maatje meer met ronde vormen, ze staat bol van de angststoornissen en ziet vol schrik haar biologische klok wegtikken. We kwamen al snel tot de conclusie dat er maar een enkel ding in het boek is dat je ook zou willen hebben en voor de rest allemaal dingen die je zeker weten nooit hoopt te zullen krijgen.

Dit willen wij ook!

Het enige dat iedereen stiekem wel zou willen hebben, al ben je nog zo gelukkig getrouwd zoals Helma, is een man als Uwe!

Nou ja, ok, je wilt ook zo'n arts als Charlotte aan je bed hebben staan die alles in het werk stelt om jouw leven te redden. Maar eerlijk, een man als Uwe is toch echt niet te versmaden. En vooruit er is nog een derde ding: wat je ook dolgraag wilt is doorlezen totdat het boek uit is. Echt waar, stoppen is geen optie!

We weten het, we vervallen in herhaling, maar wat een geweldige man is die Uwe: recht door zee, zijn hart op de tong en op de juiste plaats, een vakman, respectvol, lief, romantisch. Woorden schieten te kort. We kunnen helemaal begrijpen dat Charlotte, die door haar overbeschermende ouders, allerlei neurotische trekjes is gaan ontwikkelen, valt voor deze ruwe bolster, blanke pit. Heel anders dan alle mannen die ze ooit heeft gekend. Met zijn hulp kan ze zich eindelijk verlossen van het benauwende korset van sociale en maatschappelijke conventies van het milieu waarin ze is opgegroeid en waar ze haar hele leven in geperst heeft gezeten. Hij leert haar onbekommerd van het leven te genieten en zich in te zetten voor mensen die haar hulp nodig hebben.

Maar dit willen wij echt nooit!

We waren het er ook al heel snel over eens dat Charlotte te maken kreeg met heel veel dingen die je echt, maar dan ook echt nooit zou willen hebben. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Best Friend for Ever Antonia

Met zo'n best friend heb je geen vijanden meer nodig! Wat een ongelofelijk serpent van een vrouw! Al lezende wil je Charlotte toeschreeuwen: laat haar in haar sop gaarkoken! Antonia straalt aan alle kanten 'trouble' uit! En dan die puberale leus van haar: Chicks forever! Chickie, chickie, chicks! Het enige dat je dan denkt is: grow up! Je kan niet anders dan een gruwelijke hekel aan haar hebben.

Ouders als Hans-Joachim en Bernadette Meininger

Hoe haal je het als ouders in je hoofd om een intelligente volwassen vrouw van bijna 40 te behandelen en te betuttelen als een klein kind! Ze bemoeien zich overal mee en gaan zelfs zover om een lijstje van huwelijkskandidaten die binnen hun eigen milieu passen aan Charlotte voor te leggen. Maar vooral dat snobistische gedrag is tenenkrommend. Zulke ouders wens je zelfs je ergste vijand niet toe.

Ex-lover Tom

Hij mag dan wel een topadvocaat zijn, maar wat een ongelofelijke loser, zeg! Onbegrijpelijk dat ze daar ooit maar een traan over gelaten heeft toen hij besloot met een ander te trouwen.

Een baas als Professor doctor Donatus Landmann

Zo'n dokter wil je dus echt never nooit aan je bed hebben staan. Een man die alleen maar denkt aan zijn eigen gewin, winstmarges en zonder hart voor patiënten die dure behandelingen niet kunnen betalen.

2aa9d952efbea54c000d938dc06ee35e.png

Conclusie

We waren het er unaniem over eens: Ik wil ook zo'n man is een heerlijke feelgood. De schrijfstijl van Ellen Berg leest heerlijk weg en zit vol humor. Ze steekt de draak met de ons-kent-ons mentaliteit en het gedrag van de snobistische elite die zich huizenhoog verheven voelt boven het gewone volk. Maar ondertussen staat Uwe huizenhoog verheven boven die hele elite die hem behandelt als een soort kruising tussen een holbewoner en Dirty Harry. Het gedrag van die zogenaamd betere klasse vervult je bijna met plaatsvervangende schaamte. Het dedain waar deze elite zich van bedient als Charlotte kiest voor iemand die iets lager op de sociale ladder staat is tenenkrommend. Natuurlijk zijn alle personages die Ellen Berg opvoert uitvergroot, maar we zijn ervan overtuigd dat ze bestaan!

We hebben genoten van het verhaal en van de bijzondere personages. Maar bovenal hebben we Charlotte in ons hart gesloten toen ze eindelijk, na 39 jaar betutteld te zijn geweest door haar ouders, besloot haar eigen weg te gaan en te kiezen voor de liefde van haar leven en de dingen die haar gelukkig maken! Wat een heerlijk boek!

De recensie van Renate is hier te lezen en die van Helma hier

Hebben jullie Ik wil ook zo'n man al gelezen en er net als wij zo van genoten? Laat het ons weten in een reactie!Reacties op: Buddy read: een heerlijk boek en een geweldige man!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken