Clubrecensie Bommen op ons huis

op 11 maart 2019 door

Martine Letterie heeft al meerdere boeken geschreven met de Tweede Wereldoorlog als hoofdthema. Dit jaar heeft ze bommen op ons huis opnieuw uitgebracht inclusief een nieuwe cover. Het vertelt het verhaal over Fien aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Is het alleen maar spannend of zal Fien de oorlog anders gaan ervaren?

Geschreven door Antoinette

Bommen op ons huis

Mei 1940. Fien woont samen met haar ouders en broertje in Rotterdam wanneer de oorlog begint. Er vliegen gevechtsvliegtuigen laag over hun huis. Tijdens een van de eerste bombardementen komt haar vader om het leven.

Haar buurjongen David is een aantal jaar geleden Duitsland ontvlucht, samen met zijn vader. Ze zijn van Joodse komaf en waren  niet veilig. Nadat deze oorlog voor David dramatisch begint, besluit hij te vluchten naar Engeland waar nog familie woont. Fien brengt hem weg naar de haven. Zal hij veilig aankomen in Engeland?

Het huis van Fien is vernietigt door de aanvallen. Ze besluiten te vluchten naar hun tante in Middelburg. Na een spannende en helse tocht komen ze bij tante aan. Helaas is hier de oorlog ook begonnen en kunnen ze tante niet vinden. Gelukkig krijgen ze hulp uit onverwachte hoek naar de zoektocht naar tante.

Doelgroep.

Martine Letterie heeft wederom een realitisch boek geschreven over de Tweede Wereldoorlog waarbij ze haar verhalen baseert op verhalen uit archieven. Bommen op ons huis is geschreven voor kinderen rond de 10-14 jaar. Fien ontpopt zich van een gewone schoolmeisje tot een sterke overwinnaar die kostte wat het kost haar moeder en zesjarig broertje in veiligheid wil brengen. Wat zou jij doen als jong meisje?

Leeservaring

In november 2018 las ik Scherven in de nacht van Martine Letterie. Dit verhaal vertelt de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Kristallnacht in 1939. Ik beoordeelde dit boek met vier sterren.

Bommen op ons huis vertelt over een jaar later, wanneer Duitsland Nederland aanvalt. Het verhaal is realistisch en spannend geschreven, waarbij Fien een belangrijke rol speelt tijdens hun vlucht naar Middelburg. Het is bijna niet voor te stellen hoe moeilijk dit voor haar geweest moet zijn.

Martine Letterie legt aan het eind van het boek uit hoe dit verhaal tot stand is gekomen en waar ze haar informatie vandaan heeft gehaald. Dit geeft het verhaal net dat beetje meer.

Ik vond dit boek realistischer en meer pakkend geschreven dan Scherven in de nacht. Desondanks kan ik concluderen dat ik fan ben van de boeken van Martine Letterie. Haar boeken zijn niet alleen voor kinderen interessant om te lezen, maar ook voor volwassenen.

Eindoordeel: 5 sterrenReacties op: Clubrecensie Bommen op ons huis

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Martine Letterie

Martine Letterie

Martine Letterie is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Letterie studeerde ...

Gesponsorde boeken