Advertentie

De gemene moord op Muggemietje

op 02 mei 2020 door

In de klas vindt een vreselijke moord plaats. Het gaat al snel rond: iemand heeft Muggemietje geplet tussen de pagina's van Boek. Wie is de moordenaar? Alle kinderen ontkennen. Boek zou er helemaal zelf verantwoordelijk voor zijn en wordt gestraft voor de misdaad. De letters zijn ontzettend boos op Boek , maar Boek blijft volhouden dat hij onschuldig is.

Door Katy

Met De gemene moord op Muggemietje levert Ted van Lieshout opnieuw een boek af dat speelt met het idee dat een boek meer is dan alleen letters op papier. Hij bracht eerder reeds het erg originele Ze gaan er met je neus vandoor uit, waarvoor hij de Boekensleutel en de Grote Poëzieprijs van de Jongerenjury kreeg. Hierin start een dichter een nieuwe dichtbundel, maar hij haakt al na één gedicht af. Net zoals in dit nieuwe boek spelen de letters een grote rol in het verhaal.

De gemene moord op Muggemietje is een erg speels boek. De eerste pagina begint als een gewoon verhaal. Muggemietje vliegt een lokaal binnen op zoek naar druppels bloed. Dan: BAM! Het hele concept van een traditioneel boek wordt op losse schroeven gezet wanneer die arme Muggemietje aan haar einde komt. Pagina 8 (die overigens niet echt pagina 8 in het boek is) verandert in de plaats van de moord. Er volgens conversaties tussen de kinderen en de letters van Boek laten ruimschoots van zich horen. 

Een groot deel van het leesplezier komt voort uit de vormgeving. Sommige bladzijden zijn fel geel en andere donkergrijs, afhankelijk van het feit of Boek open of dicht is. Daarnaast hebben de letters verschillende groottes, verspreiden ze zich over de pagina's, zijn er bladzijden met ezelsoren en kreukels. Het wordt helemaal gek wanneer de letters zich tegen Boek keren en de bladzijden te lijf gaan.

De dialogen tussen de letters zijn scherp en lopen in één stuk door. In tegenstelling tot bij de kinderen is het niet duidelijk welke letter wat zegt, maar ze vormen één front, dus dat is eigenlijk ook niet nodig. Door de verrassende manier waarop het verhaal is opgebouwd en de diversiteit van de pagina’s is het allemaal erg direct en vraagt het een grote betrokkenheid van de lezers (9+). De vorm zorgt voor extra leesplezier en kan ook leesbevorderend werken voor kinderen die wat huiverig staan tegenover een gewoon boek.

De gemene moord op Muggemietje valt op in de boekenkast door de felgele kleur en door de inhoud. Dit boek is leuk, spannend en grappig. Ted van Lieshout heeft opnieuw een leuk concept bedacht dat weet te boeien. Muggemietje mag dan aan haar einde zijn gekomen, het betekent wel de start van een bijzonder moordonderzoek met een speciaal einde.  

Eindoordeel: vier sterren!Reacties op: De gemene moord op Muggemietje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout (1955) is een echte duizendpoot: hij schrijft gedichten, v...