Advertentie

Buddy read: Rocca en het geheime toverrecept

op 17 juni 2018 door

Tijd voor een buddy read! Samen met lezer Silvia lazen Annemieke en Sanne Rocca en het geheime toverrecept van Sharid Alles. Zouden ze alle drie zijn betoverd door het toverrecept?

Samenvatting

Rocca woont met haar ouders en broertje in een huis aan een rustige straat. Onder het gezin, op de begane grond, woont de geheimzinnige Madame Lilu. Een toverkok die je met de meest buitengewone recepten van allerlei kwaaltjes en problemen af kan helpen. Wanneer Rocca 10 jaar wordt, mag ze zelf leren toverkoken. Maar als blijkt dat haar vader niets van het toverkoken moet hebben en het toverkoken ook nog eens de oorzaak lijkt van de vele ruzies tussen haar ouders, komt Rocca voor een dilemma te staan. Moet ze stoppen met toverkoken of waagt ze zich aan een geheim recept om haar ouders bij elkaar te houden? 

Samen lezen

Sanne:
Wat leuk dat we dit boek samen kunnen lezen. Onze eerste buddy read samen Annemieke, hoewel we al wel eens samen een boek met de groep hebben gelezen, en dan gelijk samen met een volgster van onze spot! Ik ben erg benieuwd naar het toverkoken en het verhaal van Sharid Alles. De cover ziet er al heel vrolijk en fantasierijk uit. Ik vind het wel jammer dat er niet net zulke vrolijke tekeningetjes aan de binnenkant te vinden zijn. Wat zijn jullie verwachtingen van het boek?

Silvia:
Ik verwachtte een heerlijk jeugdboek met een mysterieus en magisch tintje. Toverkoken, wie wil dat nu niet? Ik was heel benieuwd naar de 10-jarige Rocca die met Madame Lilu aan de slag gaat om al die recepten te maken. Waaruit bestaat dat geheime recept?

Annemieke:
De prachtige uitnodigende cover - die super aansluit bij het verhaal - trok mijn interesse naar het boek. Hoe heerlijk is het om vervolgens samen in gesprek te kunnen gaan over onze bevindingen. Ik verwachte een lekker 'droom' verhaal en ik denk dat dat ook is uitgekomen. Wat je zegt over de tekeningen in het boek, is zeker waar... toch heb ik het niet gemist. De tekst op zich sprak goed genoeg tot de verbeelding... Al snel kwam de vraag in me op: voor wat zou ik Madam Lilu een brief schrijven? Het klinkt waarschijnlijk cliché maar ik zou zeggen voor geluk, gezondheid en liefde. Wat vind jij Sanne?

Sanne:
Eerlijk gezegd ben ik wel heel benieuwd naar die geweldige dromen die Rocca krijgt van madam Lilu. Wat mooi zoals je het boek omschrijft als een 'droom' verhaal. Dat kan ik alleen maar bevestigen. Ik vind het een heerlijk boek met een fijne dosis fantasie. Toch stelt Anders een aantal gewetensvragen in het boek waardoor het niet alleen een droomverhaal is, maar ook een verhaal met een lerend karakter. Door de personages deze vragen te laten stellen, wordt de lezer indirect aangesproken om er over na te denken. Wat vind jij van de combinatie?

Annemieke:
Het lerende karakter maakt het verhaal compleet. Persoonlijk kan ik erg genieten van kinderboeken die naast fantasie ook ruimte geven aan thema's, lessen of gebeurtenissen. Zeker wanneer deze aansluiten bij de belevingswereld van de beoogde lezersdoelgroep. Waar Rocca zich zorgen maakt, omdat haar ouders ruzie hebben en ze zichzelf de schuld geeft, verwacht ik dat veel kinderen zich er in zullen herkennen. Het boek heeft allerlei ingrediënten, en dat maakt het ook zo heerlijk om te lezen. Over ingrediënten gesproken, sommigen waren wel erg bijzonder. Door de gedetailleerde beschrijving kon ik er een prachtig beeld bij vormen, hoe heb jij dit ervaren?

Sanne:
De ingrediënten zijn zeker erg bijzonder, maar inderdaad was er moeiteloos een beeld bij te vormen. Ik vond dat erg goed gedaan. Het leest daarom ook erg vlot en ondanks het magische karakter was het wel geloofwaardig. Wat vond jij ervan Silvia? 

Silvia:
Rocca en het geheime toverrecept is een boek wat heerlijk vlot leest en waarin je door wilt blijven lezen. De personages zijn goed uitgewerkt. Je kunt je inleven in elk van hen. Het is een grappig maar ook spannend boek. Een verhaal dat uitnodigt om samen met je kind of alleen te lezen. Zelfs de papa’s en mama’s zullen hiervan genieten.

Conclusie

Het boek is ons alle drie goed bevallen. Gelukkig zijn we na het toverkoken niet veranderd in bijzondere beesten en kunnen we ook nog gewoon praten... Wat een opluchting! De fijne schrijfstijl en de fantasie van Sharid Alles maakt het tot een mooi boek. Wil je de uitgebreide recensies van Sylvia lezen? Die vind je hier.

Leesclubvragen

Wil je zelf het boek gaan lezen of samen met iemand? Dan vind je hier een aantal leesclubvragen (die ook te gebruiken zijn om het boek in de klas te bespreken).

 1. Kun jij koken? Wat heb je wel eens gekookt?
 2. Op bladzijde 25 zegt Rocca: 'Maar, Oma, mag dat wel? Mag je zomaar stiltesoep geven aan kleine kinderen of aan grote mensen die nergens vanaf weten?'
  Wat vind jij van wat oma doet? Vind jij dat je stiltesoep aan iemand mag geven?
 3. Wat voor gerecht zou je graag met Oma Sala willen koken?
 4. Bladzijde 44: 'Nou ja, hij is kleiner dan Mounir, dus ik moet even goed de hoeveelheden afstemmen. Want anders geven we hem een overdosis en dan kan het arme joch nooit meer liegen. En dat kun je niemand aandoen, toch?'
  Wat vind jij van liegen? Zou het erg zijn als het broertje van Mounir nooit meer zou kunnen liegen?
 5. Rocca is verdrietig omdat haar ouders zoveel ruzie maken. Ben jij wel eens verdrietig? Hoe komt dat en hoe ga je daar mee om?
 6. Bladzijde 60, de moeder van Mounir houdt niet van toverdingen: 'Als er een probleem is, kun je het ook op een andere manier oplossen dan door te toveren.'
  Op welke manier kun je dan problemen oplossen?
 7. Zou jij willen toverkoken om problemen op te lossen?
 8. Welk probleem zou jij willen oplossen?
 9. Welk drankje zou jij toverkoken? Schrijf je recept op en maak er een mooie tekening van.

Heb je zin om een toverkookrecept te maken? Laat je inspireren door het recept van Annemieke.

edf9c9bd2228f1e448111a4f781322d3.jpg

Wat is jouw favoriete toverkookrecept?Reacties op: Buddy read: Rocca en het geheime toverrecept

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken