Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

op 26 oktober 2023 door

Gedurende de Hebban Leesclub zijn wij benieuwd naar jouw mening over het boek. Om het boek inhoudelijk goed te kunnen bespreken, vind je hieronder een set leesclubvragen. We gaan de vragen een voor een samen bespreken, waarbij de leesclubcoördinator het tempo aangeeft. Elke vraag krijgt een eigen artikel.

Let op: Wil je antwoorden op iemand, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder die opmerking. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je een losse opmerking wilt plaatsen.

Leesclubvragen

  1.     Wat zijn je verwachtingen?
  2.     Ken je de auteur al van andere boeken?
  3.     Vind je de personages goed uitgewerkt?
  4. A Wat vind je van de keuzes die de personages maken? Motiveer. 

    Sommige familieleden van Rika vonden na de oorlog dat zij als moeder nooit zoveel
    risico had mogen nemen en dus ook geen Joden in huis had moeten nemen. Wat is
    jouw mening hierover? Moet je mensen in nood helpen, ongeacht de risico’s? Is het
    belangrijk voor je principes op te komen en hoe ver wil je dan gaan?

    B Kijk ook eens bij de motivatie van een medelezer. Heeft die een andere mening? Kan je je vinden in zijn of haar argumenten? Ga gerust met elkaar in (vriendelijke ;-) ) discussie. 

  5. In het boek is racisme een regelmatig terugkerend thema. Geef een voorbeeld van openlijk of sluimerend racisme in het boek.
  6. Wat vond je van de historische achtergrond? Kon je de gebeurtenissen en locaties voor je zien? Vind je dat Van der Zijl beeldend schrijft of niet echt?
  7. Ook in Gelderland zaten onderduikers verstopt tijdens de oorlog. Denk maar aan Het Verscholen Dorp bij Nunspeet waar in de oorlog veel onderduikers hebben gezeten. (Nu een museum: https://www.verscholendorpvierhouten.nl/ ) Hoewel er meer mensen tegelijk konden schuilen in Het Verscholen Dorp waren de gevaren en obstakels gelijkaardig als die bij Rika. Geef een aantal voorbeelden.
  8. Het boek 'Het meisje uit het verscholen dorp' van Irma Joubert speelt zich voor een groot deel in Nunspeet en het Verscholen dorp af. Het is een oorlogsverhaal over schuilen daar tijdens WO II. Ken je, behalve Sonny Boy en Het dagboek van Anne Frank, nog boeken over onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zo ja, geef een tip van een boek dat je goed vond.

Volgende stap:

Schrijf eventueel een recensie van minimaal 150 woorden op de boekpagina van het leesclubboek en plaats een quote uit je recensie plus je sterrenwaardering in 'Schrijf je recensie'.



Reacties op: Leesclubdiscussie [spoilers toegestaan]

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...