Advertentie

Verwarring troef!

op 12 mei 2018 door

Eindverslag: Verwarring troef!

Verwarring

De derde leesclub in feuilletonvorm met de Engelse familie Cazalet in een glansrol. Meer dan veertig deelnemers engageren zich om vier wekelijkse afleveringen na elkaar te lezen en te becommentariëren. Greet en Guy zijn de coördinatoren die ook dit keer het lezersgeweld proberen in te tomen. Ze doen hun uiterste best om leuke vragen te stellen en begeleiden de discussie. 

Korte samenvatting van Verwarring

De Tweede Wereldoorlog is bijna geschiedenis; de bevrijding nadert. De turbulentie slaat flink toe bij sommige familieleden. De mooie en jonge Louise zet haar dromen opzij en kiest voor het huwelijk. Polly treurt, rouwt om de dood van haar moeder. Zoë stort zich in een relatie met een Amerikaan. Clary van haar kant blijft innig hopen dat de vermiste Rupert, haar vader, zonder kleerscheuren gaat terugkeren vanuit Frankrijk… Aan het eind van het boek is de bevrijding een feit.

Lezen in vier afleveringen

Met de eerste aflevering halen heel wat lezers meteen de zo handige stamboom van de Cazalets tevoorschijn. Ook dit keer gaan we geen namen vermelden van de actieve deelnemers. De veertig enthousiastelingen die keurig de eindstreep halen, die verdienen dezelfde eer.

Elizabeth Jane Howard (1923-2014) kon geen betere titel hebben bedacht voor dit boek. Verwarring troef, zowel bij de personages als bij de deelnemers zelf. “Het enige dat echt duidelijk is: de namen van de hoofdstukken, zo weet je in ieder geval over wiens leven het gaat.” Dit is slechts één reactie van een lezer. De Tweede Wereldoorlog zal ook wel voor een deel verantwoordelijk zijn voor die verwarring. Te veel familieleden wonen nu onder een dak, ze zitten op elkaars lip. Ja, dan zijn er ook nog eens personages met een geheim privéleven … Dit maakt de consternatie er niet minder ingewikkeld op. Het boek staat bol van diverse gebeurtenissen, die elkaar opvolgen in een hels tempo. Daarom ook beweren de meeste deelnemers dat het verhaal nu een hoog soapgehalte heeft.

Een quote uit een lezersrecensie, die het verhaal mooi weergeeft:  “Waar in Nederlandse oorlogsliteratuur altijd een rol is voor het verzet, gaan mannen hier (in Engeland) naar het front, met alle onzekerheid van dien. Af en toe keren ze voor even terug naar huis. In die hectiek komen ook relaties in een snelkookpan terecht."

Kunnen we nog mooier eindigen dan met de hiernavolgende zin?  “Ik zal de Cazalet familie weer missen en zal weer onrustig uitkijken naar deel vier.” Als je dergelijke conclusie leest, dan kan je alleen maar beamen dat deze serie een succes is, niet?

Dat Verwarring eindigt met een kanjer van een cliffhanger? Ja, dit smeekt om een bevrijdend vervolg! Hebban en Uitgeverij Atlas Contact trakteren de deelnemers nog op een heerlijk voorproefje van het volgende boek met de Cazalets. Een eerste reactie spreekt alvast boekdelen: “Oh, ik heb het fragment al uit. Slechts 20 bladzijden! Is dat geen vergissing en hadden er het 200 moeten zijn? Voor wat betreft de Cazalets mag het nu al wel najaar zijn voor mij.”

Beoordeling

Met Verwarring heerst er helemaal geen verwarring qua beoordeling, die is glashelder. Een keer vijf sterren, liefst 27 keer vier sterren, 12 deelnemers gaan voor drie sterren.

Eindresultaat: 3,7 sterren. Een erg mooi resultaat!

De coördinatoren willen graag alle deelnemers danken voor hun inzet en medewerking, alsook voor hun zelfdiscipline. Op geen enkel moment is deze leesclub ontspoord.

We kijken allen samen uit naar het verlossende boek Bevrijding… Gaan we weer flink knallen, dit najaar?

 Reacties op: Verwarring troef!

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken