Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

HRC 2019 - #Maart

op 31 maart 2019 door

Maart, mijn geboortemaand. De eerste dag van deze maand is mijn geboortedag. Omdat ik vanwege mijn gezondheid geen live-party aan kan, heb ik het met alle Hebban vrienden gevierd in het virtuele Feelgood Boekprijzen Café. Het was een gezellig feestje.

Het thema deze maand is lees een prijswinnend boek. Marieke en Helma hadden in het café kasten met prijswinnende boeken neergezet waaruit een ruime keuze gemaakt kon worden. In eerste instantie had ik ofwel Tirza van Arnon Grünberg ofwel De tweeling van Tessa de Loo gekozen. Over Tirza liepen de recensies nogal uiteen, dus het zou De tweeling worden. Totdat er een blog van de feelgoodclub verscheen met prijswinnende feelgoods. Mijn keuze was snel veranderd. Welk boek(en) het uiteindelijk zijn geworden lees je hieronder. Mijn eerste keuzes schuiven door naar september: een boek uit de Hebban 10000.

In maart vind ook altijd de boekenweek plaats. Dit jaar met het thema: De Moeder de vrouw. Ook met dit thema heb ik deze maand meegedaan.

Lees je mee?

35. Laat me niet alleen - Sarah Armstrong

Als Anna nieuwe buren krijgt komt ze aan een keerpunt in haar leven. De buren hebben een meisje van vijf jaar dat Anna regelmatig hoort huilen en gillen. Ze vermoedt dat het meisje mishandeld wordt. Na diverse keren de politie en kinderbescherming gebeld te hebben met onvoldoende resultaat neemt Anna zelf het heft in handen. Ze vlucht met Charlie. Constant wordt je als lezer geconfronteerd met de vraag wat zou jij in deze situatie doen of gedaan hebben? Anna kampt ook nog steeds met het onvoldoende verwerkte verdriet van het overlijden van haar moeder. Regelmatig vraagt ze zich af hoe haar moeder gereageerd zou hebben. Heftig verhaal, soms wat langdradig wat de gedachtes van Anna betreft.

Roman/ebook/339 bladzijden/3***

36. De schaduw van mijn moeder - Nikola Scott

Op de eerste herdenkingsdag van het overlijden van Addie’s moeder wordt haar leven volkomen overhoop gehaald. Ze krijgt een vreemd telefoontje wat eigenlijk voor haar overleden moeder bestemd was en plotseling staat er een vreemde vrouw voor de deur. Deze vrouw beweert haar tweelingzus te zijn. Dit is het begin van een prachtig familieverhaal. In twee tijdlijnen wordt het verhaal van de tweeling ontrafeld. Veel geheimen en intriges worden blootgelegd. Telkens als je denkt te weten wat er destijds gebeurd is komt er weer een twist wat je mening onderuit haalt. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in de late naoorlogse jaren vijftig. Het afschudden van de zware oorlogsjaren en het weer terugkeren van de bekrompen vooroorlogse opvattingen had grote consequenties voor de vrouwen. Hun enige recht werd wederom het aanrecht. Dit contrast is heel goed verwerkt in het verhaal. Familiegeheimen waarin zware keuzes gemaakt moesten worden gepaard gaande met morele dilemma’s. Ongeacht je achtergrond blijft dit een onderdeel van ieders dagelijks leven. 

Feelgoodroman/ebook/438 bladzijden/BC mrt 2019/4****

37. Een onmogelijke liefde - Christine Angot

Een heftig liefdesverhaal over Rachel en Pierre. Rachel een arm Joods meisje en Pierre, een jongen uit de hoge sociale klasse. In de jaren 50, de naoorlogse jaren, ligt dit verschil in rang en stand nog heel gevoelig. Pierre maakt vanaf het begin duidelijk dat deze liefde binnen zijn grenzen beleefd zal moeten worden. Wanneer Rachel zwanger raakt en Pierre weigert het kind te erkennen begint het spel van superioriteit en inferioriteit. Het verhaal wordt verteld door Christine, de dochter die uit deze liefde wordt geboren. Het wordt in haar woorden verteld, maar de schrijfstijl is apart. Toch vloog ik door het verhaal. Mooi toegewerkt naar een afgerond verhaal.

Literaire roman/boekenkastboek/239 bladzijden/3***

38. De rechtvaardigen - Jan Brokken

Een interessant stuk geschiedenis. Het verhaal van de consul Jan Zwartendijk in Kaunas, Lithouwen tijdens de uitbraak van de tweede wereldoorlog. Met gevaar voor eigen leven heeft hij, samen met zijn Japanse collega, vele duizenden Joden veilig weg kunnen leiden. Via een visa voor Curaçao en een Japans doorreisvisum hebben ze vele Joden helpen vluchten. Jan Brokken heeft hiermee een mooi eerbetoon geschreven over Jan Zwartendijk.

Non-fictie/luisterboek-ebook/412 bladzijden/BC mrt 2019/3***

HRC: waargebeurd verhaal

HRC XXL: Groen

39. Ik wil jou(w) baby - Wendy Louise

Even weer gekozen voor wat luchtigere lectuur. Omdat er voor de HRC XXL deze maand de kleur Rood naar voren werd geschoven, las ik dit boek. Immers de titel staat in dikke rode letters op de kaft. Sara heeft op haar dertigste maar één wens: een baby. Omdat ze geen vaste relatie heeft maar toch haar eierstokken hoort rammelen, heeft ze haar goede Spaanse vriend Alejandro uitgekozen voor dit ‘project’. Ze neemt een sabbatical van een halfjaar en reist af naar Spanje. Omdat Alejandro van dit hele ‘project’ niet op de hoogte is, leidt dit tot veel verwikkelingen. Zou het Sara lukken om zwanger te raken? Dit was mijn eerste kennismaking met deze schrijfster. Ze schrijft ontzettend vlot en op een komische manier. Toch deinst ze niet terug voor droevige gebeurtenissen wat diepgang aan het verhaal geeft.

Feelgood/ebook/310 bladzijden/4****

HRC XXL: Rood

40. Schaduwliefde - Ruta Sepetys

Voor het thema van deze maand lees een prijswinnend boek heb ik dit boek gekozen. Een debuutboek bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Valt ook onder de categorie Young Adult, dus gelijk die categorie ook af kunnen vinken.

Schaduwliefde is een zeer aangrijpend indrukwekkend verhaal over een stuk geschiedenis tijdens de WOII in de Baltische Staten. Deze landen zaten ingeklemd tussen de Russen en de Duitsers. Ze werden door de Sovjets ingenomen en verdwenen eigenlijk volledig van de kaart. Grote groepen burgers werden onder het bewind van Stalin gedeporteerd en naar gevangenkampen in Siberië afgevoerd. Schaduwliefde vertelt het verhaal van Lina, een 15 jarig meisje uit Litouwen, dat samen met haar moeder en broertje gedeporteerd wordt. Als varkens worden ze afgevoerd. Op dat moment begint het overlevingsproces voor Lina. Prachtig beschreven verhaal. De ontberingen, wanhoop, hoop, liefde, vriendschap komen heel duidelijk naar voren. Ondanks deze verschrikkingen leest het boek prettig. In korte hoofdstukken wordt het verhaal verteld. Hele heftige momenten worden afgewisseld met iets luchtigere momenten. Maar over het algemeen heb je bij het sluiten van het boek een moment van bezinning nodig. Ongelooflijk dat deze verschrikkingen verborgen moeten blijven. De gedeporteerden mochten er na terugkeer niet over praten want dan liepen ze het gevaar opnieuw opgesloten te worden in de kampen in Siberië. 

Terecht een prijswinnend boek. 

Young Adult/Ebook/270 bladzijden/4****

41 en 42. Nummer 9 en Insomnia - Jilliane Hoffman

In de adventskalender december 2018 bood Hebban Nummer 9 aan en in het abonnement BC van januari zat Insomnia. Een mooie gelegenheid om deze boeken aansluitend te lezen. Nummer 9 is een soort proloog van Insomnia. Een erg spannende thriller. De seriemoordenaar ‘Handyman’ maakt al jaren de omgeving onveilig. Hij heeft zijn pijlen gericht op een bepaald type jonge meisjes. Wanneer Mallory, een meisje wat aan dit profiel beantwoordt, plotseling verdwijnt, lijkt ze het volgende slachtoffer te zijn. Echter....na een paar dagen komt ze weer tevoorschijn met een ongelooflijk verhaal. Zit hier de Handyman achter? Tot het eind toe zeer boeiend.

Thriller/Luisterboek-ebook/417 bladzijden/BC jan 2019/4****

43. Je bent geweldig - Jill Mansell 

Het prijswinnende boek 2015 van de Hebban Awards Feelgood (vertaald).

Drie vrouwen, Hallie, Flo en Tasha, spelen de hoofdrol. Drie sterke vrouwen, ieder met hun eigen problematiek en geen enkele connectie met elkaar. Een verdrietige gebeurtenis vormt hun verbintenis.  Op humoristische maar ook realistische wijze worden alledaagse problemen behandeld. 

Een geweldige feelgood. Heerlijk ontspannende lectuur.

Feelgood/Ebook/366 bladzijden/4****

44. Ik wil niet voor je vallen - Christina Lauren

Evie en Carter ontmoeten elkaar op een gekostumeerd feestje van wederzijdse vrienden. Ze hebben gelijk een klik. Ze zijn allebei agent maar bij concurrerende bedrijven. In eerste instantie lijkt dit hun liefde niet in de weg te staan. Maar wanneer al spoedig blijkt dat beide bedrijven van de ene op de andere dag gefuseerd zijn, komt hun baan op de tocht te staan. Ze moeten gaan bewijzen wie deze baan waardig is. Dit komt hun ontluikende liefde niet ten goede. Een leuk boek voor tussendoor, maar ik had eerst moeite om erin te komen. Eenmaal op gang las het als een trein. 

Feelgood/Ebook/274 bladzijden/BC mrt 2019/3***

45. Gebroken meisjes - Simone St. James

De legende van Mary Hand. Een spannnde thriller met twee tijdlijnen, 1950 en 2014. Het verhaal in 1950 speelt zich af in een meisjes internaat. Deze meisjes zijn op een of andere manier getekend voor het leven en daarom daar terecht gekomen. Tijdens hun verblijf verdwijnt er een meisje. Het verhaal in 2014 verteld over Fiona, een journaliste. Haar zus is 20 jaar terug vermoord gevonden op het terrein van het internaat. Fiona kan het nog steeds niet loslaten wat er werkelijk met haar zus destijds is gebeurd, en gaat daarom op onderzoek uit. Hierbij stuit ze op een groot aantal geheimen. Zeer boeiend van begin tot eind.

Thriller/Luisterboek-ebook/328 bladzijden/BC mrt 2019/4****

46. Nee heb je - Charlotte de Monchy

Charlotte heeft het weer voor elkaar gekregen om de lezer onder te dompelen in dit heerlijke zomerse verhaal. Bobbie heeft een burn-out, en om tot rust te kunnen komen wordt ze voor een opdracht naar het eiland Bali gestuurd. Voor deze opdracht heeft ze ruim de tijd om deze te vervullen en daarnaast dus de gelegenheid om tot rust te komen. Op Bali woont haar zus die ze in negen jaar niet meer gesproken heeft. Dit sabbatical wil Bobbie dan ook gebruiken om met haar zus in het reine te komen. Door de fijne schrijfstijl wordt je gelijk in het verhaal meegezogen en kun je bijna niet meer stoppen met lezen. Echt genieten.

Feelgood/Ebook/275 bladzijden/4**** 

47. Het schooltje vanAuschwitz - Mario Escobar

Een aangrijpend waargebeurd verhaal over de Duitse Helene Hannemann. Als haar Roma man en kinderen gedeporteerd worden kiest Helene er zelf voor om mee op transport te gaan. Ze komen in kamp Birkenau in Auschwitz terecht. Als rasechte Duitse geniet Helene enkele ‘privileges’. Ze onderneemt vanalles om haar kinderen uit de handen van de nazi’s te houden. Vaak gepaard gaande met gevaar voor eigen leven. Dit boek belicht een ander stuk geschiedenis van het leven in een concentratiekamp, namelijk dat van de vele Roma (zigeuners). Zoals al de andere vele boeken met dit onderwerp, greep dit boek me ook erg aan. 

Roman/luisterboek-ebook/180 bladzijden/BC mrt 2019/3***

HRC: Waargebeurd

48. Mevrouw mijn moeder - Yvonne Keuls

En inmiddels is de boekenweek aangebroken met als thema: De moeder de vrouw. In het kader van dit thema werden we door BC verrast met dit extra ebook. Een erg leuke verrassing maar ook een prachtig boek. Yvonne memoreert de levensloop van haar moeder en haar Indische roots. Op een respectvolle, humoristische en openhartige manier vertelt ze over dit pittige, vastberaden maar ook liefdevolle persoontje. Je kunt uit de beschrijvingen van Yvonne een goed beeld vormen van dit karakteristieke eigenzinnige vrouwtje. 

Achteraf blijkt het ook nog een prijswinnend boek te zijn, namelijk de Trouw publieksprijs en de NS publieksprijs. Dus het boek pastte ook nog prima binnen het thema deze maand van de HRC.

Roman/Ebook/179 bladzijden/BC mrt 2019/4****

HRC: Prijswinnend boek

49. In je dromen ga jij - Inge van der Krabben

Tijdens de boekenweek bood Uitgeverij LS de mogelijkheid om een boekenweektip op maat aan te vragen via de chat. Dit leek me wel leuk en heb van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Dit boek kwam eruit als tip. 

Een meeslepende familieroman met diepgang. Drie generaties Marokkaanse vrouwen, ieder met hun eigen problemen. Wanneer de moeder van Mariam, Safia, op haar sterfbed een geheim met een opdracht aan Mariam onthult, begint de ratrace voor Mariam. Dit geheim moet namelijk bewaard blijven, niemand mag er van weten. Schaamte en eergevoel, belangrijke peilers in de Marokkaanse cultuur spelen hierbij een rol. Naast deze opdracht is er ook het feit dat de dochter van Mariam, Aysa, over twee weken gaat trouwen. Aysa heeft problemen met de cultuurverschillen van de Marokkaanse en de Westerse maatschappij. Aan Mariam de taak om alle ballen in de lucht te houden. 

Roman/ebook/228 bladzijden/4****

HRC: Boekentip

50. Wolkenjager - Marcel Vaarmeijer

Het laatste deel in een serie waarbij moeder-kind relatie en oorlogen centraal staan. Een aantal fragmenten uit Wie ik heb liefgehad komen in dit deel terug. Wat een hilarische roman. Eden B Foster is een uitzonderlijk getalenteerd kind/vrouw. Haar ouders en oom, allen geëerd met diverse hoge onderscheidingen in het leger, bereiden Eden van kinds af aan voor op een nieuwe oorlog met de ‘Ruskies’. Vanuit haar beleving wordt het verhaal beschreven. Ongelofelijk wat Marcel allemaal voor hilariteiten in dit boek heeft gestopt. Erg veel humor, spanning en fantasie. Vlotte schrijfstijl. Kortom een aanrader.

Roman/ebook/221 bladzijden/4****

HRC XXL: Oranje

En hiermee ben ik op de helft van mijn challenge gekomen. 

Gelezen: 7 boeken van het BC abonnement; 1 boek uit eigen boekenkast; 3 thema’s van de HRC af kunnen vinken; kleur rood en oranje.

Totaal deze maand 4.512 bladzijden gelezen.

Tot de volgende maand.

33844d87aaf8cae1581a293c5d11971c.pngReacties op: HRC 2019 - #Maart

Gerelateerd