Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wij lazen Entre Nous van Ivonne Schouten

op 26 mei 2019 door

Het is altijd leuk om kennis te maken met een nieuwe auteur. De kans om een feelgood debuut te lezen, lieten Renate, Lore en Marieke dan ook niet voorbijgaan. Frankrijk, vriendinnen en wijn, het kan bijna niet mis gaan. Wat wij ervan vonden? Dat lees je in onze blog van vandaag!

6bd230af9679eeecb6f08f3e4013731c.jpg

- door Marieke

Korte samenvatting Entre Nous

Architecte Fenna heeft ogenschijnlijk een onbezorgd leven, tot blijkt dat haar man Maxime vreemdgaat. Fenna lijkt er in de echtscheidingsprocedure bekaaid vanaf te komen, maar haar advocaat bedenkt een list en stuurt haar met een ongebruikelijke opdracht naar Zuid-Frankrijk.
Twee vriendinnen van Fenna hebben hun eigen problemen. De keurige Anne Fleur gaat de strijd aan met de minnares van haar echtgenoot en gooit alle remmen los. Kunstenares Joyce houdt niet van dingen die perfect zijn en haalt inspiratie uit haar schildersleerlingen, vier eigenzinnige tachtig-plussers. Ze lijkt happy als single, maar is ze dat wel? De drie vrouwen zoeken ieder een oplossing voor de tegenslagen in hun leven. Hierbij hanteren ze niet-alledaagse methoden, wat leidt tot verrassende wendingen. Zullen hun inspanningen het gewenste resultaat hebben, of heeft het lot iets anders voor ze in petto?

Entre Nous is een roman met humor en passie waarin vriendschap en liefde centraal staan en waarin de hoofdpersonen laten zien dat er meer mogelijk is dan je denkt.

De schrijfster Ivonne Schouten

Op Hebban is de volgende info over haar te vinden:
Auteur feelgood roman Entre Nous, eigenaar uitgeverij Heart for Books, voormalig familierechtadvocaat en mediator (VFAS), Spreker op het gebied van relaties en communicatie, optimist en levensgenieter ondanks ME/CVS.

Dat vonden we eigenlijk te weinig en we besloten haar ook te interviewen. Het interview is morgen te lezen op onze spot.

6bd230af9679eeecb6f08f3e4013731c.jpg

Het lezen

De verwachtingen

Wanneer je een nieuw boek te lezen krijgt, heb je al gauw bepaalde verwachtingen, maar Lore en Marieke hadden niet zoveel verwachtingen bij dit boek.

Lore zegt: Ik had weinig verwachtingen. Het is een auteur die ik niet ken en ik had ook nog niet eerder iets gehoord of gelezen van het boek. 

Marieke sluit daarbij aan: Eigenlijk had ik niet zoveel verwachtingen Ik ben altijd wel in voor een debuut en laat me graag verrassen.

Alleen Renate heeft een bepaald idee bij dit boek: Ik vind verwachtingen altijd lastig, zeker als ik een schrijfster niet ken, maar ik verwacht een boek over vriendschap met geheimen en vooral liefde.

De cover en de titel

Zodra het boek binnen is, nemen we de cover onder de loep. Zouden we deze oppakken als we die in de winkel zagen liggen? En spreekt de titel ons aan?

Renate is niet overtuigd: De cover spreekt mij niet zo aan. Ik vind hem wel mooi, maar het is niet dat ik denk wow die ga ik oppakken, titel net zo. Maar dat komt omdat echt niks met Frans heb.

Marieke ziet zichzelf wel zitten in Frankrijk: De cover doet zomers en Frans aan. Echt zo’n Ik vertrek plek met een tafel onder druivenstruiken. De titel Entre nous doet me wat minder.

En bij de vrienden van Lore was de Franse titel van het boek een opmerkelijk feitDe cover spreekt me niet echt zo aan. Ik vind hem niet perse lelijk, het toont wel mooi, maar ik zou hem niet vastnemen in de winkel. Door de lichtjes krijg je wel meteen de gezellige sfeer mee.
De titel vind ik vreemd gekozen. Ik dacht eerst dat het een Frans boek was. Toen ik het las, heb ik ook een paar keer de vraag gekregen van mijn omgeving waarom ik een Frans boek las.

Waarom de schrijfster voor Entre Nous heeft gekozen hebben we dus maar gevraagd, morgen lees je het antwoord in het interview.

De personages

Van groot belang voor het verhaal zijn de personages. En dat zijn er in dit boek best veel, maar de hoofdpersonen zijn Fenna, Anne Fleur en Joyce. Wat vonden wij van hen, en welke bijpersonages zijn ons positief opgevallen?

Lore heeft er drie vriendinnen bij: De personages zijn heel leuk. De drie vriendinnen lijken allemaal zo verschillend, maar toch komt hun leven mooi samen en vullen ze elkaar goed aan. Ik ben vooral een grote fan van Anne Fleur, wat doet die gekke dingen!
Alejandro is een leuke aanvulling in het verhaal. Het zorgt er naar mijn gevoel voor dat Fenna wat loskomt. Ik vind haar niet zo'n leuk personage, pas als ze Alejandro leert kennen, komt ze wat los en vind ik haar wat leuker worden.

Bij Marieke zijn vooral de mannelijke personages blijven hangen: Ik vond het een verrassende combinatie personages. Ze doen dingen die je niet zo snel verwacht en dat is soms best grappig. Mooie mannen en foute mannen en ook aardige mannen, leuk en afwisselend.

En ook Renate heeft wat met de mooie man in het verhaal: De personages waren leuk, anne fleur. Joyce en het hoofdpersonage Fenna. Het zijn alle 3 vrouwen die toch wel gekwetst zijn, maar het toffe is dat ze alle 3 echt wat van hun leven proberen te maken, ze staan echt wel hun mannetje en zijn eigenlijk vrouwen die gewoon onafhankelijk zijn van een man. Daar houd ik wel van.
De paardenman Alejandro vond ik ook heel leuk, ik heb niks met paarden maar Alejandro leek mij een leuke gozer.

Schrijfstijl

Bij een nieuwe schrijfster zijn we ook benieuwd hoe de schrijftstijl is, leest het vlot en pakt het verhaal de lezer ook direct?

Marieke houdt het kort en bondig: Fijne schrijfstijl, vlot en met humor

Ook Lore vind het lekker lezen: De schrijfstijl is aangenaam, in het begin raakte ik niet echt in het boek. Ik bleef de personages maar door elkaar halen, geen idee hoe het kwam. Eens ik dan wel goed door had wie wie was, zat ik er goed in. Het leest vlot door.

Renate heeft nog een kritische noot: De schrijfstijl vind ik wel prettig, maar het is niet dat ik gelijk in het boek zat. Maar verder is het prima ik hou alleen meer van duidelijke hoofdstukken en niet net als bij dit boek. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Het plot, cq de verhaallijn

Een boek over drie vriendinnen, het kan alle kanten uitgaan. Hoe hebben wij het ervaren en wat vinden wij van het plot?

Renate had even haar bedenkingen, maar werd verrast: Toen het verhaal begon en ik echt aan het lezen was dacht ik nee niet weer een boek over een vrouw die haar man betrapt met een ander. Maar gelukkig het verhaal gaat over veel meer dan alleen dat.

Marieke is kritisch, maar ook positief: Er gebeurt wel erg veel in een hoog tempo en af en toe is het net iets teveel. (Voorbeeld, ze gaan een geheime gang in en Roelant wil wel voorop. ‘Want hij heeft als hobby speleontologie’, dat had nou net niet gehoeven.) Maar het verhaal heeft vaart, humor, seks, kunst, lekker eten, goede wijn, leuke cursussen, ondernemende bejaarden en een grote diversiteit in personages. Ik heb me er prima mee vermaakt.

En Lore vat het heel mooi samen: Het verhaal is veel meer dan enkel een vrouw die over haar scheiding heen moet komen. Ze leert zichzelf kennen, maar ook dat ze soms sterker is dan ze zelf denkt. De dingen die haar vriendinnen meemaken zijn een leuke aanvulling aan het verhaal. Ik vind het heel mooi gedaan hoe op het einde alles zo mooi samen komt. Soms is het einde wat geforceerd om alles samen te laten komen, maar dat was hier helemaal niet het geval. Het leek echt alsof het altijd al zo had moeten zijn.

6bd230af9679eeecb6f08f3e4013731c.jpg

Conclusie

Entre Nous is een geslaagd debuut, een verhaal dat vlot leest, humor heeft en met veel personages en een grote diversiteit in thema's.

De schrijfster vond de Hebban hot or not artikelen zo leuk, dus wij sluiten af met onze conclusie gecombineerd met de feelgood hot of not hartjes:


dcc03270482a9f7ac166ebf3d966dd3a.jpgMarieke:
 Een leuk en verrassend debuut. Ik vond het vaak grappig en het is erg origineel omdat het verhaal is verspreid over drie vriendinnen en eigenlijk ook drie lokaties en dat alles op het einde toch bij elkaar komt. Knap gedaan. 3,5 sterren.

dcc03270482a9f7ac166ebf3d966dd3a.jpgRenate: Leuke insteek met die drie vriendinnen die eigenlijk heel ver weg van elkaar zijn, maar als vriendinnen toch heel dichtbij. Leuk gedaan hoe die verhaallijnen samen smelten. Leuk boek, prima debuut, smaakt wel naar meer en zelfs als je niet van wijn houdt krijg je vanzelf zin in wijn! 3 sterren.

dcc03270482a9f7ac166ebf3d966dd3a.jpgLore: Entre Nous is een leuk boek om te lezen. Het wist me niet van mijn stoel te blazen, maar het is zeker een geslaagd debuut. Het is vooral heel mooi hoe op het einde alles samen komt. Voor mij 3.5 sterren.

Drie keer Hot!
Ivonne, bedankt dat we je debuut mochten lezen, we hebben het met plezier gelezen.

Nieuwsgierig geworden naar de schrijfster? Morgen plaatsen we het interview en lees je meer over haar en haar schrijven. Ze schreef ook al een blog over het ontstaan van haar boek en dat is hier te lezenReacties op: Wij lazen Entre Nous van Ivonne Schouten

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ivonne Schouten-Hoek

Ivonne Schouten-Hoek

Auteur feelgood roman Entre Nous, eigenaar uitgeverij Heart for Books, voormalig...