Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boeken komen tot leven met geluid!

op 20 september 2020 door

Wie kent ze niet! Boeken voor jonge kinderen met geluidjes erin. Hier in huis zijn ze niet meer weg te denken uit de boekenkast. Het geeft een extra dimensie en boeken en zorgt ervoor dat boeken meer aantrekkingskracht krijgen voor kleine kinderen! Het is dan ook niet verrassend dat er steeds weer nieuwe 'geluidenboekjes' verkrijgbaar zijn. En waar dit begon met boerderijdieren, muziekinstrumenten en voertuigen - zien we dat de creativiteit van schrijvers geen grenzen meer kent. Benieuwd naar welke geluiden er nog meer zijn te ontdekken, lees dan snel verder!

Door Annemieke de Jong

De aantrekkingskracht van geluid

Veel kleine kinderen zijn geïnteresseerd in geluidjes. Of het nu gaat om dierengeluiden of voertuigen. Menig ouder maakt de bijbehorende geluiden tijdens een wandel- of fietstocht, om zo hun kind te laten zien dat er allerlei verschillende geluiden bij horen. Iets wat we doen omdat het bewezen is dat dit de taalontwikkeling van kinderen ten goede komt. Het kennis maken met nieuwe klanken of geluiden nodigt uit tot meer geluid maken. Daarnaast is gebleken dat sommige kinderen zich juist beter geluiden en klanken eigen maken, wanneer deze steeds op een zelfde manier worden aangeboden. Hierbij kunnen geluidenboekjes een prachtig hulpmiddel zijn. Kortom, geluidenboekjes zijn niet alleen super leuk! Ze zijn ook nog eens super leerzaam!

Ontdek de wereld met Clavis geluidenboekjes

Clavis heeft inmiddels een flinke reeks kartonboekjes met geluid laten maken. Bijzonder prettig aan deze boekjes is dat het voor het kind ook zelf mogelijk is de geluiden uit de pagina's te krijgen. Waar in veel gevallen er hard gedrukt moet worden, is hier slechts een vingeraanraking nodig om ervoor te zorgen dat het geluid uit de bladzijden wordt getoverd.

Daarnaast biedt Clavis niet alleen de standaard geluiden. Ze laten kinderen kennis maken met Wereldmuziek en Wereldse melodietjes, dansmuziek en klassieke muziek, met geluiden in en om het huis en met dieren! En zo wordt de wereld van kleine boekenliefhebbers bij ieder boekje groter. Helemaal omdat er steeds weer nieuwe titels bij komen. Hoe heerlijk is dat!

Kartonboekjes voor de allerkleinsten

Het kartonboekje Klop klop! van Nathalie Choux heeft een heerlijk handelbaar formaat voor jonge lezers. Daarbij komen de stevige pagina's die ervoor zorgen dat kinderen zelf gemakkelijk door de pagina's kunnen bladeren. De schuifelementen op de pagina's zijn leuk gevonden. Het lijkt er op dat de stofzuiger echt kruimels op zuigt, het water uit de kraan echt gaat stromen en de mobile echt rond draait. Een zelfde soort boekje van Choux is Grrr! waarin kinderen de dieren niet alleen zien grommen, spelen of bewegen - dankzij de schuifjes. Maar waar daarnaast ook levensechte geluiden uit de pagina's komen. 

De aantrekkingskracht van deze boekjes is gigantisch! Door de schuifjes en de geluidjes zit het boek vol actie-reactie en prikkelt de nieuwsgierigheid. Bovendien is er van alles in de boeken te zien en te ontdekken!

Geluidenboeken van Guido van Genechten

In 2019 kwam Guido van Genechten die vooral bekend is van zijn prentenboeken over het konijntje Rikki en het kleine Witte Visje met twee prentenboeken met geluid. Bam Boem en Hoor wie knort daar? laat Van Genechten kinderen kennis maken met de dieren in het oerwoud en op de boerderij. Over Hoor wie knort daar? kon je eerder al teruglezen tijdens een van onze prentenboekenfeestjes. Het mooie aan deze stevige prentenboeken met geluid is dat ze al vanaf jonge leeftijd geschikt zijn, maar zeker ook aanspreken voor kinderen in de kleuterleeftijd.

Nu is Van Genechten terug met twee nieuwe boeken vol geluid.

In Oehoe - negen wakkere vogels laat Van Genechten kleine dierenvrienden kennis maken met de vogels. De uil, de merel en het roodborstje zijn slechts enkele van de vogels die vrolijk fluitend van de bladzijden komen. De vogelgeluiden zijn realistisch en zorgen voor enthousiasme bij de lezer. Door het verhaal maken kinderen kennis met de verschillende vogelsoorten. Bovendien zijn de platen prachtig en natuurgetrouw. Hierdoor kunnen kinderen de vogels weer herkennen in hun eigen omgeving. En voor de kleine lezers zijn de geluidjes en vogeltjes zo interessant dat het boekje keer op keer voorgelezen mag worden!

Humor voert de boventoon in Doe eens een kikker na, papa! want als kleine muis en papa-muis het over de dieren hebben, dan blijkt dat papa helemaal niet zo goed weet welke geluiden de geit, het varken en de kikker maken. Gelukkig weet kleine muis wel wat het juiste geluid is. Dit boek nodigt de voorlezer bovendien uit tot het maken van geluiden - of bij de oudere kinderen kan samen met de kinderen het juiste geluid gemaakt worden. Een extra humoristische toevoeging vindt je in de tekeningen. Want vader maakt niet alleen dierengeluiden, hij gaat ook in de juiste houding staan. Een grappig verhaal dat menig peuter en kleuter blij zal verassen!

Hebben jullie deze leuke geluidenboeken van Clavis al ontdekt? Welke is jullie favoriet? Laat het ons weten!



Reacties op: Boeken komen tot leven met geluid!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guido van Genechten

Guido van Genechten

De Vlaamse Guido Van Genechten is illustrator en kinderboekenmaker. Zijn eerste ...