Clubrecensie: De jongen die met draken vloog

op 07 maart 2019 door

Wat als er een drakenfruitboom in de tuin van je opa groeit? En wat als daar zomaar - uit het niets - een draakje uit komt? Het klinkt onwerkelijk, maar het overkomt Tomas in het eerste deel van de 'Draken kweken' trilogie van schrijfster Andy Shepherd dat in de zomer van 2018 verscheen. Heb je hem nog niet gelezen - lees dan snel 'Eerste Hulp bij Draken Kweken' en laat je over de streep trekken. Eind 2018 volgde hierop het tweede deel De jongen die met draken leefdeBeide boeken bleken een ongekend succes bij zowel de jeugdige als de volwassen lezer. Gelukkig hebben we niet lang hoeven wachten op deel 3. Onlangs verscheen bij Lemniscaat het derde en laatste deel De Jongen die met draken vloog. Ook zo nieuwsgierig hoe dit verhaal afloopt? Lees dan snel verder.

Door Annemieke de Jong

Een groot deel van de kinderboekenliefhebbers heeft er waarschijnlijk al van gehoord. De 'draken kweek' trilogie is een serie die op de shortlist staat van the Waterstones Children's Book Prize 2019 en de longlist van the Blue Peter Book Award 2019. Voor wie het verhaal nog niet kent een korte introductie:

Wanneer Tomas bij zijn opa in de tuin aan het helpen is, komen ze een heel bijzondere plant tegen. De drakenfruitplant lijkt gewoon een fruitplant, maar blijkt iets bijzonders te bevatten. Er komt een draak uit, nog erg klein maar ook erg echt. Tomas besluit in het diepste geheim voor de draak Fikkie te zorgen. Maar dat is nog niet zo makkelijk met licht ontvlambare drakenpoep, het vele eten dat de draak nodig heeft en de vele schroeiplekken die het zorgen voor Fikkie met zich meebrengen. Gelukkig heeft Tomas goede vrienden die te hulp schieten. Maar tegelijkertijd zijn zijn vrienden vastbesloten, ze willen ook een draak. Maar dan slaagt aardsvijand Liam - de koning van de narigheid - er ook in een draak te bemachtigen en is het fiasco compleet. Er gebeuren vreemde dingen en uiteindelijk kan Tomas niet anders dan zijn opa in vertrouwen nemen. Alleen laat die hem beloven dat Tomas en zijn vrienden hun draken vrij laten...

In het laatste deel worstelt Tomas met zijn belofte aan zijn opa. Hij heeft het beloofd en wil zijn belofte houden, maar kan Fikkie helemaal niet missen. Bovendien heeft hij zijn zusje Lolli net een klein draakje cadeau gedaan voor haar verjaardag. En, zo weet hij zeker, zullen zijn vrienden ook geen afscheid willen nemen van hun draken. 

Dit derde deel is een boek vol antwoorden op vragen die bij het lezen van eerdere delen naar voren kwamen. Hoe komt die drakenfruitboom in de tuin van Tomas zijn opa? Wat is het geheim van de drakenfruitboom? Waarom komen er niet uit alle drakenfruitbomen draken? En wat is eigenlijk het thuisland van de draken? Tomas en zijn vrienden ontrafelen stukje bij beetje de geheimen over de draken. Maar ook nu weer leveren de draken bijzondere, grappige en onverwachte avonturen op. Zoals bijvoorbeeld bij Lolli haar kinderfeestje. Tegelijkertijd blijkt ook aartsvijand Liam iets van plan. Als dat maar goed komt!

Opnieuw zorgt schrijfster Andy Shepherd voor een humoristisch en bijzonder avontuur, waar zowel de jeugdige als de volwassene lezer enorm van zal genieten. Dankzij de antwoorden, die beetje bij beetje uit de doeken worden gedaan, weet Shepherd de lezer te boeien en zorgt ze ervoor dat je als lezer gewoon verder wilt lezen. Ook nu weer wordt haar verhaal kracht bij gezet door de prachtige illustraties van Sara Ogilvie.

17e80e0e695c0e0974d4b0080e38362f.jpg

Eindoordeel

Shepherd laat je voor de derde - en laatste (snik) - keer genieten van Tomas en zijn vrienden. Hun bijzondere en magische avontuur kenmerkt zich door thema's zoals vriendschap, familie en eenzaamheid. Tegelijkertijd zorgt Shepherd er met haar humoristische benadering en haar toegankelijke schrijfstijl voor dat het geen zwaar of verdrietig verhaal wordt. Ze laat je meeleven met Tomas, zijn vrienden en de draken. Want ook de draken weten, nu je ze beter leert kennen, een plekje in je hart te veroveren.

Met 4 sterren voor deel 3 (net als bij de vorige delen het geval was) is de 'Draken kweek' trilogie een absolute mustread voor jong en oud.

Hebben jullie de leukste trilogie voor kinderen al gelezen? Laat ons snel weten wat je er van vond.Reacties op: Clubrecensie: De jongen die met draken vloog

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken