Buddy Read: Het raadsel van de zee van Jonne Kramer

op 18 augustus 2019 door

Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Zijn vader is schipper en is daarom vaak op zee, maar hij is altijd thuis als Ravian jarig is. Als zijn vader niet terugkeert voor zijn twaalfde verjaardag besluit Ravian naar hem op zoek te gaan. Katy en Sanne besloten Ravian te volgen op zijn zoektocht naar zijn vader. Zou Het raadsel van de zee ze zijn bevallen?

Door Katy en Sanne

Het raadsel van de zee, geschreven door Jonne Kramer, kwam als een mooi cadeautje, in prachtig bijpassend inpakpapier. Wanneer we het boek goed bekijken valt allereerst de mooie cover op. In de kleuren paars, oranje en geel, zien we een meeuw, maar ook een boot met daarop twee jongens. Het is zo'n omslag waarnaar je blijft kijken. Maar als we ons dan losrukken van die voorkant zien we op de achterflap dat uitgeverij Billy Bones het boek in drie woorden omschrijft: avontuur, vriendschap en mysterie. Wij zullen het boek aan de hand van deze drie woorden bespreken.

Avontuur

Sanne: Het avontuur van Ravian begint eigenlijk al vrij snel. Als lezers ontmoeten we Ravian terwijl hij werkt in het plaatselijke café. Hij werkt daar als afwasser en mijmert over zijn verjaardag en zijn vader. De mannen in de kroeg zijn luidruchtig en vervelend. Er is niemand die er aan denkt dat Ravian jarig is. Hij maakt zich zorgen over zijn vader en voelt de dorpsbewoners aan de tand. Al snel besluit Ravian de piraat op te zoeken waarvan hij het vermoeden heeft dat zijn vader zich aan boord van het schip bevindt. Eenmaal op zee beleeft Ravian het ene na het andere gevaarlijke avontuur. Het is geen moment rustig. Toch vond ik dat nergens vervelend of overdadig. Het hield het verhaal goed op tempo en zorgde ervoor dat het verhaal binnen de kortste keren uit was. Aan avontuur dus geen gebrek.

Katy: Het raadsel van de zee is één groot avontuur. Van een kroeg waar zeemannen regelmatig te diep in het glaasje kijken naar een vervloekt piratenschip en vervolgens naar een onbekende bestemming. Dit verhaal sleurt je mee in een wervelwind aan avontuur. Het leest heerlijk en ook al gaat het allemaal behoorlijk snel en is het soms wel erg toevallig, het blijft boeien. Dat is het leuke aan dit verhaal. Ravian stort zich op de zoektocht zonder na te denken en lijkt door zijn keuzes en de gevolgen alleen maar verder van zijn doel verwijderd te raken, maar dat is buiten de zee gerekend die haar geheel eigen plannen heeft.

Vriendschap

Sanne: Het boek is uniek vanwege de bijzondere vriendschappen dat het herbergt. Ravians beste vriend is namelijk een meeuw: Marvin. Ravian en Marvin lijken elkaar goed te begrijpen en te verstaan. Ravian ziet wat Marvin bedoelt, hij wijst regelmatig met zijn vleugels de weg. Maar andersom weet Marvin ook wat Ravian van hem wilt. Het is bijzonder om te zien welke troostende en haast ouderlijke rol de meeuw heeft. Marvin zorgt op zijn manier voor Ravian en geeft hem een veilig gevoel. De twee hebben geen woorden nodig, toch is de sterke band goed voelbaar. Naast de oude vriendschap met Marvin, sluit Ravian ook een nieuwe vriendschap met Kars. Een jongen van ongeveer zijn leeftijd die ook gevangen zit op het schip. Ik vind het goed dat Kramer aandacht heeft geschonken aan de vriendschap tussen twee jongens die weleens verder zou kunnen gaan dan "gewone" vriendschap. Zonder dat het er dik bovenop ligt, is het wel duidelijk dat de twee jongens gevoelens voor elkaar ontwikkelen. Naar mijn mening kan er niet genoeg aandacht geschonken worden aan homoseksualiteit, net zo lang tot het niet meer onder #diversiteit valt.

Katy: Vanaf het eerste hoofdstuk was het raak. De fijne vriendschap tussen Ravian en zijn meeuw Marvin stal absoluut de show. De meeuw is op zich een onwaarschijnlijk element (nu ja, een vervloekt piratenschip is dat misschien ook), maar het was zo mooi om te lezen. Ze communiceren vaak zonder woorden en Ravian maakt zich echt zorgen als Marvin er een tijdje niet is. Het onwaarschijnlijke tweetal heeft veel aan elkaar. Naast Marvin, krijgt Ravian ook een nieuwe vriend. Kars is scheepsjongen op het schip waarop Ravian belandt en de band die zich tussen de twee ontwikkelt, is erg hecht. Geen woord te veel, geen woord te weinig. Daarnaast is er nog de norse kapitein die toch meer om zijn bemanning zal blijken te geven dan hij laat uitschijnen.

Mysterie

Sanne: Het mysterie zit vooral verstopt in de zoektocht naar de vader van Ravian. Het blijft voor lange tijd onduidelijk waarom zijn vader niet op zijn verjaardag thuis is gekomen en waar hij zich dan wel bevindt. Doordat het avontuur zo sterk aanwezig is, heb ik als lezer niet het gevoel gehad dat ik werd geprikkeld om hierover mee te denken. Ik liet me vooral meeslepen door het avontuur en zag dan wel waar we uit zouden komen (vast bij Ravians vader). Mysterie omschrijft het boek dus wel, maar vond ik zelf minder sterk aanwezig.

Katy: De vloek die op het schip rust, een afgesloten ruimte en de vermissing van de vader van Ravian zorgen voor het vleugje mysterie. De zee heeft bovendien een soort raadsel gefluisterd en uiteindelijk zal dat titelgewijs uiteraard leiden naar de ontknoping van het hele verhaal. Ik vond dit element best goed uitgewerkt, al had het raadsel misschien nog wat uitdrukkelijker aanwezig mogen zijn. Het is een goede combinatie tussen avontuur en mysterie. Het geheel werkt en maakt van Het raadsel van de zee een pageturner op kindermaat. 

Conclusie

Sanne: Het raadsel van de zee is een heerlijk avonturenboek, vol spannende momenten waarbij twee jongens en een meeuw heldhaftig, dapper én inventief moeten zijn. De ruige zee neemt ze flink te grazen en dan zitten ze ook nog gevangen op het schip van een kille piraat. De bijzondere vriendschappen die centraal staan in het boek maken Het raadsel van de zee een heel waardevol boek. De combinatie van avontuur, vriendschap en mysterie houd je lezende en zal kinderen vanaf een jaar of tien ook zeker aanspreken. Vier dikke sterren.

Katy: Dit boek heeft ontzettend veel elementen die de  aandacht van de doelgroep zullen weten vast te houden. De plot is een beetje rechtlijnig, maar zit verder goed in elkaar en Jonne Kramer vertelt het allemaal op een opmerkelijke en spannende manier. Haar taalgebruik is krachtig en beeldend, waardoor het moeilijk is om het avontuur van Ravian los te laten. Een mysterieuze verdwijning, een piratenschip en een zee met een geheel eigen agenda. Dit verhaal is zeker zeewaardig: vier sterren.Reacties op: Buddy Read: Het raadsel van de zee van Jonne Kramer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken