Advertentie

Wij lazen onze Jolabokaflod!-tips

op 12 februari 2019 door

Ijslanders hebben jaarlijks een terugkerende traditie op kerstavond: Jólabókaflóð. Zij geven elkaar een boek cadeau en brengen vervolgens de rest van de avond lezend door. Hoe fijn is dat? Hoewel we deze traditie hier niet in Nederland vieren, konden wij deze kans niet aan ons neus voorbij laten gaan en dus plaatste Sanne een superleuke blog waar wij elkaar een tip gaven voor Jólabókaflóð! We maakten allen onze planning op orde en deze boeken kregen een plekje op de leeslijst. Is het ons gelukt om de boeken te lezen? En wat vonden wij van de gegeven tips? 

- door Mandy -

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Marleen aan Marieke: Gestolen onschuld - Corban Addison

Marieke:

Mijn eerste indruk was niet zo heel goed. Een boek over mensenhandel en jonge meisjes in de prostitutie is nu niet echt iets wat ik zelf uit zou kiezen De bibliotheek had het staan, dus ik kon het halen. Helaas een beetje smoezelig exemplaar en de eerste pagina's zaten met tape vastgeplakt. Het lezen ging erg vlot, de schrijftstijl was niet moeilijk en de afwisseling in hoofdstukken tussen de hoofdpersonen zorgden er ook voor dat ik wel wilde doorlezen. Aan de ene kant is het het verhaal van Sita en Amahaya die tijdens de tsunami hun ouders verliezen. Op zoek naar een veilige plek worden ze meegenomen en verkocht aan een bordeel. Minderjarig en maagd, ze zijn een fortuin waard. Sita en haar zus worden gescheiden en Sita gaat op reis. Amahaya wordt al snel bevrijd en wil graag haar zus terug. Thomas is een Amerikaanse jurist, getrouwd met een Indiase vrouw. Hij gaat voor een jaar naar India om daar te werken in de strijd tegen kinderprostutie en leert Amahaya kennen. Hij belooft haar om alles te doen om Sita terug te vinden. Het onmogelijke gebeurt, hij vindt een spoor in Frankrijk en reist af.

Een fictief verhaal, maar de basis is waar. Elke dag worden meisjes ontvoerd of onder valse voorwendselen naar het buitenland gelokt waar ze gedwongen in de prostitutie moeten werken. Een boek als dit zorgt ervoor dat er aandacht komt voor deze praktijken. Het boek is wel erg Amerikaans en Thomas kan ook erg veel. Het komt goed, maar het wist me niet te raken. Door de snelheid waarmee het verhaal wordt verteld, blijft het allemaal erg oppervlakkig.

Marleen, bedankt voor de tip. Ik vond het best een mooi en interessant boek, maar het heeft me niet geraakt. Het lag er allemaal net iets te dik bovenop en was voor mij te oppervlakkig uitgewerkt.

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Lore aan Nathalie: Wie naar de sterren grijpt - Kristin Hannah

Nathalie:

Ik heb al een paar boeken van Kristin Hannah gelezen en deze boeken vond ik al goed. Ze heeft een heerlijk vleugje drama in haar verhalen. Het boek ga ik dan ook zeker lezen. Lore stelde al een buddyread voor, aangezien zij het boek nog een keer wil gaan herlezen. We hebben er nog niet de tijd voor genomen en momenteel lees ik ook een beetje langzaam. Maar die buddyread zal er dit jaar vast van gaan komen. Ik ben heel benieuwd naar dit verhaal. Hij staat al klaar in mijn boekenkast.

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Helma aan Marleen: Muggenland - David Arnold

Marleen:

Een erg mooie tip (hoop ik dan) en het boek staat al een hele tijd in mijn kast. Helaas ben ik er nog steeds niet aan toegekomen om 'm te lezen, maar deze Jólabókaflóð-tip is zeker een goede stok achter de deur om 'm nu eindelijk eens te gaan lezen! Ik las al eerder Kids of Appetite van deze auteur en die is zeker goed bevallen, dus laat Muggenland maar komen!

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Marieke aan Sanne: Reisverslag van een kat - Hiro Arikawa

Sanne:

Marieke tipte mij Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa. Ik was al erg benieuwd welke tip ik zou krijgen en werd totaal verrast. Ik vond het vooral erg lief om te lezen dat ze had onthouden dat ik nieuwsgierig ben naar Japanse literatuur en dat ze dit boek helemaal vindt passen bij mij als poezenmens.

De hardcover met zijn glimmende blauwe titel is alleen al prachtig om te zien. Aan de binnenkant wordt elk hoofdstuk gesierd met een Japanse schildering van een kat. Het duurde even voor ik gelegenheid had om het boek verder open te slaan, maar toen ik dat eenmaal had gedaan wilde ik maar wat graag verder lezen. Wat ik erg mooi vond aan dit boek is dat de Japanse gebruiken en fatsoensnormen duidelijk naar voren komen. Satoru zoekt voor zijn kat een nieuw thuis en gaat zijn vrienden langs om te kijken of Nana bij hen kan blijven. Geen van de vrienden vraag hem waarom hij van zijn kat af wil als ze aanvoelen dat hij er niet over wil praten. In Nederland zouden we geen blad voor onze mond nemen en er direct naar vragen. Doordat niemand naar de reden vraagt, blijft ook voor ons als lezer lang onduidelijk waarom Nana een nieuw thuis moet krijgen. Op het einde werd ik enorm geroerd door de bijzondere vriendschap tussen mens en dier. Wat een kat allemaal kan bewerkstelligen. Ik wist al dat katten intelligente beestjes zijn, maar ik ga mijn kat toch weer met andere ogen bekijken. Reisverslag van een kat is een ontroerende roman over vriendschap en geeft een mooie kijk op Japan als land, maar ook op zijn gebruiken. Marieke, ontzettend bedankt voor deze tip!

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Mandy aan Lore: Brieven aan de duisternis - Brigid Kemmerer

Lore:

Ik kreeg deze tip van Mandy en wat ben ik haar dankbaar! In het begin van de maand had ik nog geen idee of ik zou toekomen aan mijn tip, hij stond klaar op mijn e-reader dus dat was zeker geen probleem. Gelukkig heb ik dan toch besloten om het boek te lezen.

Vanaf het begin van het verhaal wordt je meteen meegesleurd in het verlies dat Juliet geleden heeft. Ook het verhaal van Declan houdt de spanning in het verhaal. Het is duidelijk dat er meer dan één kant is aan het verhaal van hem. De combinatie van de brieven en het contact in het echte leven zorgt voor een mooie wisselwerking omdat we als lezer natuurlijk weten wie de briefschrijvers zijn. Ik was van begin tot einde gegrepen door het verhaal.

Bedankt voor deze tip Mandy! Ik snap perfect waarom dit een van de mooiste boeken was die je las vorig jaar, ik denk dat hij ook in mijn lijstje van 2019 komt. Bij het herbekijken van mijn top 25 ga ik deze ook zeker in overweging nemen.

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Diana aan Helma: De oversteek - Justin Cronin

Helma:

Ik kreeg een lekkere dikke pil getipt van Diana. Ik heb in 2013, toen ik geveld was door een kruisbandscheuring het tweede deel van de serie, De Twaalf, al gelezen. Ik wist toen niet dat het een serie was. En ik dacht dat ik toen ik dat doorkreeg indertijd ook het eerste deel had aangeschaft als e-book. Maar helaas, dat was nergens meer te vinden.

Maar omdat ik het boek toch heel graag wil lezen, heb ik hem opnieuw aangeschaft en direct op mijn e-reader gezet. Ik ben er inmiddels wel aan begonnen, maar lees ondertussen ook nog andere boeken, dus het schiet nog niet erg op. Maar straks heb ik een week vakantie met een lange autorit heen en weer terug, dus dan hoop ik ook wat leeskilometers te maken. Maar ja, ondertussen staan er ook nog een paar andere boeken met deadlines te wachten, die misschien toch voorrang krijgen. Maar dankzij Diana werd ik toch weer even geattendeerd op het boek, dat helemaal in de vergetelheid was geraakt.

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Nathalie aan Renate: Liefde & Geluk - Jenna Evans Welch

Renate:

De tip die ik kreeg van Nathalie was Liefde & Geluk van Jenna Evans Welch
Gelijk gereserveerd bij de bieb, wat een uitvinding is dat, weet niet of ze er bij de bieb niet gek van worden.
Het boek was vrij snel binnen, dus zo gauw het binnen was eraan begonnen.
Het verhaal begint bij de bruiloft van de tante van Ian en Addie, waarbij Addie Ian bijna van een Iers klif af duwt.
Je wordt meegenomen in de broer en zusterband die ze met zijn tweeën hebben. Zo ga je eigenijk per toeval met de twee en Rowan een internetvriend van Ian mee op road trip door Ierland.
Dit is erg leuk, zodat je zelf het gevoel hebt, ja dat wil ik ook, iets wat altijd goed is. Nu is Ierland toch een land waar ik mijn hart aan verpand heb dus dit was zeker een goede en leuke tip, ook omdat ze hedendaagse internetproblemen aan de kaak stelt, waar je over na kunt denken.
Enige jammere vond ik de stukjes uit de reisgids, wel leuk om te lezen, maar lang niet zo leuk als wat Addie en Ian meemaken, dit haalde mij wel een beetje uit het verhaal, ondanks dat dit gedeelte echt in koeienletters stond.
Nathalie bedankt voor de tip, heb hem met veel plezier gelezen

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Renate aan Diana: De laatste getuige - Frank Krake

Diana:

Ik kreeg een geweldige tip van Renate, die echt precies wist in te schatten waar ik van zou houden. Ik kende De laatste getuige van Frank Krake nog niet, maar de flaptekst sprak me meteen aan. Het is geen standaard feelgood, maar dat hoeft voor mij ook niet.

Het waargebeurde aspect, en natuurlijk het feit dat het over de geschiedenis gaat, sprak me direct aan. Helaas ben ik nog niet aan het boek begonnen, bewust, omdat ik het echt wil lezen als ik er de rust en tijd voor heb. Dit soort boeken lees je niet even snel tussendoor en ik vind het belangrijk dat het boek de tijd en de aandacht krijgt die het verdient. Toch alvast enorm bedankt, Renate!

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Sanne aan Janneke: Aan het einde van de wereld - Kristin Hannah

Janneke: 

Wat vond ik Jolabokaflod een leuk artikel! Zo leuk om elkaar tips te geven en een boekentip te ontvangen. Van de lieve Sanne kreeg ik deze tip:

"Het boek is wel een historische roman, maar speelt zich niet af in de wellicht wat bekendere tijden van de Tweede Wereldoorlog, maar in de jaren '70 en '80. Het weerstond mij een beetje, maar laat het je alsjeblieft niet afschrikken! Het boek dat ik je tip is Aan het einde van de wereldvan Kristin Hannah.

Wat was ik blij met deze tip! Want stiekem stond dit boek al op mijn lijstje hihi! Een goede reden om het boek in januari op te pakken. Helemaal toen het boek ook nog een bij Bookchoice zat deze maand. Ik heb hem dus op mijn e-reader gezet en ben lekker gaan lezen en ik kan je vertellen dat ik er enorm van heb genoten! Het is een dik boek daarom duurt het me iets langer om te lezen, maar ik vond het heerlijk! Elke avond kruip ik weer even in de wereld van het gure, winterse Alaska om te lezen hoe het met Leni en haar familie gaat. Dat het was langzamer gaat, vind ik niet erg. Op een of andere manier past dat wel bij het verhaal.

Meer hierover lees ja aanstaande zaterdag in de nieuwe buddyread!

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Tip van Janneke aan Mandy: Het verhaal van Alice Hart - Holly Ringland

Mandy:

Van Janneke kreeg ik het boek Het verhaal van Alice Hart van Holly Ringland getipt. Hoewel ik het nog lang niet uit heb, kon ik het niet laten er een beginnetje in te maken, zodat ik in ieder geval alvast een eerste indruk van het boek zou hebben. En de eerste indruk is dat ik het wel een heel bijzonder boek vind. Vooral na de eerste zin van het boek denk je: waar zal dit heen gaan? ('In het gepotdekselde huisje aan het einde van de zandweg zat de negenjarige Alice Hart aan haar bureau bij het raam te dromen over hoe ze haar vader in brand zou kunnen steken.') Oké, heftig. Het triggert uiteraard wel om door te lezen. Want waarom wil ze dat en gaat het haar ook echt lukken? Al snel blijkt waarom. Alice heeft een zeer agressieve vader. Maar dan ook echt heel erg agressief. Naast Alice en de vader, speelt ook de moeder een rol in het verhaal. Zij is zwanger en erg onderdanig en bang. 

Het boek leest als een soort sprookje. De schrijfster heeft een goed gevoel voor details. Zo wordt er niet gewoon een lamp aangedaan, maar wordt er een petroleumlamp aangestoken en zo zit het boek vol met sfeermakers. Ook kom je in het boek allerlei wijsheden tegen. 'Alice zou zich deze dag altijd blijven herinneren als de dag waarop haar leven onherroepelijk veranderde, ook al duurde het nog twintig jaar voordat ze inzag dat het leven slechts achterwaarts begrepen kan worden, maar voorwaarts moet worden geleefd. Meestal heb je geen oog voor je omgeving zolang je je erin bevindt.' De hoofdstukken worden ook nog eens afgewisseld met gedichten. Het enige puntje van kritiek is dat bloemen een prominente rol in het verhaal hebben. Dat is niet erg, maar daardoor wordt het verhaal soms een beetje technisch en dat remt een klein beetje af. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe het allemaal afloopt! 

cf0f690088ee583120c7d23114c5a0ca.png

Hebben jullie toevallig meegelezen met een van de tips die we hebben gekregen of ben je nog van plan een van deze boeken te lezen? We horen het graag! Reacties op: Wij lazen onze Jolabokaflod!-tips

Meer informatie

Gerelateerd