Cadeautips! Ietsje meer prentenboek

op 25 december 2020 door

Jong of oud, voor iedereen is een prentenboek geschikt. Jij denkt van niet? Wij durven een weddenschap met je aan te gaan! Probeer maar eens een van onderstaande boeken. Leuk voor jezelf, of om aan iemand cadeau te doen. Wedden dat je vaker een prentenboek zult oppakken?

Dat met Leo - Stefan Boonen en Melvin

Als Leo op een ochtend naar school wil gaan is zijn moeder vergeten een broodtrommel en een briefje voor hem klaar te leggen. De hond blaft niet naar hem als hij langsloopt en ook op school lijken ze hem niet te missen. Wat is er vandaag toch aan de hand? Hij komt tot de conclusie: vandaag is Leo er niet. 

De eigenzinnige tekenstijl van Melvin is ondanks het gebruik van slechts enkele kleuren adembenemend en een lust voor het ogen. Met geel en blauw, die samen zorgen voor een vleugje groen, en zwart komt het verhaal van Leo tot leven. De kleurnuances zijn prachtig. Je zult al lezende moeilijk de drang kunnen weerstaan om de bladzijden in sneltreinvaart om te slaan. Gelukkig is het verhaal dat Boonen wil vertellen minstens net zo interessant en belangrijk waarvoor je echt de tijd wilt nemen. 

En tja... wat is er nou met Leo? Dát moet je zelf maar uitvinden. Ik durf te wedden dat elke volwassene een boodschap in het verhaal weet te vinden.

Zwerveling - Peter van de Ende

Aan boord van een wel heel bijzonder schip, zijn twee personen druk bezig met het vouwen van een papieren bootje dat ze vervolgens op zee uitzetten. Het bootje legt een enorme reis af en komt daarbij langs diverse continenten. Het doorstaat verschillende weersomstandigheden en ontmoet bijzondere diersoorten. Door weer en wind en andere gevaren op zee, probeert het bootje te overleven om zo zijn reis te kunnen vervolgen.

Zwerveling is een groot, woordloos prentenboek met veel pagina’s aan verwondering. Het boek bevat tekeningen die zijn opgebouwd uit vele lijntjes en stipjes die samen golven, dieren, koraal en land vormen. In zwart-wit en alle grijstinten daartussen zien we het bootje op zee en de enorme wereld om hem heen. Ondanks dat zwart de enige kleur is die van den Ende heeft gebruikt voor het opbouwen van zijn patronen en illustraties, kost het de lezer geen enkele moeite de vele kleuren die de wereld rijk is, voor zich te zien. Het bootje neemt weinig plek in op de pagina’s en het lijkt daardoor een ondergeschikte rol te hebben. Maar als het papieren bootje er niet was geweest, dan hadden wij deze reis nooit kunnen ervaren. De aandacht gaat niet naar hem uit en door zijn bescheiden karakter laat het ons kijken naar de wereld om hem heen. Zwerveling is een reis die gaat over zelfstandigheid, tegenslagen en de wonderlijke wereld van mens en dier.

Muizen en mensen - John Steinbeck en Rébecca Dautremer

'Muizen en mensen' vertelt het verhaal van de mentaal zwakke Lennie en zijn beste vriend George. Samen dromen ze van een eigen boerderij. Maar het noodlot beslist er anders over. Een boek over houden van zachtheid, het niet kennen van eigen krachten, wraak, vriendschap en moeten vluchten. Geïllustreerd door Rébecca Dautremer.

Dit boek is een graphic novel versie van de klassieker van Steinbeck met illustraties van Rébecca Dautremer. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het boek zelf nog niet las maar dit is het recentste boek van de hand van Dautremer en al haar prentenboeken zijn de moeite van het lezen waard. Elk boek is een kunstwerk door de prachtige illustraties in Dautremers karakteristieke stijl. De moeite van het verzamelen zeker waard.

Madame Butterfly - Benjamin Lacombe

Benjamin Lacombe brengt met dit prachtige boek het onvergetelijke verhaal van Madame Butterfly, waarin de onuitgesproken stem van Pinkerton zijn spijt laat horen. Dit kunstwerk brengt het liefdesdrama subliem in beeld. De sfeer van Japan is overal aanwezig. Dit mooie, grote boek is bovendien een onwaarschijnlijk object: het vouwt zich open tot een tien meter lang fresco in potlood en aquarel.

Ook dit is een prentenboekversie van een klassieker. En voor Benjamin Lacombe geldt eveneens dat al zijn prentenboeken kunstwerken zijn en dus de moeite waard. Sommigen zijn voor kinderen geschikt, anderen hebben echt wel volwassenen als doelgroep. Eveneens hoog op mijn eigen wenslijst staat Frida over het leven van Frida Kahlo mét fluwelen kaft.

Armstrong - Torben Kuhlmann

Amerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: "Ik word de eerste muis op de maan!" Een spannend verhaal met achterin een korte geschiedenis van de ruimtevaart.

Kuhlmann heeft een heel realistische, mooie tekenstijl. Zijn illustraties lijken echte foto's. Bovendien zijn zijn prentenboeken ook erg informatief, ideaal voor liefhebbers van wetenschap. Zijn recentste boek, Einstein, las ik nog niet maar staat hoog op mijn verlanglijstje.

De vuurzeevlieg - Toon Tellegen en Carll Cneut

Nieuwe dierenverhalen van Toon Tellegen, schitterend in kleur geïllustreerd door Carll Cneut. In dit prachtboek van twee grootmeesters kan het vuurvliegje veranderen in de vuurzeevlieg, kunnen de steeltjes op het hoofd van de giraf besluiten dat ze heel goed zonder giraf verder kunnen en komt de bizon tot zijn grote schrik op een dag zomaar zichzelf tegen.
Carll Cneut koesterde al langer de wens dierenverhalen van Tellegen te illustreren. Die wens is nu uitgekomen. En hoe!

Voor kinderen zijn al die pratende dieren vooral grappig maar volwassenen zullen vooral genieten van dat extra filosofische laagje. Tellegen handhaaft zijn stijl – zo worden er weer veel brieven geschreven – vervelen gaan zijn verhalen nooit.  Het thema aanvaarding van jezelf zoals je bent, komt ruimschoots aan bod. De tekeningen zijn realistisch – met herkenbare planten en dieren - en tegelijk magisch en fantasierijk wat het poëtische in Tellegens stijl versterkt. Dit prentenboek brengt twee artiesten samen, het resultaat is kunst.

Ik geef je mijn hart - Pimm van Hest

Yuto krijgt een bijzonder cadeau. Een cadeau dat zijn leven zal veranderen. Een cadeau dat zal ontroeren, dat zal troosten, dat warmte en beschutting zal geven. Een cadeau voor het leven. Een cadeau om door te geven. Een uniek sprookje met waardevolle levenslessen en adembenemende tekeningen. De oosterse sfeer zal je betoveren.

Een bijzonder boek waarin je alle fases van het leven van Yuto meemaakt. Eenvoudige maar magische tekeningen, heel filosofisch. De uitsnedes in de pagina's zijn niet alleen prachtig om te zien, ze versterken het bijzondere en poëtische van dit boek. Een betekenisvol cadeau. 

Prentenboeken - al dan niet met jeugd als doelgroep - bezitten vaak naast prachtige illustraties ook enige gelaagdheid of diepgang. Wij zijn fan. En jij? Heb je nog aanvullingen voor onze tiplijst?Reacties op: Cadeautips! Ietsje meer prentenboek

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rébecca Dautremer

Rébecca Dautremer

Rébecca Dautremer is een bekende Franse illustratrice. In Frankrijk kreeg ze re...

Benjamin Lacombe

Benjamin Lacombe

Benjamin Lecombe is een Franse jeugdboekenschrijver en illustrator. Hij debuteer...

Carll Cneut

Carll Cneut

Carll Cneut is een Vlaams illustrator die in 1996 debuteerde met teken...