Clubrecensie De oorlog die ik eindelijk won

op 03 maart 2019 door

De oorlog die ik eindelijk won, is de opvolger van De oorlog die mijn leven redde, geschreven door Kimberly Brubaker Bradley. Een boek die veel indruk achterliet bij de lezers en verschillende prijzen won. Zal het tweede deel net zo indrukwekkend zijn?

Geschreven door Antoinette

De oorlog die ik eindelijk won

Kimberly Brubaker Bradley heeft met De oorlog die ik eindelijk won een prachtig afsluitend boek geschreven in deze tweeluik. De boeken zijn los van elkaar te lezen maar beter te volgen als je ze achter elkaar leest.

Ada en haar broer Jamie krijgen het nieuws dat hun moeder in de oorlog is omgekomen tijdens haar werk in de fabriek. Susan, die de kinderen opving tijdens hun eerdere evacuatie, besluit hun voogd te worden. Ze verblijven nu op het landgoed van Lady Thornton die een woning voor hun beschikbaar heeft gesteld, nadat de kinderen terugkeerde naar hun woonplaats met Susan.

Ada wordt geopereerd aan haar klompvoet zodat ze eindelijk gewoon lopen kan. Na de operatie start een lange revalidatieperiode, waarna het leven haar weer tegemoet lacht, ondanks de oorlog. Helaas blijft deze oorlog meer slachtoffers in hun nabije omgeving maken dan ze lief is. Hoe gaan ze hier mee om?

Ondertussen verblijft Ruth, een Joods meisje en van Duitse komaf, bij hun in huis. Ze maakt zich veel zorgen om haar familie die ze achter moest laten. Susan, docente van beroep, geeft haar les in wiskunde. Ada en Ruth trekken, naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer met elkaar op en delen de liefde voor paarden. Gelukkig staat Butter op stal bij Lady Thornton. Butter is de steun en toeverlaat van Ada. Zo vaak als ze kunnen gaan ze op pad met hem, ondanks de bezwaren van Lady Thornton.

Het verhaal eindigt met een prachtige gebeurtenis die de lezer niet ontroert zal laten.

Doelgroep

Het tweeluik over Ada is geschikt voor kinderen vanaf zo'n 10-12 jaar. Dit tweede deel kent wel wat moeilijke woorden, alhoewel deze wel uitgelegd worden. Het is een verhaal waarin veel gebeurt Het verhaal voelt levendig aan, je sluit Ada in je hart. Dit maakt het verhaal toegankelijk.

Leeservaring

Het eerste deel heb ik samen met mijn dochter vorig jaar gelezen en beiden waren we onder de indruk. We keken allebei uit naar dit tweede deel. Ook deze keer zijn we onder de indruk. 

Zoals eerder gezegd kunnen de boeken los van elkaar gelezen worden, maar ik raad dit niet aan. Het is echt een tweeluik die goed op elkaar aansluiten. Kimberly Brubaker Bradley heeft een realistische schrijfstijl en weet dit tweeluik sterk over te brengen. De hardcover heeft een sprekende en levendige cover. Heel goed gekozen. 

De schrijfstijl is soms wel wat pittig, maar past wel bij het verhaal. Dit maakt het boek voor kinderen die wat minder vaak of graag lezen misschien wat ingewikkeld.

Eindoordeel: 5 sterren

Heb jij het tweeluik al gelezen over Ada? Wat vind jij van dit afsluitende deel? Reacties op: Clubrecensie De oorlog die ik eindelijk won

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken