Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Bravelands in opstand!

op 19 juni 2019 door

Bravelands, de serie van Erin Hunter waarin de verhaallijn zich afspeelt op de zinderende vlaktes van de savanne, heeft een nieuw deel! Zal De opstand het laatste deel zijn? Zouden we er eindelijk achterkomen wie de Opperouder is en welke toekomst voor Sky, Doorn en Fier is weggelegd? Annemieke en Sanne lazen het derde deel, lees je mee wat ze er van vinden?

- Door Annemieke en Sanne -

Korte samenvatting

Een olifant die beschikt over een belangrijke gave. Een leeuw die een gevaarlijke weg heeft gekozen. Een baviaan die gebukt gaat onder een groot geheim. Het kwaad is opgestaan: de dieren van de savanne worden geleid door een moordenaar. Terwijl olifant Sky haar kudde aanvoert en op zoek gaat naar de rechtmatige leider van Bravelands, ziet baviaan Doorn zich gedwongen zijn oude troep te verlaten. De leeuw Fier was ooit hun vriend, maar een tiran brengt hem op een dwaalspoor. Het broze evenwicht van Bravelands kan elk moment versplinteren – tenzij roofdieren, prooien en aaseters de poten ineenslaan…

Voorafgaand

De boeken zien er prachtig uit met hun donkere omslag en hun gouden opdruk. Alleen daarom wil je een serie compleet hebben, toch?! Maar hoe zit dat met de inhoud, keken we na de eerste twee delen van Bravelands ook nog zo rijkhalzend uit naar dit verhaal?

Annemieke: Ik keek erg uit naar het derde deel van de Bravelands serie - zoveel dat ik zelfs overwogen heb om de Engelse versie te gaan lezen. Maar gelukkig liet de Nederlandse vertaling niet lang op zich wachten, na het verschijnen va deel 1 en deel 2. Ik was vooral erg nieuwsgierig over hoe het verder zou gaan, met al die prachtige personages zoals Doorn, Fier en Sky. Ik hoopte op een verhaal in dezelfde stijl als de eerdere twee delen, met uitspraken afgestemd op het dierenleven (zoals wat is er aan de poot e.d.) en met een zelfde dosis avontuur en verrassingen die de dieren te wachten zouden staan.

Sanne: Mij is bijgebleven dat ik van de eerste twee delen heb genoten. Ik heb me vooral verwonderd over het feit dat er geen enkele menselijke personage in de verhaallijnen voor komt en dat de dieren en hun gewoontes heel fijn worden beschreven. Maar óók is me bijgebleven dat ik vooral bij het tweede deel moeite had om in het verhaal te komen. Aan de ene kant keek ik er daarom een beetje tegenop om in het boek te beginnen, maar was ik ook erg nieuwsgierig naar hoe het de vrienden zou vergaan en wie de Opperouder zou zijn.

Vernieuwend

De vraag bij vervolgdelen uit een serie is altijd in hoeverre het nog wel vernieuwend is. Wordt het op een gegeven moment niet saai en veel van het zelfde? Ook wij vroegen ons dat af en keken daar met kritische ogen naar.

Sanne: Echt vernieuwend is het derde deel niet. In die zin, we kennen de personages, we kennen de setting, we weten waar het verhaal heen wil. Toch bevat dit derde deel echt meer pit en spanning dan de voorgaande twee delen. Daar waar deel 1 en 2 nodig waren om een verhaal mee op te bouwen is deel 3 een ware rollercoaster. Wat een actie en sensatie bevat dit boek!

Annemieke: Of het boek echt nog vernieuwend is, is iets wat altijd de vraag is bij een derde deel. Ik denk ook ergens niet dat ik op zoek was naar een vernieuwend boek. Ik wilde vooral meer van wat deel 1 en deel 2 gebracht hadden. Iets waar het schrijverscollectief Erin Hunter zeker in geslaagd is. De lijn van de eerste twee delen werd op een kloppende en passende manier doorgezet in deel 3.

Het lezen waard

Sanne geeft misschien in het voorgaande stukje al een spoiler weg op de vraag of De opstand de moeite van het lezen waard is. Toch gaan we er dieper op in.

Annemieke: Wie genoten heeft van de eerdere delen moet zeker verder gaan met het lezen van deel 3. Al is het maar om er achter te komen hoe deze krachtige serie zal aflopen. Want dat is toch wat je als lezer wilt weten na het dicht slaan van het tweede deel... Het verhaal op zich is een passende opvolger, die in de lijn van de verwachting ligt voor de lezer.

Sanne: O, ja! Dit derde deel is zeker de moeite van het lezen waard! De losse verhaallijnen van Fier, Doorn en Sky zijn in dit deel veel meer met elkaar verweven doordat de drie dieren samen moeten werken bij het redden van Bravelands. De problemen vieren hoogtij, het weer is van slag, net zoals alle kuddes. Zou het goed komen? Kunnen de jonge dieren de noodsituatie de baas? Geloof me, je wilt het weten!

Afsluiting

En dan, we slaan het boek dicht. Is dit derde deel van Bravelands een mooie afsluiting van de serie?

Annemieke: De afsluiting van het derde deel en dus van de Bravelands serie was erg geslaagd. Bepaalde uitkomsten lagen wel in lijn der verwachting, zoals de waarheid rondom 'de oppervader/-moeder'. Toch vond ik de afloop op zijn minst een verrassing en dat vind ik zeer positief aan dit boek.

Sanne: Het verhaal wordt heel verrassend tot een einde gebracht. Daar heeft Annemieke zeker gelijk in. Wel vraag ik me af: is dit wel echt het einde? Op de rug van het boek zie ik staan 'serie 1, boek 3'. En er zijn wat losse eindjes... Zouden we ons dan nogmaals kunnen verliezen in een Bravelands verhaal??

Opvallend

Welke opvallende elementen hebben wij gezien tijdens het lezen? Of misschien waren er geen dingen die opvielen, maar juist tegenvielen?

Sanne: Nee, er is niets dat me is tegengevallen, gelukkig! Ik zag er een beetje tegenop om in het boek te beginnen, maar ik werd al heel snel door het verhaal gegrepen. De vaart in de verhaallijnen verraste me, doordat het anders was dan het gevoel dat bij mij was blijven hangen na het lezen van deel 2. Ook door het slot werd ik aangenaam verrast en ik vond het opvallend dat ik toch nog meer te weten kwam over de dieren in het boek, ondanks dat ik al veel had gelezen in de voorgaande delen. Ik vind het (wederom) opvallend hoe Erin Hunter de eigenschappen van de dieren en hun doen en laten heeft weten te bewoorden.

Annemieke: Het boek zet in een mooie lijn door wat je mag verwachten in de eerdere delen - iets wat ik als serie-lezer erg kan waarderen, omdat dat lang niet altijd het geval is bij series. Dezelfde toon, hetzelfde taalgebruik en een vergelijkbare personages die je op een zelfde manier leert kennen. Iets wat in positieve zin opviel. Tegenvallers waren er eigenlijk niet... Ik heb net zo genoten van dit deel als van de eerdere delen en vond het fijn dat het geen voorspelbaar, in de lijn van de verwachting liggende afloop bood.

Eindoordeel

Tot slot, wat vinden we van Bravelands De opstand? Is het wat ons betreft een aanrader, of kun je het boek beter laten liggen?

Annemieke: Een absolute aanrader voor wie - net als ik - genoten heeft van de eerdere delen. Bovendien vind ik het fijn dat er een overduidelijke afsluiting aan het verhaal zit - en niet het open einde wat je soms bij series terug ziet. Opnieuw wordt je van de eerste tot de laatste pagina meegenomen in een avontuurlijk verhaal. Ik geef het boek daarom 4 sterren.

Sanne: Ja, wat mij betreft is het boek een echte aanrader. Ik heb er ontzettend van genoten. Ik blijf het bijzonder vinden hoe de dierlijke karakters vorm hebben gekregen en hoe een fantastische verhaallijn kan ontstaan, enkel en alleen belicht vanuit de dieren die leven op de Savanne. Wel zijn sommige passages vrij heftig. Hoewel er niets meer dan de cirkel van het leven wordt besproken, is het verhaal door de soms gruwelijke stukken minder geschikt voor (erg) gevoelige kinderen. Ik geef het boek 5 sterren.

Wil je lezen wat wij van de eerste twee boeken vonden? Dan vind je het artikel over De outsider hier, en het artikel over De regelbrekers hier.



Reacties op: Bravelands in opstand!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Erin Hunter

Erin Hunter

Erin Hunter is een pseudoniem dat gebruikt wordt voor een Brits schrijverscollec...