Advertentie

Helma koo(k)t met ... TLV van Jigal Krant

op 20 april 2019 door

Het was de bedoeling dat Silvia en ik samen iets zouden koken uit TLV. Maar helaas, een nogal vervelende duimblessure gooide roet in het eten. Na een operatie, rechterhand twee weken in het gips en daarna nog enkele weken in een brace, kan ik eindelijk weer eens lekker in de keuken aan de slag. Tijd dus om TLV erbij te pakken en het recept te maken wat ik twee maanden geleden al had uitgekozen.

- door Helma -

Alleen het doorbladeren van het kookboek is al een klein feestje. Een betere promotie van Tel Aviv als vakantiebestemming kan je bijna niet krijgen, want als je de foto's bekijkt en de verhalen over het leven en eten in Tel Aviv leest, zou je het liefst direct een ticket boeken om je zelf in dit bruisende lieven te storten. Helaas zit dat er niet in, dus iik moet het (voorlopig) doen met het boek en zo de sfeer van Tel Aviv naar mijn eigen keuken halen.

Pita kipshoarma met techina en snelle Israëlische salade

8102324f19af1c9fe515951ccd07370e.png

We eten regelmatig een broodje shoarma: lekker makkelijk op een relaxte zaterdagavond. Dus toen ik het recept van de pita kipshoarma zag was de keuze snel gemaakt. Als we kip eten, kies ik eigenlijk altijd voor kippendijen omdat ik die veel sappiger en lekkerder vind dan kipfilet. Dan is het leuk om te lezen dat Jigal Krant daar net zo over denkt:

'Ga te allen tijde voor kippendijen, want die zijn sappiger, vetter en goedkoper dan de overschatte kipfilets.'

In plaats van de specerijenmix zelf te maken, koos ik ervoor om kant-en-klare ras el hanout, die Jigal als alternatief gaf, te kopen. Het was tenslotte een relaxte zaterdag, dus een beetje gemakkelijk mocht ik het mezelf wel maken. De granaatappelmelasse heb ik nergens kunnen vinden, dus ik heb als alternatief balsamico genomen. En ja, ik heb de goedkope variant van Mazzetti genomen. Sorry Jigal! Maar ik beloof het, de volgende keer ga ik naar een delicatessenzaak en schaf ik het echte werk aan. Je moet wel op tijd beginnen want de kip moet minstens een uur in de marinade staan voor gebruik.

Als dat gedaan is, heb je ruimschoots de tijd om techina te maken. Ik heb de hele supermarkt afgezocht naar rauwe techina. Nergens te vinden en ook de glazige blikken van het supermarktpersoneel toen ik ernaar vroeg hielpen met niet echt verder. Toen ik er nog eens het smaakmaker hoofdstuk op nasloeg, bleek techina gewoon tahin te zijn. En laat ik daar nu gewoon nog een pot van in huis hebben staan. Tahin is een dikke pasta, na dit te mengen met wat citroensap en al staafmixend scheutjes water toe te voegen krijg je een saus met de dikte van slasaus. 

Als die klus geklaard is, kan je verder gaan met het maken van de snelle Israëlische salade. Eigenlijk is het een salade die overal bij past. Rijpe tomaten, komkommers, lente-uitjes, bladpeterselie, citroensap en goede extra vergine olijfolie. Ik neem tegenwoordig de minikomkommers die ik veel lekkerder van smaak vind en waar bijna geen zaadlijsten in zitten.

Na alle voorbereidingen de kip bakken en de pitabroodjes in de oven. Toen alles op tafel stond, ontdekte ik dat ik helemaal vergeten was shoeg (de Israëlische variant van chilisaus) te maken. Het proefteam was enthousiast, ook zonder shoeg. Die bewaren we voor de volgende keer, want dat dit gerecht vaker op tafel komt staat vast. Alles ging schoon op!

Als je wil weten wat Silvia heeft gemaakt uit TLV, kijk dan hier. Mijn recensie van het boek is hier te lezen.

Wat is jullie favoriete zaterdagavond snack?Reacties op: Helma koo(k)t met ... TLV van Jigal Krant

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken